Campanie Viaţa liberă - Ştii ce bei? - Gălăţenii beau ce deversează brăilenii?
Foto: Foto: Marian Miron

Campanie Viaţa liberă - Ştii ce bei? - Gălăţenii beau ce deversează brăilenii?
Directorul Companiei de Utilităţi Publice Brăila, Mihail Chiriţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • După înfiinţarea staţiei de epurare de la Brăila, chiar nu mai există temeri cu privire la calitatea apei, susţin autorităţile

Una dintre legendele care circulă la Galaţi legată de calitatea apei potabile spune, într-un limbaj acceptabil, că noi bem ceea ce deversează brăilenii. Atâta vreme cât mizeria din canalizările oraşului vecin este deversată în Dunăre, iar după ceva mai mult de zece kilometri Galaţiul captează apă pentru băut, temerile par oarecum justificate. Specialiştii sunt, totuşi, de o cu totul altă părere. Ei cred că fluviul are o capacitate de diluţie foarte mare şi că apele reziduale pe care le deversează un oraş nu pot afecta calitatea apei în aval.

Acum Dunărea e mai curată

Întrebat dacă gălăţenii au de ce să fie îngrijoraţi cu privire la deversările din Brăila, directorul Companiei de Utilităţi Publice Dunărea Brăila, Mihail Chiriţă, a zâmbit şi apoi ne-a răspuns direct. "Nu există niciun motiv de îngrijorare. Cu atât mai puţin acum, după ce oraşul nostru a inaugurat staţia de epurare. Sigur, înainte de toamna anului trecut se deversa direct în Dunăre tot ceea ce se aduna din canalizările oraşului. Acum, însă, chiar nu mai are niciun sens să spui că Galaţiul bea ce deversează Brăila. Aşa, am putea spune că noi bem tot ceea ce se deversează în toate oraşele de dinaintea noastră pe cursul Dunării. Vă spun că staţia de epurare este una performantă, iar apa pe care o deversăm acum este mai curată decât apa din Dunăre. Nu e nicio exagerare", a comentat Mihail Chiriţă. "Eu aş fi băut şi înainte şi aş bea şi acum liniştit apă de Dunăre de la Galaţi. Apa de la robinet e mai bună decât cea plată", a mai completat directorul brăilean.

E ca o picătură într-un cazan

De aceeaşi părere este şi conducerea societăţii similare de la Galaţi, Apă-Canal. "Nu are nicio influenţă ceea ce se întâmplă la Brăila asupra calităţii apei de la Galaţi. Cu sau fără staţie de epurare, oricum este ca şi cum ai pune o picătură într-un cazan de zeci de litri. Încercaţi dumneavoastră să puneţi o picătură cu impurităţi într-o cantitate mare de apă şi vedeţi dacă se întâmplă ceva", a declarat directorul tehnic al Apă-Canal, Niţă Podaru. Acesta mai spune că, aşa cum aţi putut citi în articolele anterioare din campania "Ştii ce bei?", oricum apa trece printr-un proces de filtrare extrem de riguros, iar standardele de calitate sunt foarte ridicate. "Oamenii nu au niciun motiv să se teamă de apa de la robinet. Este foarte bună şi accept oricând orice test", a mai spus Niţă Podaru.

Citit 4118 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 August 2012 23:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.