Incendii de primăvară

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Analiza datelor statistice ale Inspectoratului pentru Situaţiile de Urgenţă „Eremia Grigorescu” Galaţi relevă faptul că multe din incendiile izbucnite în această perioadă se produc pe fondul folosirii focului în aer liber.

Astfel, pe fondul utilizării necorespunzătoare a focului deschis în anul 2006 au fost înregistrate 62 incendii (dintr-un total de 232). În anul 2007 asistăm la o creştere considerabilă a incendiilor  din cauza focului deschis - fiind  înregistrate 103 de incendii, dintr-un total de 480. Nici pentru anul 2008 lucrurile nu sunt mai bune: din cele 510 incendii, 153 au avut acelaşi motiv – focul deschis.

În perioada martie-mai 2008, cele mai multe incendii s-au produs în Galaţi (13 incendii), Lieşti (patru incendii), Iveşti, Matca, Tecuci (câte trei incendii), Umbrăreşti şi Tuluceşti (câte două incendii).

În această perioadă, frecvente sunt incendiile legate de focul deschis, pe timp de vânt, în apropierea gospodăriilor sau a furajelor (acolo unde este cazul…). Aruncarea mucurilor de ţigări şi a beţelor de chibrit aprinse, jocul copiilor cu focul sau depozitarea cenuşii în locuri necorespunzătoare sunt alte motive pentru care locuinţele noastre sunt în pericol.

Nu trebuie uitate nici folosirea sobelor improvizate în bucătăriile de vară şi folosirea instalaţiilor electrice improvizate în magazii şi dependinţe – alte surse de foc nimicitor.

„…numai vântul să nu bată!”

În general, primăvara oamenii îşi curăţă grădinile şi curţile de uscături, dându-le foc în curte sau pe stradă. În dezvoltarea incendiilor în aer liber, factorul esenţial îl constituie vântul, prin direcţia şi viteza sa. Dacă viteza vântului este mare, dezvoltarea incendiului este rapidă şi posibilitatea ajungerii focului la alte materiale este ridicată. Lăsând focul deschis nesupravegheat, acesta se poate extinde atât în  propria locuinţă cât şi în  locuinţele învecinate.

Pentru a ne proteja viaţa şi avutul personal de incendiu, avem obligaţia de a manifesta interes faţă de respectarea principalelor reguli de prevenire a focului.

Citit 859 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.