Iată de ce n-are Galaţiul staţie de epurare completă! Contracte cu dedicaţie politică la Apă Canal

Iată de ce n-are Galaţiul staţie de epurare completă! Contracte cu dedicaţie politică la Apă Canal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
* Firma câştigătoare a asistenţei tehnice pentru staţia de epurare a Galaţiului "locuieşte" într-un apartament din Bucureşti, dar s-a dovedit mai tare decât concernele internaţionale specializate * Foştii miniştri Silvian Ionescu şi Sulfina Barbu au legături de afaceri cu câştigătoarea proiectului, iar atribuirea s-a făcut sub guvernarea PDL *

Concesionarul judeţean al serviciilor de apă şi canalizare tergiversează licitaţiile pentru construirea de staţii de epurare şi extinderea reţelelor. Apă Canal a reuşit să atribuie doar două contracte: furnizarea a unui echipament de tratarea nămolului la Galaţi şi consultanţa tehnică pentru supervizarea investiţiei.

Contract cu dedicaţie peste hotare

Licitarea asistenţei tehnice şi supervizării a debutat pe 13 septembrie 2011, cu ofertare până pe 2 noiembrie. Estimat la 26 de milioane de lei, contractul pretinde numai specialişti unul şi unul. Şef de proiect, adjunct, şefi de echipă cu adjuncţi, inginer de proces, expert în modelare hidraulică şi expert financiar, fiecare cu 10 ani de experienţă generală şi cinci în lucrări cu staţii de epurare şi reţele de apă-canal. Chiar şi inginerul de mediu trebuia să aibă opt ani experienţă generală şi cinci în lucrări specifice. Mai mult, experienţa în supervizare trebuie să includă un proiect de minim 70 de km de reţea. Cu o cifră de afaceri medie pe ultimii trei ani impusă la 12,2 milioane de euro (!), orice firmă de consultanţă românească era exclusă din start. Fie şi pentru că România a intrat în UE în 2007, iar lucrările de anvergură la care să lucreze consultanţi români pentru fonduri europene au luat avânt abia în 2008.

Experienţa specialiştilor, negociată din mers

Deşi e cea mai mică din toată investiţia, licitaţia pentru asistenţă a implicat 15 clarificări. În multe se vede cum candidaţii tot încearcă să obţină derogări de experienţă, ca să se încadreze în cerinţe.

Pe 25 octombrie 2011, la nici o săptămână înainte de limită, Apă Canal acceptă cei 70 de km de reţea şi însumaţi din mai multe contracte. Adică, în loc de reţea judeţeană, pot fi şi mai multe de cartier... Mai mult, într-o erată - de fapt, modificare esenţială - „relaxează” experienţa profesională a specialiştilor: în loc de 10 ani se merge şi cu cinci, în loc de cinci, trei, şi tot aşa...

ApaCanalConsultanta3rsz

Hipercompetenţa, sperietoare pentru neagreaţi

Presupunere: se licitează un contract, se cere experienţă de top şi preţ cât mai bun. Firme cu renume pun la bătaie specialişti de marcă, know-how şi portofoliu. Toate astea costă. Reducând costurile şi marja de profit, pune o ofertă de cinci milioane de euro. Competitiv faţă de şase milioane estimate.

Altă firmă, mai „pricăjită”, dar "informată”, pune din start la bătaie specialişti tinerei, cu experienţă mai puţină şi, evident, mult mai ieftini. Iese o ofertă supercompetitivă, de numai patru milioane, ba rămâne loc şi de profit cât cuprinde. Posibil? De ce nu? Cu o condiţie: certitudinea că, până la depunerea ofertelor, condiţiile de experienţă se vor „relaxa”, ca să se accepte specialiştii „ieftini”. E doar o ipoteză, ne dăm şi noi cu părerea...

Revenind, pe 1 noiembrie 2011, unul dintre ofertanţi, asocierea Meraviglia SpA (Italia) - Construcciones Lujan SA (Spania) - Mondoconsult SRL contestă licitaţia la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Acuză înjumătăţirea cerinţelor de personal, dar şi alte prevederi „ce încalcă în mod flagrant şi grosolan legislaţia în domeniul achiziţiilor publice”, susţinând "imposibilitatea de a prezenta o ofertă competitivă". CNSC le dă doar parţial dreptate, prelungind cu o lună ofertarea. Străinii contestatari se retrag însă din cursă, lăsându-i pe români cu ale lor...

Doi angajaţi la patru milioane de euro?

Deliberările au durat până pe 28 iulie acest an. Contractul s-a atribuit Companiei de Consultanţă şi Asistenţă Tehnică SRL, din Bucureşti, înfiinţată în 2007, cu obiect de activitate traducerile. Din 2009 a trecut la consultanţă, iar cifra de afaceri i-a „sărit” de la 70.000 de euro la 200.000 de euro, apoi la 300.000. În 2011, cu un contract similar câştigat la Arad, cifra de afaceri anuală devine 500.000 de euro.

„Voinica” din povestea noastră are în medie 1-2 angajaţi. Asociat unic şi administrator este Andreea Alexandra Milea, 31 de ani. Pe site-ul bestjobs.ro apare CV-ul unui consultant, fără nume (!), angajat la CCAT din 2011, cu „Spiru Haret” la bază şi şapte ani de experienţă anterioară ca vânzător şi şef de raion. Pe acelaşi site, mai apare şi CV-ul Gabrielei Muşat, consultant de protecţia mediului, angajată la CCAT din 2009. Anterior lucrase la KVB Economic.

Monitorul Oficial 201/2009, în pagina 2, arată că Silvian Ionescu şi Sulfina Barbu deţin 69% din KVB Economic. Monitorul Oficial 3091/2010 consemnează în pagina 17 cum CCAT SRL încetează un contract de subînchiriere a unui spaţiu de la KVB Economic. Bineînţeles, firma scânteietorilor pedelişti Silvian şi Sulfina nu se ocupă cu închirierea de spaţii ci, aţi ghicit!, de consultanţă pentru afaceri şi management, ca şi CCAT SRL…

Noi doar vă spunem ce scrie în acte…

Şi totuşi, ce-i cu finlandezii?

Cvasioficial, din Apă Canal, am aflat că licitaţia a fost câştigată de CCAT SRL, dar în asociere. Cică ar exista un „angajament” de susţinere din partea unei reputate firme finlandeze. Un grup mamut, reprezentat inclusiv în România, dispunând de 14.000 de specialişti, activ în peste 20 de ţări. Şi atunci de ce atâta secretomanie? De ce nu se publică anunţul de atribuire corect, cu TOŢI membrii asocierii, cum prevede legea? De ce SE ascund/SUNT ascunşi finlandezii? ApaCanalConsultanta2rsz                                                                                             Apă Canal lucrând cu fereală

Consultanţă finlandeză fără certificare

Neeligibil + neeligibil = câştigător!

Dorind să aflăm cum şi-a putut adjudeca o firmă precum Compania de Consultanţă şi Asistenţă Tehnică SRL un contract uriaş, de trei milioane de euro, când nu îndeplineşte nici măcar condiţia nivelului cifrei de afaceri, am luat legătura cu susţinătorii ei finlandezi.

Radu Cantemir este directorul subsidiarei Finnish Consulting Group Ltd. în România, cea care a depus "angajamentul tehnico-financiar" pentru susţinerea CCAT: "Susţinerea este furnizată de firma-mamă pentru îndeplinirea criteriilor de eligibilitate a experienţei similare şi cifrei de afaceri. Nu este o susţinere în execuţia contractului, ci se referă la eligibilitate".

Am întrebat dacă vor participa experţi finlandezi la supervizarea lucrărilor. "Nu vor participa experţi ai FCG, adică personal propriu, ci experţi angajaţi."

Referitor la motivul pentru care CCAT şi FCG nu au participat în asociere, ci printr-un simplu "angajament", Radu Cantemir a precizat: "În România se cere să ai ISO 9001 şi 14001, în Finlanda nu. În Finlanda contează ce faci, nu ce hârtii ai. Firma nu are aceste certificări pentru că n-o interesează chestia asta."

                                                                       *       *       *

Cea mai cunoscută firmă finlandeză, Nokia, menţionează pe site-ul propriu: "Toate fabricile nostre sunt certificate conform standardelor internaţionale ISO 9001 şi ISO 14001".

Consultantul care ne-a ajutat şi la licitaţiile referitoare la staţii de epurare şi reţele, C.V.D., susţine că metoda furnizării unui "angajament" este des folosită, speculându-se lacune legislative survenite în urma unor modificări legislative apărute după 2009, prin grija Ministerului Dezvoltării. Astfel, două firme neeligibile luate separat pot câştiga licitaţii susţinându-se cu "angajamente" una pe alta.

Citit 7585 ori Ultima modificare Luni, 29 Octombrie 2012 00:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.