Supersalariul Marinelei Dobrea

Supersalariul Marinelei Dobrea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şefa suspendată de la DGASPC Galaţi ne-a dezvăluit fără să vrea ce leafă lua lunar de la „Protecţia Copilului” * În declaraţia de avere din 2007, veniturile ei erau de cinci ori mai mici * Marinela Dobrea vrea toate restanţele plus dobândă: a atacat în instanţă şi a făcut plângere penală împotriva a şase angajaţi * Circul continuă la DGASPC *

Marinela Dobrea atacă pe toate fronturile, dar se lasă descoperită în apărare. În încercarea de a-şi recupera banii aferenţi concediilor medicale neacceptate la plată de Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), Marinela Dobrea ne-a oferit o idee despre ce salariu a umflat lunar cât a fost şefă la Direcţie.

Cel puţin 140 de milioane de lei vechi pe lună, bani în mână, încasa directoarea suspendată de la DGASPC, având în vedere că pe o lună de „medical” cere, în Justiţie, 110 milioane, adică 80 de procente din salariul obişnuit.

Curios, în ultima declaraţie de avere, cea din 2007, Marinela Dobrea susţinea că are un salariu de nici 30 de milioane de lei vechi pe lună. „Viaţa liberă” vă oferă întreaga poveste a salariului, a concediilor medicale şi a plângerilor penale pe această temă, într-un scandal ce pare fără de sfârşit.

Cere 110 milioane de lei vechi pentru o lună

Marinela Dobrea a cerut Instanţei să oblige DGASPC la plata drepturilor aferente pentru jumătate de lună din noiembrie şi pentru întreaga lună decembrie.

Potrivit calculelor şefei suspendate de la „Protecţia Copilului”, prezentate în actul de chemare în judecată depus la Tribunalul Galaţi, secţia civilă, pentru perioada reclamată ar avea de primit suma totală de 16.800 de lei. Marinela Dobrea cere „obligarea pârâtei (DGASPC, n.r.) la plata drepturilor salariale şi indemnizaţiei de concediu medical din luna noiembrie şi decembrie 2008, în sumă de 16.800 de lei”, precum şi „obligarea pârâtei la plata dobânzilor aferente sumei solicitate, respectiv 1% pe zi calculate începând cu data de 8 decembrie 2008 pentru suma de 5.265 lei şi 8 ianuarie 2009 pentru suma de 11.535 lei şi până în ziua plăţii indemnizaţiilor”, după cum se arată în cererea adresată instanţei.

În traducere liberă, Marinela Dobrea consideră că i se cuvin 5.265 de lei pe jumătate din luna noiembrie şi 11.535 lei pe luna decembrie. Adică, în banii vechi cu care tot lucrează românii, cincizeci de milioane şi, respectiv, peste o sută zece milioane.

Cum sumele reprezintă drepturi pentru concediul medical, care înseamnă 80 la sută din salariu, rezultă că talentata doamnă Dobrea ar avea un salariu tarifar de aproximativ 14.400 de lei pe lună. Ceea ce, pentru un bugetar, nu e chiar rău.

E posibil însă, ca, în buna tradiţie a instituţiilor publice româneşti, la această sumă să se mai fi adăugat şi diverse sporuri. Nu băgăm mâna în foc pentru faptul că Marinela Dobrea ar fi luat lunar de la Direcţie doar 140 de milioane de lei vechi.

În declaraţia de avere salariul e mult mai mic

Cum suma e considerabilă, am luat din nou la puricat declaraţiile de avere ale Marinelei Dobrea, despre care „Viaţa liberă” a şi scris la sfârşitul anului trecut. În cea mai recentă dintre acestea, cea pe anul 2007, fosta şefă de la DGASPC declara că a luat 35.000 de lei tot anul. Ceea ce, după calculele noastre, înseamnă o leafă lunară de nici 3.000 de lei, adică 30 de milioane de lei vechi. De la 30 de milioane la 144 e, însă, o distanţă colosală.

Cum e greu de crezut că în 2008 salariul doamnei Dobrea a crescut precum Făt-Frumos, de aproape cinci ori, nu putem decât să ne întrebăm: când a greşit Marinela Dobrea? Când a completat declaraţia de avere sau când a făcut cererea în instanţă pentru recuperarea banilor pe „medical”? În ambele situaţii greşeala ar fi gravă şi ar trebui taxată de organele competente.

Şi pentru ca lucrurile să fie şi mai „picante”, vă mai spunem că, potrivit actualei conduceri a DGASPC, Marinela Dobrea deja a primit o parte importantă din suma pe care o solicită: cei 11.535 lei pe luna decembrie. Ca să vă lămurim cum a fost posibil, vă oferim în continuare întreaga poveste a „medicalelor” şi a plângerilor penale din acest dosar.

Plângere penală împotriva a şase angajaţi DGASPC

Pe lângă acţiunea în instanţă, directoarea suspendată de la DGASPC a făcut plângere penală la Poliţie împotriva a şase persoane din actuala conducere a instituţiei, tot în încercarea de a-şi recupera banii neplătiţi de pe concediile medicale.

Este vorba despre aproape întreaga structură de conducere a „Protecţiei Copilului”: Manon Cristoloveanu, directoare generală detaşată pe post, Eugen Merdescu, director adjunct, Daniela Alexiu, director adjunct Resurse Umane, Carmen Mironov, director Resurse Umane, Angelica Buzatu, şef birou Salarizare, şi Cristian Gavrilă, şef serviciu Patrimoniu. Plângerea ne-a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, Cristina Tatulici.

„Deja a venit Poliţia, ne-a luat declaraţii şi urmează să ia o decizie”, ne-a explicat directoarea Manon Cristoloveanu.

„Am văzut şi eu câte ceva din plângerea penală şi am înţeles că doamna Marinela Dobrea solicită condamnarea noastră pentru faptul că nu i-am plătit concediile medicale”, a adăugat o altă „pârâtă” în dosar, Carmen Mironov.

Explicaţiile conducerii DGASPC sunt simple: Casa de Asigurări de Sănătate nu a acceptat la plată respectivele certificate, astfel că nu au fost plătite. Marinela Dobrea a primit bani doar pentru concediile medicale declarate în regulă de CJAS Galaţi.

Însă „grupul celor şase” nu vrea doar să stea în defensivă, ci va contraataca. „Abia aştept să dea Poliţia neînceperea urmăririi penale, că şi facem plângere pentru denunţ calomnios”, susţine Carmen Mironov.

„O facem împreună”, completează Manon Cristoloveanu.

În plus, conducerea DGASCP intenţionează să depună în instanţă şi o cerere de restituire a sumelor imense cheltuite de Marinela Dobrea pe facturile telefonice din lunile noiembrie şi decembrie.

Povestea „medicalelor”

Marinela Dobrea a intrat în concediu medical pe data de 18 octombrie 2008. Primul certificat medical depus la DGASPC nu a prezentat vreo problemă. Următoarele două au fost însă refuzate la plată de CAS Galaţi, în urma unei cereri a DGASPC de analiză a legalităţii acordării respectivelor certificate.

„Certificatele de concedii medicale seria CCMAB nr. 4288913/23.10.2008 şi seria CCMAB nr. 4288929/28.10.2008 au fost eliberate de medicul Ciubotaru Cerasela din cadrul unităţii primiri urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Galaţi, încălcând dispoziţiile legale şi drept urmare opinăm că s-a încercat eludarea normei legale şi nu pot fi onorate la plată”, se arată într-o adresă a CJAS Galaţi către DGASPC.

Din păcate, însă, demersul DGASPC şi răspunsul CJAS au fost tardive, Marinela Dobrea primindu-şi banii pe aceste concedii înainte ca certificatele să fie atacate. Nici în plângerea penală împotriva celor şase, nici în acţiunea în instanţă împotriva DGASPC Marinela Dobrea nu menţionează ceva despre plata „medicalelor din octombrie”.

În luna noiembrie, Marinela Dobrea a continuat să îşi ia „medicale” de la acelaşi medic de la Urgenţe, Cerasela Ciubotaru, iar când le-a prezentat la DGASPC, acestea au şi fost trimise la „expertiza” Casei de Asigurări. Răspunsul CJAS a venit prompt şi e similar cu cel legat de certificatele din octombrie, astfel că aceste certificate, care acoperă o jumătate de lună, nu au fost plătite.

Au fost plătite însă restul zilelor de medical din octombrie întrucât CJAS a considerat că certificatele sunt în regulă. Atât în plângerea penală împotriva angajaţilor, cât şi în acţiunea împotriva DGASPC, Marinela Dobrea solicită să i se plătească banii pe o jumătate de lună din noiembrie, respectiv suma de 5.265 de lei.

În luna decembrie, Marinela Dobrea a avut „medicale” din alte părţi decât „sursa” Cerasela Ciubotaru de la Judeţean. Solicitată din nou să îşi spună punctul de vedere, CJAS le-a declarat valide. Prea târziu însă, întrucât Marinela Dobrea, văzând că DGASPC tergiversează plata, a înaintat plângerea în Justiţie, cerând să i se plătească şi „medicalele” din decembrie. Între timp, însă, spun cei de la DGASPC, suma aferentă lunii decembrie, 11.535 lei, a fost plătită.

Din păcate, Marinela Dobrea nu a putut fi contactată pentru a ne oferi punctul dumneaei de vedere, la finalul ultimei întâlniri declarându-ne că nu doreşte să ne ofere un număr de telefon la care să fie găsită.

Aşadar, pe rolul instanţei rămâne cererea ce recuperare a 5.265 de lei, din luna noiembrie, dobânda de 1 la sută pe zi pentru această sumă, precum şi „daune de interese în sumă de 20.000 de lei”.

Ce va fi rămâne de văzut, însă, în aceste zile se aşteaptă şi o decizie finală a Comisiei de Disciplină a Consiliul Judeţului, care deja a lungit peste măsură adoptarea unei hotărâri în „Cazul Dobrea”.

Citit 3830 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.