Dezastrul de pe calea ferată Galaţi-Bârlad putea fi evitat. Falimentul SNIF a lăsat Galaţiul fără protecţie

Dezastrul de pe calea ferată Galaţi-Bârlad putea fi evitat. Falimentul SNIF a lăsat Galaţiul fără protecţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ultima alunecare de teren de la Galaţi, cea care a distrus calea ferată de pe ruta Galaţi-Tuluceşti a băgat total în ceaţă autorităţile. În acest moment nicio instituţie judeţeană nu poate spune cu exactitate cine se va ocupa de respectiva problemă. CFR-ul aruncă motanul către TGV, firma căreia i-a închiriat calea ferată, prefectura promite că va face o comisie pentru a vedea cine are în atribuţiuni respectiva zonă, în timp ce societatea ce avea ca obiect de activitate fix îmbunătăţirile funciare, SNIF-ul zace în faliment, după ce a fost distrusă sistematic de-a lungul timpului de către firmele căpuşă şi angajaţii statului. Cei ce au rămas să se ocupe de îmbunătăţirile funciare, recte Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri  Funciare (ANIF), spun că nu au nicio legătură cu malurile surpate şi cu liniile ferate transformate in roller-coaster. Petre Dumitru Bărceanu, directorul ANIF Galaţi a spsu că s-a interesat de cele întâmplate, însă nu este treaba instituţiei sale să se ocupe de consolidarea malului. „Nici teoretic şi nici practic ANIF-ul nu are nicio atribuţie în zonă. ANIF-ul nu are nicio competenţă acolo, deoarece nu este în raza noastră de acţiune”, a spus acesta.

Pe de altă parte, acesta este contrazis fix de statutul publicat pe site-ul www.anif.ro.”Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare s-a înfiinţat prin Ordonanţa de Urgenţă nr.82/29 septembrie 2011, ca instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin reorganizarea Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare. Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare exploatează, administrează, întreţine şi repară amenajările de îmbunătăţiri funciare din domeniul public sau privat al statului, declarate de utilitate publică (potrivit criteriilor stabilite prin Normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.872/2005, cu modificările ulterioare)”, scrie pe respectivul site. Pe de altă parte, Prefectura Galaţi caută soluţii pentru rezolvarea problemei. „În cel mai scurt timp, se va face o evaluare a pagubelor, dar şi a impactului economic şi social generat de această calamitate şi se vor identifica soluţii de finanţare pentru efectuarea studiilor geologice, pentru întregul perimetru, inclusiv pentru zonele limitrofe celei calamitate acum”, a declarat directorul de Cancelarie al Prefecturii, Petrica Paţilea.
 

SNIF-ul făcut praf şi pulbere

Doar câteva sucursale ale Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) mai stau în picioare în acest moment. Motivul este unul destul de simplu. Cei interesaţi , fie că este vorba de foşti directori, fie de societăţi căpuşă, au distrus sistematic această societate, ce reprezenta mâna de lucru pentru ANIF. În momentul reorganizării ANIF-ului, această societate s-a împărţit în două- SNIF- partea de execuţie, ce deţinea utilajele , sediiile, atelierele de reparat, mâna de lucru şi ANIF-ordonatorul de credite. În mai puţin de şapte ani, SNIF-ul practic şi-a pierdut raţiunea de a fi. Utilajele au dispărut, sediile au ajuns pe mâna rechinilor imobiliari, iar datoriile au crescut exponenţial. 

Galaţiul, un caz exemplar

SNIF Galaţi a fost executată silit, în urma unei datorii făcute de sucursala din Dolj. Totul putea fi evitat foarte uşor. În schimb, printr-o eroare, Galaţiul s-a trezit fără apărare în faţa inundaţiilor. O spune chiar ancheta prefecturii, făcută în 2009. „Apreciem ca acţiunile întreprinse de reprezentaţii SNIF SA Bucureşti pentru stoparea vânzării bunurilor SNIF SA – Sucursala Siret care au făcut obiectul sechestrului in vederea recuperării creanţei deţinute de SC ULTIMEX TRADING SRL, au fost doar de faţadă, pentru a arăta că s-a făcut opoziţie la această executare, iar prin faptul că prima contestare a executării silite (principala, de altfel, care putea opri executarea silită) nu a fost timbrată este o dovadă a dezinteresului în protejarea patrimoniului SNIF SA Bucureşti, respectiv SNIF SA Sucursala Siret», se arată în ancheta Prefecturii”, se arată în concluziile acesteia. „Prin neimplicare şi pasivitate, conducerea SNIF SA Bucureşti se face responsabilă de neplata la bugetul de stat a sumei 1.030.264,12 lei, reprezentând impozite şi taxe datorate de SNIF SA şi pentru care, în anului 2007, ANAF Bucureşti a dobândit un drept de gaj asupra patrimoniului SNIF SA sucursala Siret”, mai notează organele de anchetă.
Rezultatul : SNIF-ul a ajuns în proprietatea lui Dan Masgras, nimeni altul decât fostul director al SNIF Galaţi. Întreaga  poveste, cu documente şi încrengături poate fi găsită pe www.viata-libera.ro.   

Dezastru şi în ţară

Galaţiul nu reprezintă nici pe departe un caz singular. Acest lucru este confirmat inclusiv de fostul director al Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Ion Vorel. Într-un interviu acordat «Vieţii Libere », acesta a confirmat că în ţară situaţia este una de-a dreptul halucinantă.
“Din 2006, schimbările de directori din cadrul SNIF-ului, la nivel naţional nu se fac cu un proces verbal de dare în primire. Când am ajuns director general la Bucureşti, nu era absolut nimeni acolo. Nu avea cine să îmi dea în primire inventarul postului. După vreo două săptămâni am vrut să-mi dau demisia de acolo. Le-am transmis tuturor de acolo , inclusiv administratorului special al SNIF-ului: Vouă vă trebuie zece miliţieni şi douăzeci de jurişti. Ce furăciuni erau acolo, erau de domeniul ştiinţifico-fantasticului. Am transmis adrese inclusiv primului ministru. M-am apucat să fac inventare prin ţară. Am văzut buldozere lipsă . Numai la sucursalele Braşov şi Covasna lipsurile erau incredibile. La Braşov am făcut o comisie pentru a ancheta situaţia. Vroiam să aducem un nou director acolo şi să facem inventarul înainte. Când am făcut inventarul am văzut că scriptic existau anumite lucruri, însă fizic dispăruseră. Este vorba despre buldozere mari şi mici, excavatoare, plus alte utilaje. Erau cel puţin 20 de repere. După ce am văzut ce era acolo, am zis să facem inventar în toată ţara, pentru că nu se mai făcuse niciodată aşa ceva. La Constanţa am găsit tractoare U 650 pe inventar personal. Un om, după ce a plecat de la SNIF, a plecat şi cu 14 tractoare. Omul plecase din unitate cu fişa de lichidare semnată!La nivel de ţară este jale. Sucursalele cele mai mari sunt demne de plâns. Zici că a dat vreo bombă cineva. Şi acolo directorul a avut o firmă. SNIF-ul nu funcţionează ca o societate normală. La licitaţii SNIF ul a participat în spatele altor SRL-uri, ca să se dea şpagă. I-am şi spus ministrului Tanţoş, cel care era la vremea respectivă că sunt mulţumit că nu sunt eligibil, pentru că eu, ca şi firmă de stat nu aş fi putut să dau şpagă. Credeţi că se poate câştiga de la stat vreo licitaţie fără şpagă?”, a spus acesta.

Crimă cu premeditare

Teoretic, îmbunătăţirile Funciare ţin de însăşi siguranţa naţională a României. Practic însă, legile au fost încălcate cu bună-ştiinţă. Distrugerea SNIF şi castrarea ANIF reprezintă o consecinţă directă a neaplicării cadrului legal prevăzut de Legea 138/2004 şi HG 1407/2004 generate de Legea4/2004 - "Tratatul de Împrumut cu Banca Mondială pentru modernizarea sectorului de irigaţii”. Rsponsabilii din MADR şi instituţiile subordonate - ADS, ANIF, SNIF - nu au respectat prevederile legale impuse de Legea 138/2004 art.36 referitor la divizare, care în mod obligatoriu trebuia facută conform procedurii imperative dată de Legea 31/1990 republicată, Titlul VI, cap.II, lit. j-k, art. 245 alin.1 si art. 249 indice 1. SNIF-SA Bucureşti şi ANIF RA nu au un document de propietate asupra patrimoniului, întrucât nu există un protocol încheiat şi aprobat prin hotarâre de Guvern, aşa cum prevede legea. Acest lucru este întărit inclusiv de Raportul Curţii de Conturi a României din 4 februarie 2011. În acest moment, este înaintată ministrului Agriculturii documentaţia prin care să se reabiliteze sectorul de Îmbunătăţiri Funciare prin considerarea activităţii de mentenanţă a SNIF ca infrastructură critică, conform OUG 98/2010 şi Legii 18/2011.
În acest moment   DNA Bucureşti se instrumentează dosarele nr.35/P/2009 şi 401/P/2010, aflate în faza întocmirii actelor premergătoare faţă de managementul SNIF-SA şi ANIF RA. Conform Comisiei de Anchetă a Parlamentului României, suma ce a dispărut de-a lungul anilor din acest sistem către buzunarele băieţilor deştepţi se ridică la 16 miliarde de euro. 

Noiembrie negru

După exemplul Galaţiului, mai multe societăţi  au reuşit să bage în insolvenţă Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF). Astfel, Curtea de Apel Bucureşti a dat pe data de 6 noiembrie un verdict ce practic bagă în faliment SNIF-ul. Conform deciziei instanţei de judecată, recursul formulat de SNIF a fost respins ca netimbrat.
Pe 12 iulie, Tribunalul Bucureşti a decis intrarea în faliment a SNIF şi a stabilit termene clare pentru depunerea situaţiilor financiare. Decizia a fost atacată cu recurs de reprezentanţii societăţii, care însă au uitat să-şi facă treaba până la capăt.

Întreaga poveste, cu documente şi încrengături, a făcut obiectul unei serii de anchete a ziarului nostru şi poate fi consultată pe site-ul www.viata-libera.ro.

Această anchetă jurnalistică este derulată în cadrul programului "Grants for Investigative Journalism", organizat de Fundaţia Freedom House România, cu sprijinul financiar al U.S. Department of State şi al Ambasadei Franţei în România.
Citit 14349 ori Ultima modificare Marți, 05 Martie 2013 11:41

16 comentarii

 • postat de contra atotstiutor
  Luni, 11 Martie 2013 15:19
  va spun eu care e treaba cu ing stroila fost angajat SNIF si anif !!!! suparata ca nu a mai prins loc in perioada examenelor pe timpumlu zamfir si foartebun prieten cu carutasu de barceanu !!! de asta il ridica in lsavi pe cel BARCEANU si cel PSD !!! stroila a prins glas de cand nu a mai lucrat la anif !! totul ca sa evidentieze ca zamfir a ofst rau si draga doamne barceanu e bun !! ( stroila e psd ist ) stiu foarte bn situtia de la anif asa ca stroila laso mai moale !! nu te mai da mare si tare aici daca erai atotstiutor si mare inginer iti ocupai postu la loc !!! cu multa stima !! EU !!
  0
  0
  Raportează
 • postat de vine
  Miercuri, 06 Martie 2013 20:59
  va veni distrugerea. apoi, reconstructia.
  0
  0
  Raportează
 • postat de tot o apa si un pamant
  Luni, 04 Martie 2013 12:57
  ## distrugerea SNIF si castrarea ANIF este o cruda realitate ## dar tot cruda realitate este si faptul ca atat VOREL cat si BARCEANU catastrofe ale sectorului de IF mentinute si puse de actuala putere ascund sub pres si acopera jaful la codrul mare facut pana in zilele acestea.Se acopera unii pe altii si nimeni nu se sesizeaza.Pana cand cu cu hotiile si cu jaful acesta, pana cand ???????????
  0
  0
  Raportează
 • postat de Adamache
  Vineri, 01 Martie 2013 19:03
  Voi, astea, cu Modelul Faleza Dunarii nu aveti minte. Nu va imaginati de ce dotari umane si materiale (utilaje) are nevoie o lucrare de o asemenea dimensiune.Cititi comentariul lui IC si faceti comparatia despre mobilizarea de atunci si ce avem astazi si nici macar nu stiti cine a fost Dascalescu.Voi puneti semnul ,, =,, intre Nastase sau Lupoae de TCIF si IEELIF si Barceanu de la ANIF sau intre Dascalescu si Bocaneala, sa fim seriosi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ING MANOLACHE
  Vineri, 01 Martie 2013 17:43
  Pretios si cu multe elemente importante expozeul dv domnule Stroila.Daca aveti si documente se poate deschide o varianta de studiu.Faleza Dunarii demonstreaza perenitatea solutiei adoptate.
  Luati,va rog , domnule Stroila legatura urgent cu dl Dragomir si cu dl Constantin si impreuna sa punem totul pe hartie si apoi sa supunem spre dezbatere varianta model Faleza Dunarii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Curiosul de la ANIF
  Vineri, 01 Martie 2013 09:00
  Cand dau socoteala DAN MASGRAS ,CHIRITA ION si AUREL ZAMFIR pentru tunurile ce le-au tras la SNIF si la ANIF. Hotii la drumul mare pentru care nimeni nu plateste. Unde este AUDITUL promis de ANIF si de BARCEANU personal? Ce se mai asteapta ? Sau se face bara-bara.
  0
  0
  Raportează
 • postat de inginer care nu-si zice SPECIALIST
  Vineri, 01 Martie 2013 00:17
  DL STROILA TE CONTRAZICI SINGUR.II DAI DREPTETE LUI BARCEANU directorul de la defunctul anif SI APOI ZICI CA ALUNECARILE TREBUIE REZOLVATE de anif si de SPECIALISTI DE if. CE STIE petru BARCEANU DE ALUNECARILE DE TEREN EL CoNFUNDA ALUNECAREA DE PAMANT CU ALUNECAREA GUNOIULUI DE GRAJD DE LA CAII SAI CAT A FOST CARUTAS pana sa seFACA METALURG SI INGi NER AGRONOM /liceu si facultate in acelasi timp\.CINE ESTE LAS ???!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cititor
  Joi, 28 Februarie 2013 22:38
  Dl' STROILA
  ca de obicei ,sunte-ti un fin observator a tot ce se intampla in domeniul imbunatatirilor funciare ,sunte-ti un mare specialist ,aveti solutii pentru toate,unde a-ti fost pana acum ,unde a-ti lucrat. Am consultat arhiva ziarului VIATA LIBERA si am constatat ca a-ti devenit "mare"specialist incepand din ianuarie 2012 . Pana atrunci nu ati comentat nimic Am inteles ca va desfasurati activitatea in domeniul I.F.de peste 30 (treizeci de ani ) .Unde ati fost pana acum ??????!!!!.Care sunt realizarile dvs. in acest domeniu. Unde ati publicat ?????!!! Am observat ca aveti numai cuvinte de" lauda " la adresa Dl. Ministru TABARA de parca din 1990 a fost singurul ministru al agriculturii .Va reamintesc ca divizarea SCELIF-ului in SNIF si ANIF s-a facut in anul 2004 cand ministru al agriculturii era Dl. ILIE SARBU de la PSD .nu de la PD. Dl. Stroila Mihai ÜNDE" erati atunci ?????? UNDE lucrati ,cu ce va ocupati ??? Erati cumva angajat la SNIF ???
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Joi, 28 Februarie 2013 20:36
  Citesc si bag seama ca articolul ,, a bagat total in ceata ' ' responsabilitatile.Este adevarat ca amenajarile de IMBUNATATIRI FUNCIARE cuprind printre multe altele si lucrarile de ,, combaterea a eroziunii solului si de ameliorare a terenurilor afectate de alunecari , prin care se previn, se diminueaza sau se opresc procesele de degradare a terenurilor...' ' asa spune si Legea nr 138/27 09 2004 rep-Legea IMBUNATATIRILOR FUNCIARE, dar ANIF-ul are responsabilitatea numai a amenajarilor declarate de utilitate publica.Asadar dl P.BARCEANU , directorul ANIF-Fil. Galati,are dreptate.
  Ingrijorator si periculos este faptul ca in ultimii ani specialistii de IMBUNATATIRI FUNCIARE au fost marginalizati, izolati, li s-au pus opreliste de a concepe, de a gandii si a realiza astfel de lucrari. Sigur,asta si din vina lor.S-au lasat manipulati si coplesiti de lasitate ,dezinteras,lamentari, dezorganizati fara asociatii profesionale.Condusi ,cu cateva exceptii, de neprofesionisti si insi corupti, fara niciun Dumnezeu,Toate aceste au dus la pierderea credibilitatii si la bagatelizarea importantei si utilitatii activitatilor lor. Specialistii de IMBUNATATIRI FUNCIARE sunt singurii spacialisti din tara pregatiti pentru cercetarea,stabilizarea si punerea in valoare a terenurilor ce sufera de fenomenul de alunecare. Dupa cum se vede nici INSTITUTIA PREFECTULUI nu constientizeaza insemnatatea specialistilor de la ANIF, atatia cati mai sunt, pentru ca nici nu i-a coptat in Grupul de Suport Tehnic pentru Gestionarea Situatilor de Urgenta referitoare la alunecarea de teren de la Brates,
  Ca specialist in IMBUNATATIRI FUNCIARE tin sa scot in evidenta ca prima lucrare de amenajare a unei rapi in continuua dezvoltare si a terenurilor din vecinatate afectate de instabilitate si alunecari facuta in tara noastra a fost ( retineti ! ) RAPA lui TULUC.
  Cat priveste fenomenul repetat de la lacul Brates,km CF 05-06, reprezinta o alunecare de teren clasica cauzata in principal de gravitatie si de apa infiltrata prin crapaturi.La acestea se adauga:disparitia sprijinului de baza,panta mare,stratificatie consecvent cu panta, strate impermeabile la anumita adancimi care se imoaie si se transforma in paturi de alunecare.Dar factorul cauzal cu greutate in ultimii ani este activitatea economica a omului.Si aici trebuie amintit in primul rand dubla trepidatie(adesea in tandem ) auto la coama si feroviara la baza si apoi gospodarirea defectoasa a pamantului, in primul rand lipsa plantatiilor silvice, explozii artificiale( in apropiere a fost un poligon), schimbarea regimului apelor( nivel foarte scazut timp indelungat in L.Brates), supraincarcarea terenului prin efectuarea unor constructii si nu in ultimul rand lipsa preocuparilor si interesului pentru stabilitatea acestor versanti .
  In anii ' 80 s-a pornit un STUDIUL TEHNIC de documentare si studiere a catorva variante de cercetare ,proiectare , executie si stabilitate a versantului estic al galatiului pe amplasamentul longitudinal Galati- Tulucesti,studiu cu implicare complexa dat spre rezolvare Institutului de Proiectari pentru IMBUNATATIRI FUNCIARE Bucuresti urmand ca lucrarea sa se realizeze dupa ce se va finaliza BARAJUL SI ACUMULAREA HIDROAMELIORATIVA de la Suhurlui.
  In ce consta aceasta lucrare ?
  Propunerea a fost a dl Dascalescu, politician la acea vreme.Sa se urmeze modelul si varianta stabilizarii si formarii in forma actuala a Falezei Dunarii. Prin 3-4 terase paralele cu soseaua Galati-Tulucesti si cu pr Chineja ce urma sa fie regularizat.Tereas cu platforma lata de 25-40m, taluze cu panta medie de 10-20', cu intrare in lac pana in aliniament cu Chineja, cu umplutura din pamantul provenit din terasare pe o inaltime de 2-3 m de la taluzul ultimei terase pana in pr Chineja, cu constructii aproape de sosea si cu impaduriri masive de stabilitate cu salcam , stejar si gorun,plop,frasin si alte specii de foioase chiar si pentru taluze.
  De asemenea se prevazuse canale de coasta in amonte si canale la baza longitudinale si canale transversale cu caderi spre baza si drenuri de captare, lucrari intrerupte de consolidare a versantului toate acestea concepute a se realiza intr-o conceptie unitara. Urmand ca dupa amenajarea si stabilizarea acestor terenuri sa se realizeze linia de CF dupa tehnologiile specifice acestor tipuri de lucrari.
  A fost o ideie interesanta si curajoasa care ,iata, nu s-a realizat nici pana astazi la care s-a alaturat si concitadina noastra,regretate dna ing BALAN cunoscut specialist in stabilizarea pamanturilor.
  In tara noastra exista o experienta bogata in privinta combaterii fenomenelor de alunecare prin terasare si impadurire cu autori specialisti de IMBUNATATIRI FUNCIARE.
  Sunt lucrari care necesita multa munca si cheltuiala de moment ce se amortizeaza in timp ,dar care da stabilitate si siguranta sociala si oarece dezvoltare economica.
  Cat priveste activitatea de IMBUNATATIRI FUNCIARE din tara si mai ales,aici, la noi,la Galati prin ANIF si in special prin SNIF ,a cunoscut in ultimii 8-9 ani o degradare si o destructurare fara precedent la care fostul ministru Tabara si guvernarea PDL-ista i-a pus capac practic ireversibil pe termen mediu si scurt.Transformand totul in ruina si pustiu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de C.Lumina !
  Joi, 28 Februarie 2013 13:31
  Sugeram acum cateva zile o analiza mai detaliata.,multumesc pt "cetirea" comentariilor!Nu sunt specialist in APE TULBURI dar nimic nu e intamplator pe lumea asta si mai devreme sau mai tarziu noi,sau copii nostri vor plati pt pakatili parintilor!Ca unde nu-i cap ,VAI DE PICIOARE!!!Galatiul, asa cum e el, cu bune si rele trebuie apreciat !Si PROTEJAT!!!Cum?Foarte simplu,sa ne iubim TARA DAR SI ORASUL !!!Cui nu-i plae locul unde s-a nascut si crescut e liber sa emigreze,dar noi muritorii de rand ,platitori de taxe si impozite ,AVEM DREPTUL SA CEREM CELOR PLATITI DIN BANII NOSTRI sa faca ceea ce trebuie sau pt ce sunt platiti-SA VA FACETI DATORIA DE EDILI-a se consulta DEX-u limbii romane,pt cei ce nu inteleg lb ROMANA! !!!Daca,voi detinatori de fonctii credeti ca :"ursul trece ,cainii latra ,noi cu drag FURAM,VA INSELATI AMARNIC !!! Noi nu vom accepta sa platiti pe lumea ailalta ,ci acum si la CONCRET !!!Ca sper sa mai fie o BRUMA DE JUSTITIE IN TARA ASTA SI HOTII SA AJUNGA LA"TARCUL" LOR!CRED CA AM FOST FURATI DESTUL FO 23 DE ANI !!!! TIMPUL NU MAI ARE RABDARE,DAR NICI NOI!!!  Fix la fiveO'Clock,va aparea cel mai tare din parcarea Consiliului Judetean, cu un comunicat de presa,si- va cita pe un CLASIC IN VIATA:"iarna nu-i ca vara"si ne va spune:"problemele sunt ANTICE SI DE DEMULT"!Noi dormim linistiti pt linistea voastra,A PROSTILOR PLATITORI DE IMPOZITE,SI PE NOI NICI N PIX NU NE DOARE DE VOI !!!

  In rest,voi prostilor .noi va promitem ca sa aveti sperante,la anul si LA PASTELE CAIOR,ca tot e la moda AIA A CALULUI !Sa TRANTAVITI BINE !!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de C.Lumina !
  Joi, 28 Februarie 2013 12:05
  Sugeram acum cateva zile o analiza mai detaliata.,multumesc pt "cetirea" comentariilor!Nu sunt specialist in APE TULBURI dar nimic nu e intamplator pe lumea asta si mai devreme sau mai tarziu noi,sau copii nostri vor plati pt pakatili parintilor!Ca unde nu-i cap ,VAI DE PICIOARE!!!Galatiul, asa cum e el, cu bune si rele trebuie apreciat !Si PROTEJAT!!!Cum?Foarte simplu,sa ne iubim TARA DAR SI ORASUL !!!Cui nu-i plae locul unde s-a nascut si crescut e liber sa emigreze,dar noi muritorii de rand ,platitori de taxe si impozite ,AVEM DREPTUL SA CEREM CELOR PLATITI DIN BANII NOSTRI sa faca ceea ce trebuie sau pt ce sunt platiti-SA VA FACETI DATORIA DE EDILI-a se consulta DEX-u limbii romane,pt cei ce nu inteleg lb ROMANA! !!!Daca,voi detinatori de fonctii credeti ca :"ursul trece ,cainii latra ,noi cu drag FURAM,VA INSELATI AMARNIC !!! Noi nu vom accepta sa platiti pe lumea ailalta ,ci acum si la CONCRET !!!Ca sper sa mai fie o BRUMA DE JUSTITIE IN TARA ASTA SI HOTII SA AJUNGA LA"TARCUL" LOR!CRED CA AM FOST FURATI DESTUL FO 23 DE ANI !!!! TIMPUL NU MAI ARE RABDARE,DAR NICI NOI!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de edy
  Joi, 28 Februarie 2013 09:53
  luati proiectul din 1989 care era facut ca linia galati-barlad sa fie scoasa de la tunel prin bariera -vanatori, cat dureaza daca vor se poate .ala cum putea daca mai traia un an o facea ca el scotea toata clasa muncitoare la munca . si in sase luni era gata.
  0
  0
  Raportează
 • postat de navetist cu trenul
  Joi, 28 Februarie 2013 08:45
  vorbim de tuneluri pe sub dunare,poduri peste fluviu,stadion nou al galatiului,aeroport la Ianca al galatiului,autostrazi,......gargara cu apa rece,cand vine un dezastru toti isi pune palma in c.u.r si il ia pe nu in brate,unde este minciuna?de cate ori nu s-a prostit electoratul cu prostiile astea?si ce electorat de c.a.c.a.t are Galatiul,daca PROMITI CA FACI STATII DE AUTOBUZ SI TROILEBUZ SUSPENDATE A SI PUS STAMPILA PE TINE. Bacalbasa ,ce spui,merge niste bani europeni la linia gl-barlad fara spaga?
  0
  0
  Raportează
 • postat de corleone
  Joi, 28 Februarie 2013 08:26
  Corect prezentat , dar nu se aminteste de principalii responsabili,respectiv Guvernele Romaniei din 2004 20012,Parlamentul Senat si Camera Deputatilor,ministri MADR si adevaratele persoane eternii directori din MADR VALENTIN APOSTOL si ALEXADRU RADULESCU. care au persuasivizat si manipulat ministri,guverne,parlament ..iar acum sunt tot in MADR.
  Ordonanta 82/2011 este in fapt creatia Ministrului TABARA care ca si in 1996 cind a distrus ROMCEREAL RA ,a distrus si ANIF si SNIF ,in fapt pentru a se acoperi hotiile de peste 16 miliarde Euro(declarat de V.Tabara) in conditia in care avea depuse documente la Cabinet Ministru care urmareau reabilitarea sectorului de Imbunatatiri Funciare.OUG 82/2011 a fost respinsa la senat dar V.Tabara si Sterian Fuia au facut trafic de influenta pentru a iesi asa cum au dorit Valentin Apostol.Aplicarea OUG 82.2011 a dus la aruncarea la somaj a peste 5.000 oameni din sistem si la cresterea cheltuielilor,cel putin la paza de pina la 5 ori.Solicitati balantele si bilantul la ANIF RA Bucuresti,ve-ti gasi ROABE la PRET de LOGAN......
  Aceasta situatie se numeste ATENTAT LA SIGURANTA NATIONALA si se discuta in CSAT unde se iau decizii ferme Unde sunt intitutiile statului MAI,MP.M.J. si serviciile ?????..platite din taxe si impozite...
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Joi, 28 Februarie 2013 06:04
  Subtirica povestea autorului despre dezastrul din imbunatatiri funciare . Evenimentele din decembrie au prins sectorul de imbunatatiri funciare in administrarea unei singure intreprinderi ,IEELIF Galati ,intreprindere care se ocupa de investitii ,proiectare ,constructii si exploatare in imbunatatiri funciare ( avea cca 8000 de lucratori si cea mai puternica baza de utilaje din judet). Sectorul cuprindea lucrarile de amenajari pentru irigatii ,combaterea eroziuniei solului (constructii pe ravene ,terasari ,impaduriri etc) desecari ,drenaje si indiguiri pe raurile interioare .IEELIF Galati s-a infiintat la 1 iulie 1982 prin unirea TCIF Galati ,IELIF Galati si OIF Galati .La nivel de tara ,sectorul respectiv a mai realizat,prin cele cinci trusturi mari (TCIF-uri) si indiguirile de pe Dunare si principalele rauri ,pana la data intrarii in vigoare a DECRETUL Nr. 156 din 24 decembrie 1975 privind organizarea si functionarea Consiliului National al Apelor, directiilor apelor si oficiilor de gospodarire a apelor ,data de la care a inceput de fapt distrugerea sistematica a imbunatatirilor funciare.Distrugerea aproape totala a fost realizata de catre guvernele din anii '90 , atunci cand de fapt au fost sistate investitiile in domeniu .Anul 1990 a prins in plina desfasurare lucrarile la investitia Amenajare complexa pentru irigatii in Campia Covurlui " investitie din cadrul careia se realizase amenajarile de irigatii pe o suprafata de de peste 110 000 ha , erau in curs de executie lucrarile pe inca 44000 ha( canale ,sifoane ,poduri ,statii de pompare ,sute de km conducte deja ingropate) ,inclusiv barajul Suhurlui si polderul Foltesti,precum si lucrarile din perimetrele de combaterea eroziuniei solului .Proiectele erau intocmite in procent de 80% si pentru restul suprafetei pana la 189000 ha si intr-un procent mai mic pentru "Extindere Campia Covurlui " ;"Nord Covurlui " si "Vadeni-Cavadinesti".La acea data erau incepute si amenajarile de irigatii in incinta Namoloasa.Ca o paranteza ,din cate imi amintesc ,zona alunecarii ,ca de altfel tot versantul dintre Tulucesti si Galati ,nu era in studiu in cadrul nici unei lucrari de imbunatatiri funciare datorita faptului ca nu afecta teren agricol ,mai mult afecta teren silvic si caile de comunicatii si era in sarcina altor sectoare sa le protejeze.De tot si toate s-a ales praful si pulberea. Prima lovitura a fost data de Legea 31/1990 prin aplicarea carei IEELIF Galati s-a impartit in doua ,PEXCO (proiectare si executie lucrari de imbunatatiri funciare,inclusiv cca o mie mijloace mecanice,organizari de santiere etc ) si IELIF Galati ( investitii ,intretinere , exploatare lucrari de imbunatatiri funciare si cca 10% din utilajele fostului IEELIF ) . Dezastrul a continuat an de an datorita disparitiei aproape totala a interesului si implicarii guvernantilor din acea perioada ,ba din contra ,un prim-ministru cu gatul scurt, a clamat ca irigatiile nu sunt rentabile in Romania(papase bani buni,prin anii '70, de la studiul pe model a uneia din cele mai mari statii de repompare din tara SRP1 Vanatori , atunci erau rentabile irigatiile) ,asa cum de altfel a spus despre industrie ca nu reprezinta decat un morman de fier vechi iar rezultatele se vad pe harta si in ruinile din intreaga tara.Ce a urmat, in ceea ce priveste sectorul de imbunatatiri funciare , se vede astazi ,PEXCO -principala forta in proiectarea si executia lucrarilor de imbunatatiri funciare a disparut de mult iar drumul spre dezastru a celeilalte parti este punctat bine in articol.Probabil ca generatiile viitoare au sa ne blesteme ca le lasam mostenire un dezastru general , noi cei care timp de peste patruzeci de ani am muncit in sector cred ca nu meritam asa ceva .........altii da si nu numai blestemati ,luati si la intrebari .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Emil
  Joi, 28 Februarie 2013 03:38
  Romani cu sufletul curat si coloana vertebrala dreapta (cati a-ti mai ramas) trebuie sa ne unim sa salvam tara de incompetenta, indolenta si coruptie!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.