VIDEO / Flash mob la "Viaţa liberă": Mult "zgomot" pentru copiii cu autism
Foto: Foto: Vasile Caburgan

VIDEO / Flash mob la "Viaţa liberă": Mult "zgomot" pentru copiii cu autism
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Asociaţia „Dincolo de tăcere” a făcut zgomot, la propriu, pe 2 aprilie, de Ziua Internaţională a Autismului, cu mai multe reprize flash mob pentru a face auzită vocea copiilor cu autism. Voluntari ai asociaţiei, elevi la Colegiul Tehnic “Traian Vuia”, au oferit o serie de spectacole pe cinste cu instrumente de percuţie Darabuka şi momente beatbox la Şcoala gimnaziala “Elena Cuza”, Şcoala Gimnaziala “Miron Costin”, Şcoala Gimnaziala “Constantin Brancoveanu” şi Şcoala Gimnaziala “Grigore Moisil”, iar în final aceştia s-au oprit şi la sediul ziarului „Viaţa liberă”. Profesoara Elisabeta Lăcătuş, preşedinta asociaţiei, explică demersul zgomotos al voluntarilor: „Astăzi am început cu nişte momente de flash mob prin care încercăm să atragem atenţia asupra faptului că autismul este o problemă reală şi că nu mai trebuie ignorată. Majoritatea dintre noi cunoaşte cel puţin un copil cu autism în jurul nostru. Am făcut studiul acesta pe oamenii pe care îi cunosc, la serviciu, acasă. Nu există om care să poate spune că nu cunoaşte pe nimeni cu autism. Atunci, trebuie făcut ceva în sensul acesta”.

Clase integrate pentru copiii cu autism

Chiar dacă a început să fie conştientizată, problema autismului are încă nevoie acută de un cadru organizat pentru ca lucrurile să intre pe un făgaş normal. În acest sens, preşedinta „Asociaţiei Dincolo de tăcere” este de părere că autorităţile trebuie să facă pasul spre crearea unei clase specifice pentru copii cu autism, dar şi să croiască drumul spre învăţământul integrat. „Suntem o ţară europeană, nu putem să ne prefacem că această problemă nu există, iar ea poate fi rezolvată prin înfiinţarea unor clase pilot doar pentru copiii cu autism. Apelarea la acele articole din legea învăţământului care permit construirea unor clase integrate, astfel încât copiii să desfăşoare o parte din ore în învăţământul special, acolo unde se pot descurca, şi o parte din ore să le desfăşoare în învăţământul de masă. Această relaţie funcţionează deja foarte bine în cadrul Şcolii 15, însă trebuie un cadru organizat”, a declarat Elisabeta Lăcătuş.

Masă rotundă pentru părinţi

Activităţile Asociaţiei au continuat astăzi, la ora 13,00, cu o deschidere a parteneriatului cu Şcoala de înot Piticot, prin care copiii Asociaţiei se duc în fiecare săptămână gratuit. De asemenea, membrii Ligii Studenţilor, parteneri ai asociaţiei, au împărţit toată ziua inimioare şi flyere de susţinere. La ora 17,30, membrii echipei „Dincolo de tăcere”, în parteneriat cu Asociaţia A.R.I.P.I, au organizat o masă rotundă pe tema "Cinci paşi în comunicarea între tine şi copilul cu autism" (“Give me five!”). 

Harta serviciilor private şi publice

În demersul lor de astăzi, voluntarii au distribuit şi o hartă a serviciilor socio- psiho- medicale recuperatorii în domeniul autismului pentru judeţul Galaţi, realizată împreună cu Asociaţia A.R.I.P.I. „Un început de document, destinat părinţilor şi cadrelor didactice, cu locurile în care cei cu probleme se pot adresa, pentru că de multe ori părinţii nu ştiu încotro să meargă pentru a cere ajutor”, a subliniat profesoara. Activităţile care au ca scop conştientizarea, de către public şi autorităţi, a problemelor autismului vor continua toată luna aprilie.

Citit 3263 ori Ultima modificare Marți, 02 Aprilie 2013 15:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.