UPDATE / Apa caldă a fost oprită în tot oraşul! Gălăţenii, victime în războiul dintre Apaterm şi Electrocentrale

UPDATE / Apa caldă a fost oprită în tot oraşul! Gălăţenii, victime în războiul dintre Apaterm şi Electrocentrale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE, ORA 16,00 - Potrivit oficialilor din Primăria Galaţi, apa caldă a fost, în cele din urmă oprită. "Parametrii la intrarea în punctele termice au început să scadă, astfel că, în câteva ore, niciun bloc branşat la reţeaua publică a Galaţiului, nu va mai avea agent termic", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache. Vom reveni asupra subiectului în ziarul de mâine.


UPDATE, ORA 12,30 - Sistarea furnizării de apă caldă către gălăţeni încă se negociază. Prefectura Galaţi a convocat toţi factorii de decizie (Primărie, Apaterm şi Electrocentrale) la o şedinţă în care se încearcă o deblocare a situaţiei. Între timp, din câte se pare, apa caldă încă nu a fost oprită, ceea ce înseamnă că Electrocentrale a informat eronat publicul gălăţean prin comunicatul de presă şi prin declaraţiile făcute marţi de directorul Tudor Petre. "La ora 11,45 temperatura apei primite în punctele termice era la parametrii normali. Asta în ciuda faptului că, inclusiv noi, am fost informaţi de dimineaţă, printr-o notă telefonică, de faptul că s-a închis vana", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache.


UPDATE, ORA 9,30 - Dispeceratul Electrocentrale Galaţi a anunţat, în această dimineaţă, printr-o notă telefonică faptul că a sistat livrarea de apă caldă pentru consumatorii casnici. "În noaptea care a trecut nu s-a oprit apa caldă, acesta este motivul pentru care gălăţenii au avut astăzi dimineaţă agent termic. Dimineaţă am fost notificaţi telefonic că nu ne mai livrează apă caldă. Apa nu se va opri imediat la robinetele oamenilor, ci în câteva ore", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.


* Dacă azi dimineaţă nu mai aveaţi apă caldă la robinet, înseamnă că Electrocentrale a trecut la fapte şi a încetat producţia de agent termic pentru oraş * Primăria susţine că s-au făcut plăţi suficiente către producătorul de apă caldă * Există riscul ca şi producţia Combinatului să fie oprită, dacă se va sista şi furnizarea de abur către ArcelorMittal


Începând de noaptea trecută, în Galaţi nu ar mai trebui să mai curgă apă caldă. Peste 70.000 de apartamente racordate la sistemul public de termoficare rămân, cel puţin la nivel declarativ, cu ţevile de apă caldă doar de decor, chiar dacă proprietarii sunt cu plata întreţinerii la zi. Bătaia de joc la care sunt supuşi consumatorii gălăţeni este cauzată de un război continuu între CET Electrocentrale, pe de o parte, şi duetul Apaterm - Primăria Galaţi, pe de altă parte. Miza confruntării o reprezintă zeci de milioane de lei datorii înlănţuite, dar şi, foarte probabil, o luptă pentru controlul asupra Electrocentrale.

Sistarea de la miezul nopţii

Printr-un comunicat de presă, conducerea Electrocentrale a anunţat, marţi, că în noaptea de miercuri spre joi va opri livrarea de apă caldă către punctele termice din Galaţi. "Începând cu data de 1.08.2013, ora 0,00, toate punctele termice din oraşul Galaţi nu vor fi alimentate cu energie termică deoarece angajamentele asumate de SC Apaterm SA Galaţi în cadrul procesului de reorganizare privind achitarea datoriilor curente, până la data de 31 iulie 2013, nu s-au materializat prin acoperirea plăţilor aferente energiei termice livrate, înregistrând la data de 29 iulie 2013 datorii de 37,050 milioane lei care se adaugă la datoriile înscrise la masa credală de 339,34 milioane lei. Aceste datorii ale SC Apaterm SA Galaţi au drept consecinţă directă înregistrarea de datorii la plata gazelor naturale consumate de către SC Electrocentrale Galaţi SA", se arată în comunicatul semnat de directorul Tudor Petre.

Tudor Petre acuză conducerea administraţiei locale

Pe cât de sec este conţinutul comunicatului de presă, pe atât de dure au fost acuzaţiile pe care le-a adus miercuri Tudor Petre administraţiei locale. Contactat telefonic de "Viaţa liberă", directorul Electrocentrale a confirmat sistarea furnizării de apă caldă către oraş. "Nu am primit vreo confirmare cum că s-ar fi făcut plăţi de către Apaterm, deci apa caldă se va opri", a spus Tudor Petre. După care, rugat să comenteze conţinutul unui comunicat de presă de ieri al Primăriei, prin care se inventariau plăţile făcute de Apaterm în ultimele luni, directorul Tudor Petre s-a dezlănţuit la adresa conducerii instituţiilor locale. "Sunt pur şi simplu chestii ieftine de manipulare. Vă spun, oamenii aceştia se joacă cu cetăţenii, se joacă cu civilizaţia, se joacă cu locurile lor de muncă. Aventurierii ăştia politici care se perindă la conducerea instituţiilor publice ne-au adus într-o situaţie fără ieşire", a atacat Tudor Petre, care, deşi a evitat să rostească numele primarului Marius Stan, s-a referit în mod direct la acţiunile întreprinse de acesta în ultima vreme.

Primăria susţine că a platit din facturi şi datorii

În replică, Primăria Galaţi a încercat să paseze, ieri, responsabilitatea închiderii robinetului de apă caldă în curtea Electrocentrale. Printr-un comunicat de presă conceput ca un răspuns la comunicatul Electrocentrale, reprezentanţii Primăriei au inventariat plăţile făcute de Apaterm către Electrocentrale. "De la 1 ianuarie şi până astăzi, Apaterm a achitat Electrocentrale Galaţi 48.807.812 lei. Chiar astăzi, 31 iulie, a fost virată suma de 1,5 milioane de lei, în condiţiile în care consumul pe întreaga luna iulie este de aproximativ 1,2 milioane de lei. (...) În ultimele patru luni, plăţile au fost de până la 3,8 ori mai mari decât consumul. Mai mult, soldul înregistrat astăzi este de 35.350.847 lei, cu 8.206.402 lei (20 la sută) mai mic faţă de data intrării în reorganizare, ceea ce dovedeşte viabilitatea planului de reorganizare, care a dus la diminuarea cu o cincime a datoriei, chiar şi fără modificări aduse termenilor şi termenelor planului de reorganizare a Apaterm, aşa cum a fost aprobat de Curtea de Apel Bucureşti", se arată în comunicatul Primăriei.

"Apa caldă e un produs secundar, nu rezidual"

CET Electrocentrale Galaţi produce apă caldă pentru oraş ca produs secundar, ca urmare a procesului de producere de energie electrică. Potrivit unor surse din administraţie, cheltuielile Electrocentrale cu producerea de apă caldă sunt nule, în condiţiile în care societatea continuă să producă energie electrică.

Directorul Tudor Petre a negat această teorie, susţinând că societatea pe care o conduce înregistrează costuri suplimentare dacă produce apă caldă. "Dacă producerea de apă caldă nu ar fi însemnat costuri, nu am fi taxat acest serviciu. Apa caldă este, într-adevăr, un produs secundar, dar nu este unul rezidual, pentru că un produs rezidual îl arunci", a spus Tudor Petre.

Combinatul, în pericol de a-şi închide producţia

Acesta a confirmat că, deocamdată, Electrocentrale va opri doar apa caldă pentru oraş, nu şi producerea de energie electrică şi de abur, livrate, prin intermediari, combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi. "Suntem într-o situaţie dramatică. Am putea opri furnizarea de abur, fapt care ar echivala cu închiderea fluxului din Combinat", a avertizat Tudor Petre.

Până la închiderea ediţiei, conducerea ArcelorMittal nu a emis o poziţie oficială pe acest subiect, însă directorul Bruno Ribo a vorbit în urmă cu o săptămână despre situaţia ipotetică în care Electrocentrale ar înceta să mai furnizeze abur către Combinat. "Să spunem, ipotetic, că cineva ar veni într-o zi şi ar apăsa pe un buton ca să oprească livrarea de abur. Dincolo de faptul că este o situaţie periculoasă, pentru că vorbim despre oxigen, care prezintă risc de explozie, Combinatul s-ar opri. Dacă am fi notificaţi din timp, am putea să găsim soluţii care să ne asigure o supravieţuire pe câteva luni", a declarat directorul ArcelorMittal, Bruno Ribo.

Miza reală, controlul asupra Electrocentrale

Deşi mulţi se feresc să o spună răspicat, o altă miză în războiul apei calde o reprezintă preluarea controlului asupra Electrocentrale. Chiar la începutul acestei săptămâni, Primăria Galaţi a emis un comunicat de presă, în care vorba despre negocierile privind preluarea Electrocentrale. "În această seară (luni, n.r.) s-a desfăşurat o primă întâlnire între primarul Marius Stan şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, alături de conducerile Romgaz, Transgaz, Electrocentrale şi ArcelorMittal Galaţi, întâlnire în cadrul căreia a fost analizată intenţia Primăriei Municipiului Galaţi de a prelua Electrocentrale SA Galaţi. Astfel de întâlniri vor continua în perioada imediat următoare, până la finalizarea demersului Primăriei Municipiului Galaţi de preluare a Electrocentrale Galați SA, cu scopul de a asigura gălăţenilor energie termică la costuri cât mai mici", se arată într-un comunicat al Primăriei. De cealaltă parte, directorul Electrocentrale, Tudor Petre, nu crede într-o astfel de ipoteză. "Din punct de vedere juridic, nu are cum să se facă o asemenea mutare", a comentat Tudor Petre.

Citit 5116 ori Ultima modificare Joi, 01 August 2013 16:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.