Primele victime în războiul agentului termic / Gălăţenii cu datorii vor petrece iarna în frig

Primele victime în războiul agentului termic / Gălăţenii cu datorii vor petrece iarna în frig
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primăria Galaţi sacrifică primele asociaţii de locatari în războiul agentului termic * Apaterm ameninţă 14 asociaţii cu suspendarea contractului * Suma totală datorată de asociaţiile de pe lista neagră este de aproximativ 25 de milioane de lei


Primăria şi Apaterm au declarat război asociaţiilor cu cele mai mari debite la plata agentului termic. 14 asociaţii cu datorii care depăşesc un milion de lei riscă să rămână fără apă caldă până la sfârşitul săptămânii şi, mai grav, să nu primească agent termic în această iarnă.

Lista celor mai mari datornici

Cele 14 asociaţii înregistrează o datorie cumulată de aproximativ 25 de milioane de lei, ceea ce reprezintă cam două treimi din totalul datoriilor pe care le are Apaterm Galaţi faţă de Electrocentrale (fără a socoti datoriile înscrise la masa credală). Este vorba despre următoarele asociaţii şi de următoarele sume restante înregistrate la data de 21 octombrie: Asociaţia 850 - 3.012.729 lei, Asociaţia 371 Olt - 2.964.103 lei, Asociaţia 710 - 2.588.837 lei, Asociaţia 372 - 2.411.195 lei, Asociaţia 714 - 2.328.983 lei, Asociaţia 269 - 2.204.388 lei, Asociaţia 511 - 1.920.564 lei, Asociaţia 185 - 1.683.390 lei, Asociaţia 775 - 1.682.122 lei, Asociaţia 335 - 1.575.368 lei, Asociaţia 389 - 1.513.856 lei, Asociaţia 768 - 1.439.290 lei, Asociaţia 711 - 1.423.522 lei, Asociaţia 251 - 1.183.382 lei.

Li se suspendă contractul de furnizare

"În conformitate cu prevederile art.6, alin.(13), lit. a) din contractul dintre asociații şi Apaterm, până la sfârşitul săptămânii urmează suspendarea contractelor de furnizare, fapt ce va determina sistarea totală a serviciilor furnizate până la achitarea integrală a sumelor datorate. Pentru evitarea consecințelor negative ce vor rezulta ca urmare a sistării serviciilor de furnizare de apă caldă menajeră şi încălzire, solicităm asociaţiilor nominalizate să se prezinte de urgenţă la sediul S.C. Apaterm S.A. Galați, din strada Crizantemelor nr.6, pentru a stabili de comun acord condiţiile în care se poate asigura furnizarea serviciului", se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Galaţi.

Documentul prezintă şi condiţiile în care locatarii din aceste asociaţii, indiferent dacă sunt sau nu bun-platnici, vor mai putea beneficia de apă caldă şi căldură. Pe de o parte, Apaterm cere "plata de către asociație a unei sume reprezentând contravaloarea consumului de energie termică aferent lunii noiembrie 2013, calculat pe baza consumului similar înregistrat în anul calendaristic anterior". Apoi, a doua condiţie este "încheierea unui act adițional de preluare în facturare individuală a consumatorilor din cadrul asociației", după cum se mai arată în comunicatul de presă.

Cu toate acestea, nu există, se pare, o soluţie pentru ca bun-platnicii din aceste asociaţii să nu sufere alături de cei care au determinat aceste datorii. "Ne cerem scuze locatarilor bun-platnici şi precizăm că responsabilitatea situaţiei revine în exclusivitate locatarilor restanţieri şi conducerilor asociaţiilor de proprietari/locatari", se apără Primăria Galaţi.

Între datornici şi căldura oraşului

Reprezentanţii administraţiei locale susţin că aceste măsuri luate în prag de iarnă sunt menite să salveze căldura întregului oraş. "Pentru asigurarea livrării agentului termic pentru încălzire, Primăria Municipiului Galați şi SC APATERM S.A. fac apel ca restanțierii la plata întreținerii şi asociaţiile de proprietari/locatari să plătească neîntârziat datoriile reprezentând contravaloarea consumului de energie termică. Necesitatea acestui demers este impusă de solicitarea ROMGAZ Mediaş către producătorul de energie termică pentru efectuarea plăţii în avans a contravalorii gazelor naturale, în caz contrar urmând reducerea debitului gazelor naturale şi, implicit, a debitului agentului termic", se mai arată în comunicatul de presă.

De altfel, acesta este, se pare, primul pas către o serie întreagă de sistări pe care Apaterm le pregăteşte în perioada următoare. "Precizăm că SC APATERM S.A. va asigura furnizarea agentului termic doar asociaţiilor de proprietari/locatari care nu înregistrează debite restante şi celor care vor face eforturi pentru reducerea rapidă şi consistentă a sumelor datorate", se mai arată în comunicatul Primăriei.

Citit 4603 ori Ultima modificare Luni, 28 Octombrie 2013 17:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.