Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
26 comentarii

Radarul meteo al Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie indică faptul că, punctual, în zonele cu aglomerări de instalaţii eoline, inclusiv în judeţul Galaţi, se produc foarte frecvent fenomene meteorologice extreme


Mai multe imagini preluate de reporterii „Vieţii libere” prin intermediul radarului meteo al Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie (INMH) relevă un fenomen straniu: deasupra zonelor în care se află cele mai mari aglomerări de instalaţii eoline din România par să se desfăşoare, frecvent, fenomene meteorologice extreme.
Primul care a sesizat fenomenul este Virgil Doca, primarul comunei Valea Mărului, iar monitorizarea făcută de noi, ulterior, a arătat că se întâmplă nişte lucruri care ar trebui să pună autorităţile pe gânduri.


25 octombrie 2013, zona cuprinsă între localităţile gălăţene Valea Mărului, Cudalbi şi Băleni


În ciuda faptului că am încercat să obţinem explicaţii în legătură cu imaginile surprinse în timp real de amintitul radar (îl puteţi găsi pe două site-uri guvernamentale: www.inmh.ro şi www.meteoromania.ro), nimeni nu a reuşit să ne explice ce se întâmplă de fapt şi dacă există vreo legătură între câmpul magnetic generat de instalaţiile eoliene şi fenomenele meteo din zonă.


18 octombrie 2013, zona Dobrogei


Nici măcar specialiştii în fizică nu ne-au dumirit, concluzia lor fiind că pentru a influenţa ploaia - respectiv pentru a declanşa o rupere de nori - este nevoie de o energie mult mai mare decât cea generată de câteva eoliene. Din păcate, nu există nicio entitate (publică sau privată) care să măsoare această energie electromagnetică, aşa că nimeni nu s-a hazardat să ne ofere explicaţii ştiinţifice sau măcar să speculeze pe marginea subiectului. Pluteşte, în toată această poveste, o teamă inexplicabilă de a discuta deschis, deşi, între patru ochi, cei mai mulţi dintre cei pe care i-am chestionat sunt de acord că schimbările climatice nu pot fi chiar întâmplătoare.


24 octombrie 2013, zona Dobrogei


Una peste alta, imaginile preluate de noi în patru rânduri (respectiv în zilele de 30 septembrie, 18, 24 şi 25 octombrie) arată că în Dobrogea, în zona marilor parcuri eoliene de la Cogealac, Casimcea, Fântânele, Crucea, Târguşor, Dorobanţu şi Peştera par să se întâmple, în toate zilele menţionate, fenomene meteo locale extreme (ploi torenţiale şi descărcări electrice) marcate cu puncte galbene şi roşii (vezi capturile ataşate). Cel puţin aşa indică radarul meteo, căci în teren situaţia este cu totul alta: vremea este liniştită.


25 octombrie 2013, zona Dobrogei


Lucrurile sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât un fenomen similar este înregistrat de radarul meteo şi în judeţul Galaţi, în triunghiul Valea Mărului-Băleni-Cudalbi, adică exact acolo unde există numeroase instalaţii eoline şi unde în luna septembrie s-au produs câteva ruperi de nori catastrofale. Să nu uităm că inundaţiile produse atunci au distrus câteva sute de case şi au dus la moartea a nouă oameni.
Nu ne rămâne decât să sperăm că parlamentarii de Galaţi, ONG-urile de mediu şi partidele politice vor sări în ajutorul comunităţii gălăţene şi vor interpela ANM şi INMH cu privire la fenomenele stranii semnalate de noi. Populaţia trebuie să fie informată urgent dacă este vorba doar despre nişte bruiaje electromagnetice (mai ales că e greu de crezut că în zonele respective e furtună non-stop), de un lanţ de coincidenţe sau chiar se întâmplă ceva ce ar putea să o îngrijoreze.


30 septembrie 2013, zona Dobrogei

Citit 8329 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2013 14:55

26 comentarii

 • postat de Romeo popoiu Miercuri, 30 Octombrie 2013 18:32 5.13.147.*** Link la comentariu
  0
  1

  Mi se pare interesant de stiut ca cel care isi zice Solomon posteaza de pe IP-ul IP: 86.124.200.4 care este de fapt adresa site-ului Viata Libera.
  Cel putin asa reiese de aici: http://www.tcpiputils.com/browse/ip-address/86.124.200.4
  Deci, mai, Solomon de la Viata Libera, de ce te ascunzi sub pseudonime? De rusine cumva? Ca iar ajungem la deontologie ...

  Raportează
 • postat de teach Miercuri, 30 Octombrie 2013 06:58 79.116.109.*** Link la comentariu
  0
  3

  In tarile "civilizate" localitatile din zona parcurilor eoliene primesc energia electrica gratuit. Doar la noi ii doare la ... meteo ... de ce oare primesc energia electrica gratuit.???

  Raportează
 • postat de Rezolvat Miercuri, 30 Octombrie 2013 03:37 66.171.229.*** Link la comentariu
  4
  1

  Fenomenul a fost elucidat. Imaginile reprezinta izmenele ingalbenite cu stropi ale ziaristilor care au monitorizat cazul.

  Raportează
 • postat de Romeo Popoiu Marți, 29 Octombrie 2013 23:12 79.116.103.*** Link la comentariu
  3
  2

  Dedicatie pentru cei netrecuti prin scoala:
  http://www.meteorologynews.com/2009/04/13/windmills-interference-causing-problems-for-doppler-radar-signals/
  sau
  http://www.erh.noaa.gov/buf/windfarm.htm
  Cu speranta ca macar engleza au invatat-o, daca in rest au folosit fituici.

  Raportează
 • postat de gogaie Marți, 29 Octombrie 2013 19:22 79.116.99.*** Link la comentariu
  2
  2

  RADAR (RAdio Detection And Ranging, adica detectarea prin radio si determinarea distantei) reprezinta o instalatie de radiolocatie care emite microunde electromagnetice si foloseste reflexia acestora pe diferite obiecte pentru a determina existenta si distanta lor fata de antena.

  Radarul de tip meteorologic este folosit pentru a identifica localizarea si deplasarea precipitatiilor, a estima tipul acestora (ploaie, zapada, grindina etc.) si a prognoza pozitia si intensitatea lor viitoare. Radarele moderne sunt radarele Doppler, capabile sa detecteze nu doar intensitatea precipitatiilor, dar si miscarea sistemelor precipitabile. Aceste informatii sunt analizate pentru a identifica structura furtunilor si potentialul de vreme severa.
  In imagini este reprezentata reflectivitatea radar, marime proportionala cu cantitatea potentiala de precipitatii. In legenda, culorilor din extrema dreapta (portocaliu, rosu, mov) le corespund valorile de reflectivitate (peste 45 dBZ) ce caracterizeaza precipitatiile cu intensitate puternica sau furtuni cu grindina si vant intens, in vreme ce in partea stanga, reflectivitatile mai scazute (sub 25 dBZ) indica prezenta precipitatiilor slabe cantitativ.
  JURNALISTUL A CONSEMNAT UN FAPT REAL BAZAT PE INMH !!!BRAVO ! POPOIU, VAI MAMA LUI !

  Raportează
 • postat de Scularea, minti de paie! Marți, 29 Octombrie 2013 19:17 5.13.162.*** Link la comentariu
  1
  4

  @Yap, Popoiu si altii care ocolesc logica: avem o harta pe site+ul INMH pe care, conform culorilor, sunt reprezentate fenomenele. Din ea rezulta ca in patrulaterul lui peste cu eoliene sunt caderi de precipitatii majore, furtuna, alte alea. Jurnalistul suna la primariile din zona si afla ca e cald, frumos, senin etc. Fenomenul se mai intampla si deasupra altor zone cu eoliene. Care e explicatia?
  E sistemul INMH prost? Pai, si ce vina are jurnalistul?
  E sistemul INMH bun si il influenteaza eolienele de arata prostii? Pai, si ce vina are jurnalistul?
  E sistemul INMH prost dar nu din cauza eolienelor? Pai, si ce vina are jurnalistul?
  E sistemul INMH bun si nu stim noi sa-l citim? Pai si atunci autoritatile stiu sa-l citeasca? Ca ele au pus acolo codul culorilor de pe urma caruia rezulta ca acoo ar fi fenomene care de fapt nu sunt.
  E sistemul bun, prost, cum o fi, dar e influentat de eoliene (sau nu e), ideea e ca arata ploi care nu sunt. Nu cumva le arata tot timpul si meteorologii, obisnuiti cu eroarea ca mod de lucru, n-a mai fost luata in seama situatia reala cand a fost sa fie si au murit oameni? Si atunci, tot pe jurnalist veti da vina?
  Nu cumva e si vina lui alde Yap, Popoiu si alti obtuzi care nu cauta problemele acolo unde sunt cu adevarat si, in ziua cand si-o vor lua si ei din partea autoritatilor habarnamiste, vor cauta cu disperare inclusiv jurnalisti sa le strige nedreptatea?

  Raportează
 • postat de gogaie Marți, 29 Octombrie 2013 16:47 82.79.117.*** Link la comentariu
  3
  4

  Porturi închise, furtună năprasnică pe mare, copaci doborâţi de vântul puternic, acoperişuri zburate, case inundate, drumuri acoperite de şuvoaie, întreruperi de curent, ploi abundente cu cantităţi de 97 l/mp. Sunt efectele codului portocaliu de inundaţii sub care se află judeţul Constanţa.

  Citiţi mai mult: Judeţul Constanţa “răvăşit” de furtună şi ploi abundente - Din ţară > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/judetul-constanta-ravasit-de-furtuna-si-ploi-abundente-1059856.html#ixzz2j7eJ1oAc
  EVZ.ro
  Constanţa , Tulcea şi Galaţi ...trei zone cu parcuri eoliene !!!

  Raportează
 • postat de Solomon Marți, 29 Octombrie 2013 16:30 86.124.200.*** Link la comentariu
  5
  5

  ZAP

  Daca nu e de la turbine, explica tu de ce apare pe hărtile radar meteo online ca ar fi ploaie puternica si vijelie in zona parcurilor eoliene, desi in realitate e soare.

  O explicatie trebuie sa existe, ca doar n-o fi fantoma lui Stefan cel mare pe câmpurile de la Valea Mărului!

  P.S. Pe tine ce investitor in eoliene te-a platit?

  Raportează
 • postat de Andrei Marți, 29 Octombrie 2013 16:17 92.85.248.*** Link la comentariu
  4
  6

  De 23 de zile exista o activitate intensa pe cerul Galatiului a unor avioane care par sa spreieze ceva. Au fost zile in care erau cate 10 dare persistente lasate de avioane pe cer. Fac o paralela cu un incident intamplat in Germania in care aviatia militara germana a spreiat intens cerul intr-un presupus experiment meteo. Puteti vedea pe Youtube extrase de la televiziunea RTL (cautati dupa RTL si chemtrails).
  Sigur, acum toti o sa imi sara in cap ca am luat-o razna, dar atata va pot spune ca am urmarit cerul si am vazut schimbari, nu stiu ce inseamna ele. http://www.etcgroup.org/content/world-geoengineering

  Raportează
 • postat de Zap Marți, 29 Octombrie 2013 15:46 89.136.1.*** Link la comentariu
  3
  8

  Cine crede ca fenomenul asta e cauzat de "centralele eoliene...pentru ca....campuri magnetice de la turbine"...il invit la reia clasa a 7-a fizica din generala pentru ca va faceti de ras pe aici.
  Ori asta ori cineva m-a umplut buzunarele sa comentati tampeniile astea pe aici.

  Raportează
 • postat de Zap Marți, 29 Octombrie 2013 15:44 89.136.1.*** Link la comentariu
  4
  7

  Ce companie petroliera a platit pentru articolul asta jenant pt un "jurnalist" ?

  Raportează
 • postat de andrei Marți, 29 Octombrie 2013 15:05 213.233.84.*** Link la comentariu
  3
  5

  Ce senzational, prietene? Eu vad niste imagini care nu ar trebui sa existe. La mine la cudqlbi cica ar fi ploaie puternica conform acelui site, dar e soare. Ceva nu e in regula,sa cum spune si.jurnalistul. sa nu mai faceti pe smrcherii.
  Ca noi am fost la un pas de moarte,, nu voi postacii obositi carr va dati rotunzi pe aici

  Raportează
 • postat de Imagini satelitare care sunt de fapt radar. :)))) Marți, 29 Octombrie 2013 14:37 5.13.169.*** Link la comentariu
  4
  8

  In primul rand imaginile sunt provenite de la radare nu sateliti. In titlu amintiti de radar, iar in articol se vorbeste de radar. Penibil ! In al doilea rand, ce se vede sunt niste erori care se produc la prelucrarea imaginilor sau chiar la reflectia undelor Doppler. Daca erati asa geniu puteati sa comparati imaginile radar (mare descoperire ati facut ) cu imaginile satelitare ca si ele sunt la liber. Pe imaginile satelitare o sa observati ca nu este nici un nor in zona, acele pete sunt de mult timp. Astfel de erori mai apar si in alte zone pe suprafete chiar mari apoi dispar. In mod normal acele reflectiviati mari in pete izolate poate insemna furtuni de vara (nori Cumulonimbus), ceea ce nu este cazul acum. Unde vedeti domnule Crangan fenomene meteo extreme acum? Credeti ca vorbiti cu fraierii? Sunt sigur ca nu ati intrebat pe nimeni ca altfel ati fi primit rspunsuri cu privire la acele pete. Si chiar daca ati vorbit si nu aveti raspunsuri de ce ati mai publicat? De dragul senzationalului? Vedeti poate gasiti un loc la Click.

  Raportează
 • postat de Solomon Marți, 29 Octombrie 2013 13:54 86.124.200.*** Link la comentariu
  4
  5

  To Romeo Popoiu
  Ce tot bâigui tu acolo? Te pomeneşti ca te pricepi şi la presa nu doar la hobbyul tau de baza: poziţia bolovanilor din munţii Măcinului!
  Fenomenul există şi nu este de neglijat. Uită-te pe radarul meteo al INMH, ca e la liber!

  Raportează
 • postat de Romeo Popoiu Marți, 29 Octombrie 2013 13:13 89.136.235.*** Link la comentariu
  7
  4

  Mai, nea Costele, daca nu te pricepi, de ce te apuci de scris? De ce nu stai in banca ta de jurnalist semidoct? Ce zice deontologia? "3 surse" ? Ai puc mina pe telefon sa suni la primaria din Cogealac si sa intrebi care e starea vremii la ei? Ca apoi sa traiesti surpriza vietii tale de jurnalist "facut la norma" ? Mai si bagi zinzanie in lume, taman ca DDD cum zicea cineva mai sus .... Rusine !

  Raportează
 • postat de vantul Marți, 29 Octombrie 2013 12:50 5.13.143.*** Link la comentariu
  7
  7

  Subiectul mi se pare foarte interesant. Cei care s-au grabit sa ia la misto ori sunt tantalai ori sunt interesati (au afaceri cu eoliene).

  Raportează
 • postat de Solomon Marți, 29 Octombrie 2013 10:37 86.124.200.*** Link la comentariu
  6
  8

  Chiar dacă unii s-au grăbit să pună etichete de otevism şi aberant, fenomenul cu pricina chiar există.

  Vă recomand, înainte de comenta ironii şi miştouri inutile (cara arată la unii si limita intelectuală), să intrati pe http://www.inmh.ro/images/radarg/index.radar.php şi să vedeţi că radarul meteo al INMH (adică un instrument oficial) indică, ACUM, fenomene meteo extreme la Valea Mărului şi la Cogealac. Asta deşi cerul este albastru şi soarele străluceşte.

  Dacă aceste eoliene provoacă perturbări ale radarelor meteo este un lucru foarte grav, căci înseamnă că predicţia meteo este grav afectată, iar sistemul de alarmare a populaţiei în caz de dezastre iminente este cam inutil.

  O astfel de realitate nu mi se pare prilej de luat la miştouri decât dacă ai creierul cât nuca şi radarul moral deviat rău de tot de incultură, proasta creştere, iresponsabilitate şi lăcomie.

  Raportează
 • postat de eu Marți, 29 Octombrie 2013 09:05 89.137.220.*** Link la comentariu
  8
  11

  Ce camp magnetic ar putea sa produca un generator mititel, cum e ala de pe o eoliana, comparat cu unul aflat la Electrocentrale, sa zicem?
  Si apoi, de cand influenteaza un camp magnetic asa mic fenomenele meteo?
  Cel mult o eoliana ar avea efect asupra curentilor de aer, dar si asta local, nu cred ca o turbina aflata la 50 m inaltime are influenta asupra stratului de nori, aflati la cateva mii de metri altitudine.
  Asa ca domnule redactor, ar fi bine sa va limitati la ceea ce cunoasteti.

  Raportează
 • postat de David Marți, 29 Octombrie 2013 09:02 82.137.8.*** Link la comentariu
  9
  7

  Aberant !!!

  Raportează
 • postat de sandu Marți, 29 Octombrie 2013 08:52 5.13.168.*** Link la comentariu
  8
  7

  CAMPURI ELEECTROMAGNETICE - FORMATE DE BOBINELE EOLIENELOR NU VA SPUNE NIMIC ?

  Raportează
 • postat de gogaie Marți, 29 Octombrie 2013 08:21 89.47.207.*** Link la comentariu
  4
  10

  "Schimbul fluxurilor de aer este la fel de periculos ca şi inversarea râurilor. Încă nimeni nu a negat Legea conservării energiei, ceea ce înseamnă că dacă de la vânt va fi captată energia, atunci puterea lui va diminua. Și aceasta, la rândul său, va conduce în mod inevitabil la faptul că vor apărea zonele unde masele de aer umede nu vor ajunge, iar în altă parte, dimpotrivă, vor avea loc ploi abundente. Mulţi oameni de ştiinţă din SUA și Canada, deja, bat alarma că boom-ul în construcția turbinelor eoliene, răspândit în multe țări din întreaga lume, reprezintă o amenințare gravă pentru mediului înconjurător și poate duce la schimbări climatice în toată planeta. Este suficient de a schimba regimul vântului cu doar 10% din teritoriul planetei, că aceste schimbări se vor începe peste tot."

  Inundatii Valea Marului , Corni , Baleni , Cudalbi , Pechea Galati
  Topalau –Constanta , Casimcea , Frecatei -Tulcea si multe altelea .Iar acolo sunt parcuri eoliene !!!!

  Raportează
 • postat de nascut in maciseni Marți, 29 Octombrie 2013 08:08 82.137.8.*** Link la comentariu
  3
  7

  ....daca tot s-a precizat pozitia parcurilor eoliene, corect este "patrulaterul Corni (Maciseni - pentru ca cea mai mare parte a eolienelor sunt amplasate pe pamantul celor din aceasta localitate) - Valea Marului-Cudalbi-Baleni....

  Raportează
 • postat de BM Marți, 29 Octombrie 2013 07:41 213.233.90.*** Link la comentariu
  8
  11

  Costele,te-ai lasat de lupta anticoruptie tip impartial si te-ai opucat de articole tip otv....sa nu ai pretentia ca e tip oreste !nu discredita singurul nostru ziar cotidian !

  Raportează
 • postat de CLI Marți, 29 Octombrie 2013 07:40 5.13.140.*** Link la comentariu
  9
  20

  Nemtii ,olandezii ,austriecii ,danezii si chiar chinezii or fi auzit de calamitatea care-i asteapta ? La cate instalatii eoliene au ,ar trebui ca sa aiba din ora in ora cate o rupere de nori .

  Raportează
 • postat de Don Quijote înfruntă morile de vânt...... Marți, 29 Octombrie 2013 05:59 92.82.181.*** Link la comentariu
  8
  10

  Rau am mai ajuns......
  Recomand dlui primar si celor cu satelitii, si altor minti prea luminate sa faca ce-a facut
  ,,Don Quijote înfruntă morile de vânt....,,
  Ne-m tampit de tot, noi , romanii....

  Raportează
 • postat de mine Marți, 29 Octombrie 2013 04:26 72.15.233.*** Link la comentariu
  10
  20

  Mare ti- e gradina........Eu cred ca e de la luminita rosie de semanalizare care se pune pe eoliene .
  Cei de la Romstal o sa-si dea demisia ,cine stie ce rupere de nori o sa apara si pe acolo:).
  Articolul asta ar trebi sa ajunga in presa internationala si sa- vezi pe aia din Golful Persic cum aduc ploaia.O sa foloseasca petrolul pe care il au sa produca vant constant pentru eolienele aducatoare de ploaie.Din afacerea asta o sa castige si primarul si cel respunzator de aberatia de articol.
  Cum poti sa scrii aberatia de mai sus in Viata libera??!!Nu-i verifica nimeni?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.