Imagini stranii luate prin satelit / Au ruperile de nori legătură cu eolienele?

Imagini stranii luate prin satelit / Au ruperile de nori legătură cu eolienele?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Radarul meteo al Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie indică faptul că, punctual, în zonele cu aglomerări de instalaţii eoline, inclusiv în judeţul Galaţi, se produc foarte frecvent fenomene meteorologice extreme


Mai multe imagini preluate de reporterii „Vieţii libere” prin intermediul radarului meteo al Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie (INMH) relevă un fenomen straniu: deasupra zonelor în care se află cele mai mari aglomerări de instalaţii eoline din România par să se desfăşoare, frecvent, fenomene meteorologice extreme.

Primul care a sesizat fenomenul este Virgil Doca, primarul comunei Valea Mărului, iar monitorizarea făcută de noi, ulterior, a arătat că se întâmplă nişte lucruri care ar trebui să pună autorităţile pe gânduri.

25 octombrie 2013, zona cuprinsă între localităţile gălăţene Valea Mărului, Cudalbi şi Băleni

În ciuda faptului că am încercat să obţinem explicaţii în legătură cu imaginile surprinse în timp real de amintitul radar (îl puteţi găsi pe două site-uri guvernamentale: www.inmh.ro şi www.meteoromania.ro), nimeni nu a reuşit să ne explice ce se întâmplă de fapt şi dacă există vreo legătură între câmpul magnetic generat de instalaţiile eoliene şi fenomenele meteo din zonă.

18 octombrie 2013, zona Dobrogei

Nici măcar specialiştii în fizică nu ne-au dumirit, concluzia lor fiind că pentru a influenţa ploaia - respectiv pentru a declanşa o rupere de nori - este nevoie de o energie mult mai mare decât cea generată de câteva eoliene. Din păcate, nu există nicio entitate (publică sau privată) care să măsoare această energie electromagnetică, aşa că nimeni nu s-a hazardat să ne ofere explicaţii ştiinţifice sau măcar să speculeze pe marginea subiectului. Pluteşte, în toată această poveste, o teamă inexplicabilă de a discuta deschis, deşi, între patru ochi, cei mai mulţi dintre cei pe care i-am chestionat sunt de acord că schimbările climatice nu pot fi chiar întâmplătoare.

24 octombrie 2013, zona Dobrogei

Una peste alta, imaginile preluate de noi în patru rânduri (respectiv în zilele de 30 septembrie, 18, 24 şi 25 octombrie) arată că în Dobrogea, în zona marilor parcuri eoliene de la Cogealac, Casimcea, Fântânele, Crucea, Târguşor, Dorobanţu şi Peştera par să se întâmple, în toate zilele menţionate, fenomene meteo locale extreme (ploi torenţiale şi descărcări electrice) marcate cu puncte galbene şi roşii (vezi capturile ataşate). Cel puţin aşa indică radarul meteo, căci în teren situaţia este cu totul alta: vremea este liniştită.

25 octombrie 2013, zona Dobrogei

Lucrurile sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât un fenomen similar este înregistrat de radarul meteo şi în judeţul Galaţi, în triunghiul Valea Mărului-Băleni-Cudalbi, adică exact acolo unde există numeroase instalaţii eoline şi unde în luna septembrie s-au produs câteva ruperi de nori catastrofale. Să nu uităm că inundaţiile produse atunci au distrus câteva sute de case şi au dus la moartea a nouă oameni.

Nu ne rămâne decât să sperăm că parlamentarii de Galaţi, ONG-urile de mediu şi partidele politice vor sări în ajutorul comunităţii gălăţene şi vor interpela ANM şi INMH cu privire la fenomenele stranii semnalate de noi. Populaţia trebuie să fie informată urgent dacă este vorba doar despre nişte bruiaje electromagnetice (mai ales că e greu de crezut că în zonele respective e furtună non-stop), de un lanţ de coincidenţe sau chiar se întâmplă ceva ce ar putea să o îngrijoreze.

30 septembrie 2013, zona Dobrogei

Citit 9562 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2013 14:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.