PERICOL DE INUNDAŢIE/ Apele Brateşului ameninţă Valea Oraşului!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

PERICOL DE INUNDAŢIE/ Apele Brateşului ameninţă Valea Oraşului!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* S-ar fi putut inunda şi culturile din Lunca Brateşului * Trei pompe ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Galaţi lucrează non-stop ca să scadă nivelul apei * Directorul ANIF spune că a sesizat problema în urmă cu o lună şi jumătate şi că ar fi rezolvat situaţia, dacă cineva i-ar fi asigurat buget


Puţin a lipsit ca apele Brateşului, ajunse la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, să-şi iasă dintre diguri şi să se reverse cu forţă spre Valea Oraşului! Cotele au fost şi sunt, încă, periculoase. „Mai erau 50-60 de centimetri şi se ajungea la coronamentul digurilor!” aprecia, ieri, contactat telefonic de "Viaţa liberă", directorul Serviciului de Gospodărire al Apelor (SGA), Ionel Ardean. Acum, pompele Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Galaţi trag apa din lac şi o varsă în Prut, pentru a scădea nivelul Brateşului. Intervenţia este, însă, de durată, iar zăpezile se topesc în continuare în ritm alert, umflând lacul. De sub stratul de gheaţă de la suprafaţă, apele Brateşului, întinse pe mai mult de 20 de kilometri pătraţi ameninţă, încă, să se reverse spre Valea Oraşului.

De câte comisii ai nevoie să scoţi apă dintr-un lac?

Potrivit directorului SGA Galaţi, Ionel Ardean, miercuri dimineaţă, o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai SGA, ai ANIF, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi ai Gărzii de Mediu s-a dus să vadă situaţia din teren. „Am constatat că nivelul apei crescuse. Când a devenit nivelul periculos? Când am constat noi acest lucru, practic. Din pricina topirii zăpezilor - n-am mai văzut o asemenea iarnă din anul 1984 – milioane de metri cubi de apă au alimentat lacul în doar câteva zile”, a precizat Ionel Ardean.

Tot Ionel Ardean ne-a declarat că, în urma constatărilor de miercuri, joi dimineaţă, la ora 9,00, s-a întrunit grupul de suport tehnic. Acesta a ajuns la concluzia că trebuie să propună Comitetului de Urgenţă să dea ANIF-ului undă verde să deschidă pompele care să tragă apă din lac. La ora 13,00 s-a întrunit Comitetul de Urgenţă, iar la ora 13,15, potrivit sursei noastre, pompele erau deja în funcţiune. „Scopul pompării apei în Prut, de unde, evident, va ajunge în Dunăre, este acela de a scădea nivelul apei 80 – 100 de centimetri faţă de cât este acum. Vă daţi seama că, la cât de mare este Brateşul, această operaţiune va dura 20-30 de zile. Apă va mai veni, dar consider că măsurile necesare s-au luat şi pompele vor rezolva problema”, a mai spus Ionel Ardean.

Dacă mai durează măcar 20 de zile până când apa va atinge un nivel care să nu mai pună probleme, ne permitem să apreciem – în ciuda declaraţiilor oficiale - că pericolul nu a trecut şi că gălăţenii din Valea Oraşului ştiu ei ce ştiu când stau cu sufletul la gură.

„Noi am cerut bani de acum o lună şi jumătate!”

Directorul filialei gălăţene a ANIF, Petru Bărceanu, spune că putea interveni mai devreme, dacă ar fi avut bani. „Eu am făcut adresă către ANIF Bucureşti în urmă cu o lună şi jumătate. Am strâns patru adrese, în acest timp. Din acest motiv a fost nevoie de aprobarea Comitetului de Urgenţă ca să dăm drumul la pompe. Cineva trebuie să plătească această activitate. Aş fi vrut ca situaţia să se rezolve fără presiuni. Miercuri, înainte să vin la Bucureşti la o instruire, i-am spus domnului subprefect Panaitescu să meargă la faţa locului şi să se convingă că deja situaţia nu mai suportă amânare. Acum lucrăm cu trei agregate, non-stop. Deja situaţia pe Magistrala Lunca este stabilizată. Ar fi putut să se rupă şi să inunde culturile din Lunca Brateşului. Nivelul apei din Brateş scade, dar mai încet. Ajută şi stratul de gheaţă de 15 centimetri de la suprafaţă, pentru că limitează riscul de a se rupe diguri. Cel mai probabil va fi la cota sa de funcţionare cam în trei săptămâni”, a precizat Petru Bărceanu.

În fosta fermă piscicolă, stăvilarele abia mai ţin!

Pe unul dintre canalele care plecă din lac şi se varsă în Magistrala colectoare Lunca are stăvilar Alfonso Calderone, proprietarul activelor fostei ferme piscicole Brateş. „N-am mai văzut niciodată atâta apa în Brateş. Am ridicat la maxim stăvilarul pe care îl avem aici, ca să nu plece apa cu putere în jos. Mai aveam încă un stăvilar, pe canale, dar ni l-au furat”, spune omul de afaceri italian.

Citit 3758 ori Ultima modificare Vineri, 21 Februarie 2014 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.