Scapă cine poate! Doar 10 la sută dintre gălăţeni pot fi protejaţi în caz de dezastru (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Scapă cine poate! Doar 10 la sută dintre gălăţeni pot fi protejaţi în caz de dezastru (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Oraşul dispune de 145 de adăposturi antiaeriene, care pot găzdui circa 21.000 de oameni


În contextul internaţional din ce în ce mai tensionat, cu Rusia războinică aproape de graniţele României, se poate pune întrebarea, legitimă, cât de bine suntem pregătiţi în cazul unui atac convenţional. Pornind de la ipoteza că Galaţiul reprezintă un punct strategic pe harta României, presupunerea că oraşul poate deveni o ţintă a unor eventuale atacuri nu este neapărat departe de adevăr. În ultimii trei ani, adăposturile antiaeriene din Galaţi au fost modernizate şi reechipate. Dacă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) spunea cu ceva timp în urmă că locaţia acestora este absolut secretă, de când sunt administrate de Primărie lucrurile s-au mai schimbat. Acum, fiecare bloc ce adăposteşte un astfel de adăpost este marcat corespunzător. Din păcate, lucrurile bune se opresc aici.

Populaţia, total nepregătită

Nimeni nu mai ţine minte cu exactitate când a avut loc ultimul exerciţiu de alertare a populaţiei în caz de atac aerian. Ion Vasilescu, din Mazepa, spre exemplu, îşi aminteşte că, înainte de Revoluţie, astfel de exerciţii erau relativ frecvente. "Era o treabă cât se poate de serioasă. Fiecare ştia în mare ce are de făcut. Acum, cei tineri nu cred că ştiu nici măcar semnificaţia simbolurilor de pe blocuri", ne-a spus bătrânul. O domnişoară ce vorbea la telefon în scara unui bloc marcat ca fiind deţinător de adăpost, nu înţelegea semnificaţia simbolului desenat pe blocul în care locuieşte. "Credeam că e un graffiti făcut de cineva. Nu ştiam că este adăpost antiaerian aici", ne-a spus tânăra, cu sinceritate.

Adăposturi insuficiente

Conform Primăriei Galaţi, în acest moment, pe raza oraşului găsim 145 de astfel de adăposturi, fiecare având o suprafaţă de 87 de metri pătraţi. "Cele mai multe adăposturi de protecţie civilă sunt dispuse în cartierele Dunărea şi Aeroport, după cum urmează: Micro 18 - 4 adăposturi, Micro 19 - 6 adăposturi, Micro 20 - 31 adăposturi, Micro 21 - 9 adăposturi, Micro 13B - 15 adăposturi, Micro 38 - 3 adăposturi, Micro 39A - 4 adăposturi, Micro 39B - 8 adăposturi, Micro 40 - 3 adăposturi, strada 1 Decembrie 1918 - 16 adăposturi. Adăposturi de protecţie civilă mai sunt pe strada Siderurgiştilor - 36, în Mazepa I - 4, Ţiglina I - 1, strada Basarabiei - 1, strada Gării - 1, strada Războieni - 3", ne-a transmis Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Conform municipalităţii, aceste spaţii sunt dotate cu sursă de apă curentă, rezervă de apă, conexiune la curent electric, băncuţe şi filtre de aer. Toate par bune şi frumoase. Numai că, potrivit  normelor în vigoare, un astfel de adăpost ar trebui să cazeze 145 de persoane. La un calcul simplu, rezultă că doar 21.025 din cei 231.204 gălăţeni ar putea să fugă din calea pericolului. Restul se descurcă cum pot!

Cheia, la Primărie!

Problemele româneşti impun soluţii româneşti. În momentul în care a început reabilitarea acestor adăposturi, oamenii Protecţiei Civile au găsit înăuntru murături, covoare, vin, ţuică şi tot felul de alte lucruri inutile, de prin casele oamenilor. Drept urmare, niciun locatar, şef de scară sau administrator nu a mai primit chei de la aceste spaţii. "Cheile sunt la Protecţia Civilă. Dacă vrem să intrăm în aceste adăposturi, în caz că apar defecţiuni ce trebuie remediate, trebuie să apelăm la cei de la Primărie. Cheile sunt la ei şi doar ei le deschid", ne-a explicat Vasile Mărmureanu, şef de scară la blocul K, din Micro 20, unul din blocurile cu adăpost antiaerian. "Aceste adăposturi sunt prevăzute strict pentru atacuri aeriene. Cei care le au în grijă, au timp suficient să le deschidă într-o astfel de situaţie. Această măsură a fost aleasă tocmai pentru a evita problemele din trecut", ne-a explicat Emanuela Turcu.

Sfaturi de la ISU

Conform Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), există câteva sfaturi ce vă pot salva viaţa în cazul unui atac aerian. Iată recomandările celor de la IGSU: Învăţaţi semnalele de alarmare transmise prin sistemul de înştiinţare şi alarmare din localitatea dumneavoastră; păstraţi-vă calmul; deschideţi aparatele de radio şi televizoarele şi ascultaţi informaţiile generale emise pe aceste staţii, buletinele meteorologice, sfaturile transmise de autorităţile în drept; să aveţi la îndemână, în casă sau în jurul ei, un stoc de provizii suficient de mare ca să puteţi supravieţui câteva zile; dacă sunteţi acasă, aceste  provizii vă vor ajuta să treceţi fără  greutăţi peste perioada de  pericol; cele mai importante articole pe care trebuie să le păstraţi la îndemână sunt apa, hrana (în pachete conservate sau sigilate), medicamente necesare membrilor familiei dumneavoastră şi în special trusa de prim ajutor, cuverturi, saci de dormit, lumânări, lanterne, radio receptor portabil, documentele de identitate.

Citit 8943 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Aprilie 2014 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.