VIITURA pe Dunăre ajunge duminică la Galaţi. Există risc major de INUNDAŢII
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

VIITURA pe Dunăre ajunge duminică la Galaţi. Există risc major de INUNDAŢII
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începând de duminică de la ora 6.00 şi până pe 26 mai s-a instituit codul galben de inundaţii pe Dunăre, din cauza debitului mare pe care îl are fluviul la intrarea în ţară. Dunărea se situează peste cotele de inundaţie la staţiile hidrometrice Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Măgurele şi Zimnicea şi are un debit de 12.700 metri cubi pe secundă la intrarea în ţară, peste media multianuală a lunii mai (7.250 metri cubi pe secundă).

În ciuda debitului foarte mare, autorităţile susţin că nu există deocamdată risc major de inundaţii pentru populaţie şi locuinţe.

Conform prognozei hidrologice a Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA), debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere şi poate ajunge la valoarea de 13.500 mc/s. „În secţiunea Galaţi se estimează un debit de peste 13.000 mc/s spre sfârşitul săptămânii”, ne-a precizat Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al  Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

Cum debitul estimat este aproape dublu faţă de media multianuală a lunii mai, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit ieri în videoconferinţă cu comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, pentru a discuta situaţia. În acest context, începând de astăzi va funcţiona la Craiova un centru regional de comandă pentru inundaţii, care va gestiona punctual orice situaţie care poate surveni de-a lungul fluviului, dat fiind faptul că presiunea acestui debit mare pe diguri va dura între două şi patru săptămâni.

Atenţionări din partea Prefecturii

La finalul videoconferinţei, prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, a anunţat că maximul undei de viitură se va înregistra la Galaţi pe 25 mai, fiind estimate pentru respectiva dată un debit de aproximativ 14.000 mc/s şi o cotă de 605 cm, cu cinci centimetri peste cota de inundaţie.

„SC Apă Canal SA va trebui să verifice pompele din Valea Oraşului şi să asigure vanele, iar ArcelorMittal va trebui să protejeze pe cât posibil calea ferată din zona Barboşi, o atenţie deosebită impunându-se în zona Bălţii Mălina, care poate deversa şi din cauza fenomenului de remuu de pe Siret, fenomen ce poate crea probleme şi pe DN 25. De asemenea, comisarii Gărzii de Mediu şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor verifica în aceste zile modul de gestionare a substanţelor periculoase de către agenţii economici din Valea Oraşului”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Galaţi.

Debitul Dunării nu este însă singura problemă. „Date fiind şi debitele crescute ale Siretului şi Bârladului, prefectul judeţului Galaţi i-a atenţionat pe toţi primarii localităţilor riverane să monitorizeze cu maximă atenţie tranzitarea undelor de viitură”, mai arată sursa citată.

În municipiul Galaţi, sunt pregătite 21 de utilaje, zece motopompe, peste 20.000 de saci şi aproximativ 500 de persoane care pot fi angrenate în acţiunile de întărire a digurilor. De asemenea, circa o sută de militari din Garnizoana Galaţi sunt gata să sprijine aceste acţiuni, dacă situaţia o va impune.

Ieri dimineaţă, Dunărea avea la Galaţi o cotă de 522 cm (cota de atenţie este de 560 cm) şi un debit de 11.100 mc/s.

Citeşte şi:

Inundaţii CATASTROFALE în Serbia şi Bosnia. URGIA se îndreaptă spre România, pe Dunăre

Citit 6637 ori Ultima modificare Marți, 20 Mai 2014 12:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.