"Dezgheţul" autorităţilor gălăţene: ECOSAL promite că ZĂPADA şi GUNOAIELE vor DISPĂREA (FOTO)
Foto: Foto Mihai Angheluţă

"Dezgheţul" autorităţilor gălăţene: ECOSAL promite că ZĂPADA şi GUNOAIELE vor DISPĂREA (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gunoiul a fost strâns, în special, din zonele centrale * Arterele secundare circulate se vor deszăpezi până luni dimineaţă * Trotuarele aşteaptă frezele de spaţii înguste * În această săptămână, Galaţiul va fi readus la normal * Se va trage linie sub activitatea subcontractorilor Ecosal


Duminică dimineaţă (4 ianuarie), pe bulevardele principale se putea circula fără probleme, în special în zona centrală şi cartierele din sud-vestul oraşului, Dunărea, Ţiglina IV şi Mazepe. În nord-est şi pe străzile secundare, carosabilul încă mai arăta cum îl uitaseră lamele sau îl dezgheţase soarele, după noroc.

Gunoiul fusese mai de mult sau mai de curând ridicat din cartiere precum Mazepa, Ţiglina I sau Ţiglina II, dar încă deborda din pubele în Micro 21, 17 sau Aeroport. În spatele blocurilor PS1, gunoiul se putea depozita doar la pubelele selective, pline ochi, în vreme ce pubelele mobile stăteau goale şi închise într-un ţarc cu gratii de sârmă.

După zile întregi în care zăpada le-a pus şoferilor nervii la încercare, prin oraş puteau fi văzute două autofreze. Una se deplasa către zona de vest - cimitirul Cătuşa, iar cealaltă spărgea de zor nămeţii îngheţaţi, în zona Elice, ajutată de muncitori care mutau troienele cu lopeţi.

Ecosal analizează şi planifică

Ionuţ Pucheanu, directorul Ecosal, le-a cerut o situaţie subordonaţilor săi încă din şedinţa de duminică dimineaţă. Din rapoarte a rezultat că doar în 29 de puncte de colectare a gunoiului nu se intervenise, din cauza accesului blocat de zăpadă.

Pe de altă parte, conform asigurărilor sale, "s-a planificat ca gunoiul să fie ridicat din toate punctele de colectare până duminică seară".

În ce priveşte deszăpezirea, planificarea celor de la Ecosal include lărgirea accesului pe toate bulevardele principale (Dunărea, Galaţi, Brăilei, Dmnească, 1 Dec. 1918, Siderurgiştilor etc.) până la finele serii de duminică. În cursul nopţii şi în dimineaţa de luni se va intra şi pe arterele secundare dar intens circulate, în special cele din cartiere. Pe acestea, cum ar fi Tecuci, Aurel Vlaicu, bd. Milcov, Gh. Doja, Nae Leonard, Radu Negru etc., ar urma să acţioneze formaţii de patru utilaje, respectiv două autogredere, o "volă" şi o sărăriţă în urmă, pentru ca asfaltul să rămână, finalmente, curat, "la negru".

Planificările ulterioare, pentru săptămâna în curs, se vor face începând cu dimineaţa de luni (5 ianuarie), în funcţie de situaţia rezultată după analiza de duminică seară.

Pietonii pot spera şi ei la drumuri mai bune. Trotuarele vor fi curăţate în această săptămână, cel puţin în zonele intens circulate, ne-a asigurat Ionuţ Pucheanu: "Aşteptăm să ne sosească patru freze speciale, de spaţii înguste, cărora sperăm să le facem proba direct în teren până în seara de luni".

Unde s-a împotmolit salubritatea

Probleme majore a întâmpinat Ecosalul în privinţa accesului la punctele de colectare a gunoiului, atât din cauza zăpezii, cât şi a maşinilor parcate în drum.

Pe de altă parte, din cauza personalului insuficient pentru lucrul în continuu 24 de ore - 7 zile pe săptămână, nici măcar nu s-au putut asigura suficienţi inspectori de teren care să urmărească toate utilajele aflate la lucru. Şi nici destui utilajişti nu au putut fi asiguraţi pentru acestea.

O altă problemă a fost aceea a raportărilor defectuoase, adesea contrazise de situaţia din teren, în special când a venit vorba de relaţia cu subcontractorii, firmele Tancrad, Veneta Copertura şi Gendav, angajate pentru deszăpezire.

Fiindcă s-au anunţat măsuri punitive pentru lentoarea cu care s-a deszăpezit oraşul, "acestea vor fi decise după şedinţa din 8 ianuarie", când se va face o analiză completă a serviciilor prestate şi rezultatelor vizibile, ne-a mai precizat directorul Ecosal. 

Citeşte şi: Zăpada a adus în Galaţi o scurtătură și câteva DRUMURI mai lungi/ Plimbare prin peisaj siberian (VIDEO)

 

Citit 4656 ori Ultima modificare Luni, 05 Ianuarie 2015 00:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.