TRAGEDIE/ Un gălăţean A MURIT în Libia, după ce un petrolier a fost BOMBARDAT de un avion militar

TRAGEDIE/ Un gălăţean A MURIT în Libia, după ce un petrolier a fost BOMBARDAT de un avion militar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Eduard Curduman plecase să lucreze pe un petrolier sub pavilion grecesc, alături de tatăl său


Un marinar gălăţean în vârstă de 22 de ani şi-a pierdut viaţa, după ce petrolierul pe care lucra, ancorat în portul libian Derna, a fost bombardat. În urma atacului şi-a mai pierdut viaţa şi un marinar grec, în vârstă de 29 de ani, iar alţi marinari au fost răniţi. Gălăţeanul care a murit în urma bombardamentului, Eduard Curduman, era la primul voiaj şi lucra pe aceeaşi navă cu tatăl său.

Vecinii sunt şocaţi

Deşi familia nu a dorit să discute cu presa, am reuşit să vorbim cu câţiva dintre vecini. Eduard Curduman şi tatăl său au studiat la Universitatea de Marină Civilă din Constanţa. Ilie Curduman era marinar cu experienţă şi anul trecut a decis să-l ia şi pe unul dintre cei doi fii ai săi în voiaj. Eduard a fost foarte încântat de această decizie şi le-a povestit asta tuturor prietenilor săi. Nimic însă nu prevestea faptul că primul său voiaj va fi şi ultimul. „Era tare fericit că pleacă cu tatăl său. Era primul lui voiaj. Era un băiat tare bun, era prieten cu fiul meu. El a aflat de la prieteni şi mi-a spus”, ne-a povestit o vecină, Gabriela Anghel.

„Tată lui era marinar şi era pentru prima dată când a plecat şi el. Pe tatăl lui l-am văzut ultima dată anul trecut în vară. Sunt şocat şi nu îmi găsesc cuvintele pentru a spune ceva. Este o tragedie şi mă gândesc la durerea familiei. Nu cred că se poate pune cineva în locul lor”, ne-a spus un alt vecin.

Nu se ştie deocamdată cine a bombardat nava

Petrolierul, care aparţine unei companii elene - Aegean Oil şi urma să livreze 1.600 de tone de petrol în Derna, a fost lovit duminică, la ora locală 13,30.

“O rachetă a explodat pe puntea vasului şi doi membri ai echipajului, un grec şi un marinar roman au fost ucişi, iar doi filipinezi au fost răniţi şi transportaţi la spital”, au precizat asigurătorii. Informaţiile au fost confirmate de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Brânduşa Petrescu.

Reprezentanţii Ministerului de Externe susţin că autorităţile locale au fost informate de incident şi răniţii au fost transportaţi la spital. Ceilalţi 22 de membri ai echipajului, printre care se numără şi Ilie Curduman, tatăl lui Eduard, n-au fost răniţi şi se află  la bordul vasului, care, în pofida avariei, nu a suferit scurgeri de petrol. După incident, nava şi-a continuat cursul către Tobruk, cu destinaţia portul Pireu. Abia după ce petrolierul va ajunge în Grecia vor fi făcute şi demersurile pentru repatrierea gălăţeanului.

 

 

“Vor avea loc proceduri obişnuite de repatriere din portul unui stat UE. Ambasada noastră va acorda asistenta consulară obişnuită”, a menţionat purtătorul de cuvânt al MAE, precizând că reprezentanţii celor două misiuni diplomatice din Grecia şi Libia s-au aflat în contact permanent, pe parcursul nopţii, cu autorităţile locale competente, precum şi cu tatăl românului decedat.

Se crede că bombardamentul aerian a fost efectuat de Armata Naţională Libiană (LNA), cu toate ca armata a negat incidentul, deşi a avertizat, în mai multe rânduri, că va viza vasele care se îndreaptă spre Derna.

Reprezentanţii MAE susţin că, în cadrul demersurilor iniţiate pe lângă armatorul navei, s-a obţinut asigurarea din partea acestuia că va suporta toate cheltuielile aferente repatrierii corpului neînsufleţit al cetăţeanului român.

Citit 4130 ori Ultima modificare Marți, 06 Ianuarie 2015 06:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.