ECARISAJ la limita legii: CONSILIERE de la Bucureşti în problema MAIDANEZILOR

ECARISAJ la limita legii: CONSILIERE de la Bucureşti în problema MAIDANEZILOR
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Chiar dacă normele de aplicare a Legii 258/2013 au fost suspendate, bucureştenii continuă eutanasierea câinilor fără stăpân


Problema câinilor fără stăpân prezenţi pe spaţiul public este în continuare una fierbinte. Iubitorii de câini încearcă să încurajeze adopţia şi sterilizarea, alţii strigă în continuare să fie eutanasiaţi sau măcar puşi în adăposturi. În 2013 a apărut Legea 258, care permite autorităţilor locale să eutanasieze câinii fără stăpân, dacă nu sunt adoptaţi în 14 zile de la capturare. Aceasta a intrat in vigoare în octombrie 2013, iar normele de aplicare a legii au fost emise în decembrie 2013. Curtea de Apel Bucureşti a suspendat, în schimb, pe 20 iunie 2014, normele de aplicare a legii, ca urmare a cererilor Vier Pfoten. Fără norme de aplicare, operaţiunea de eutanasiere a câinilor a fost oprită la Galaţi încă din faşă. Cu toate acestea, la Bucureşti nu s-a ţinut cont de suspendarea normelor.

"Deşi normele metodologice sunt suspendate, temeiul legii există, ceea ce înseamnă că programul de gestionare a câinilor fără stăpân se poate derula fără probleme", arată un comunicat emis de Primăria Capitalei. Primăria Bucureşti a capturat numai din septembrie 2013 până la jumătatea anului 2014 circa 25.000 de câini, dintre care peste 10.000 au fost eutanasiaţi, potrivit unor date furnizate de şeful de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor din cadrul Primăriei Capitalei, Răzvan Băncescu.

Cu ecarisajul în instanţă

Directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu, care are în subordine şi secţia de ecarisaj, spune că ştie că la Primăria Capitalei continuă să fie eutanasiaţi câini, chiar dacă nu mai există norme de aplicare, dar mai ştie că aceasta se confruntă şi cu o serie de procese din acest motiv.

"Ei au mers strict pe lege, chiar dacă normele au fost suspendate. Au spus că legea nu este suspendată şi că este în continuare în vigoare. Acum două săptămâni, în schimb, am intrat în corespondenţă cu cei de la Bucureşti, pentru a vedea cum se apără ei în instanţă, să văd ce chichiţe legislative invocă pentru a se apăra şi dacă, într-adevăr, pot fi eutanasiaţi câinii fără a risca să pierdem procesele. Doar că noi nu avem un împuternicit, iar, potrivit legii, doar împuternicitul primarului hotărăşte eutanasierea pentru fiecare câine în parte", ne-a explicat şeful Ecosal, Ionuţ Pucheanu.


CITEŞTE ŞI: ABERANT! Doar JUMĂTATE DIN BANII din taxa de ECARISAJ s-au cheltuit efectiv pentru CÂINI

Citit 2605 ori Ultima modificare Joi, 19 Februarie 2015 00:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.