Trafic AMENINŢAT de ruine! DEMOLARE cu tot cu indicatoare (FOTO)

Trafic AMENINŢAT de ruine! DEMOLARE cu tot cu indicatoare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ciuda numeroaselor adrese şi somaţii pe care Primăria susţine că le-a trimis, demolarea fostului han de la intersecţia străzii Traian cu Episcop Melchisedec Ştefănescu a continuat, neautorizată şi netulburată, până la capăt.

"Proprietatea Al. Arghirescu - 1927", cum stătea scris pe frontonul de deasupra intrării, a ajuns un morman de cărămizi. Acesta se revarsă ocupând trotuarul de pe partea dreaptă a străzii Melchisedec, cum urci spre Traian, şi inclusiv stâlpul indicatorului "Stop" a dispărut.  Probabil că ar fi dispărut şi indicatorul în sine dacă acceptarea acestuia la fier vechi nu ar fi pedepsită de legea penală, ca atentat la siguranţa traficului.

Demolarea s-a petrecut, precum în cazul majorităţii demolărilor de clădiri de patrimoniu sau cu o certă valoare istorică sau măcar arhitecturală, fără autorizaţie. Purtătorul de cuvânt delegat al Primăriei, domnul Silviu Bacalum, ne-a confirmat acest lucru şi ne-a precizat că pe adresa proprietarului clădirii s-au trimis nenumărate adrese şi somaţii pentru intrarea în legalitate încă de pe vremea când zidurile principale şi frontonul erau în picioare. Mai nou, se ştia că vandalii şi hoţii de cărămizi au reuşit să prăbuşească mare parte din clădire dar, pentru a nu se periclita traficul, s-a făcut o împrejmuire şi s-au postat dispozitive de semnalizare reflectorizante. Când a aflat de la noi că inclusiv indicatorul "STOP" a fost dărâmat, Silviu Bacalum ne-a promis că va lua legătura cu cei care se ocupă de siguranţa traficului, pentru remedierea situaţiei.

Intervenţia autorităţilor, extremă urgenţă

Deşi presa consemnează, nu remediază, ca participanţi la trafic nu am putut lăsa lucrurile aşa cum erau. Am sprijinit indicatorul de ce am găsit la faţa locului, pentru a evita, pe cât posibil, producerea unui accident. În urcare pe Melchisedec, chiar şi un şofer experimentat trebuie să numere străzile cu atenţie pentru a realiza când ajunge la intersecţia cu Traian, unde se pierde prioritatea, dat fiind faptul că, în zonă, peisajul nu oferă prea multe repere notabile, cu excepţia, mai nou, a proaspătului morman de cărămizi şi moloz.

Pe de altă parte, singura intervenţie cu adevărat eficientă nu poate fi decât cea a autorităţilor locale, mai ales că ruinele revărsate peste carosabil pun în pericol inclusiv pietonii, nevoiţi să se strecoare printre maşini şi dărâmături.

Încă o dată se poate remarca neputinţa autorităţilor în faţa elanului demolator al diferitelor persoane, mai mult sau mai puţin organizate, care atentează la clădirile în suferinţă. Într-un oraş profund marcat de istorie arhitecturală, protejarea clădirilor de patrimoniu rămâne, deocamdată, doar un deziderat des enunţat în discursuri şi arareori regăsit în fapte.

Foto Mihai Angheluţă şi George D. (casecareplang-in-galati.blogspot.ro)


CITEŞTE ŞI: Unde dispar INDICATOARELE RUTIERE puse de CJ Galaţi

Citit 2114 ori Ultima modificare Sâmbătă, 21 Martie 2015 01:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.