Cum au sărbătorit gălăţenii Ziua Europei (FOTO)
Foto: Foto: Gabriel Kolbay

Cum au sărbătorit gălăţenii Ziua Europei (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Manifestările prilejuite de Ziua Independenţei, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în Al doilea Război Mondial şi Ziua Europei s-au desfăşurat, începând cu ora 10.30, la Centrul Multicultural "Dunărea de Jos" din Galaţi. 

După trecerea în revistă a gărzii de onoare, prezentarea onorului şi intonarea imnului de stat al României şi imnului Europei, a luat cuvântul directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Galaţi, Cătălin Negoiţă.

„Ne amintim astăzi că, în Adunarea Deputaţilor, Mihail Kolgălniceau avea acea cuvântare extraordinară în care proclama: suntem independenţi,  suntem o naţiune de sine stătătoare. Pe 10 mai, principele Carol I contrasemna acest document, esenţial pentru dezvoltarea ulterioară a României. 9 Mai înseamnă şi ziua victoriei împotriva fascismului. Puţini ştiu că pe 7 mai s-a semnat, de fapt, prima capitulare a armatei germane in pădurea de la Reims din Franţa şi că Stalin, nemulţumit de modul în care s-au derulat ceremoniile, a cerut o nouă semnare a capitulării, care s-a făcut cu o zi mai târziu, la Berlin. Pentru că documentul s-a încheiat destul de târziu, Stalin a considerat că cele trei ore – diferenţa de fus orar – schimbă ziua, aşa că  europenii din Vest sărbătoresc Ziua Victoriei la 8 mai, iar cei din Est o sărbătoresc la 9 Mai. Să nu uităm însă că românii au luptat pe front până pe 12 mai şi că mulţi dintre ei au murit în timp de pace oficială. 9 mai înseamnă şi Ziua Europei. Este momentul în care ministrul de externe al Franţei, Robert Schuman, le propunea germanilor o împăcare istorică. Acest fapt avea să fie dovedit  mai târziu de întâlnirile între preşedintele francez Charles de Gaulle şi cancelarul german Conrad Adenauer. Ei bine, sărbătorim 9 mai, Ziua Europei, ca o întoarcere în trecut, amintindu-ne de ştergerea cu buretele a tuturor asperităţilor dintre naţiunile noastre şi gândindu-ne la un viitor comun care ar putea să însemne prosperitate pentru fiecare dintre noi”, a precizat Cătălin Negoiţă.    

Parte dintre copiii care au participat la concursurile organizate în aşteptarea Zilei Europei au primit premii, după care scena le-a revenit artiştilor aparţinând diverselor minorităţi etnice şi culturale din Galaţi, care au dansat, au cântat şi au recitat.

Citit 1503 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Mai 2015 13:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.