Opt inculpaţi trimişi în judecată după violenţele din Micro 18

Opt inculpaţi trimişi în judecată după violenţele din Micro 18
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tată şi fiu – Traian şi Cătălin Daniel Streşină - victime nevinovate *

Grupul de infractori care a provocat un violent conflict şi scandal public, în stradă, în plină zi (25 aprilie 2009., ora 14,00) a fost trimis în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Vă reamintim că, în acea zi, două persoane, Streşină Traian şi Streşină Cătălin Daniel (tată şi fiu), au căzut victimă grupului de scandalagii violenţi. Streşină Cătălin Gabriel a fost lovit cu pumnii şi cu picioarele, respectiv cu o bâtă de baseball şi s-a ales cu leziuni traumatice pentru vindecarea cărora a avut nevoie de 12-13 zile de îngrijiri medicale.

În acelaşi timp, Streşină Traian a fost lovit cu cuţitul, leziunile provocate punându-i viaţa în primejdie. În aceleaşi împrejurări a fost folosit şi un pistol semiautomat calibru 8 mm destinat tragerii cu gaze iritant-lacrimogene şi efect sonor.

Infracţiuni grave, în concurs cu… opt infractori

De la procurorul Sorin Leau, purtătorul de cuvânt în relaţiile cu presa al instituţiei amintite, am aflat că membrii grupului de infractori va da seama în instanţa de judecată, fiecare după „contribuţia”  la scandalul şi violenţele la care s-a dedat. E vorba despre ultraj contra bunelor moravuri, pedepsit cu închisoare între doi şi şapte ani de zile; lovire şi alte violenţe - închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă; vătămare corporală gravă - de la doi la zece ani de zile; complicitate la infracţiunea de vătămare corporală gravă. În acelaşi timp, trebuie reţinut că infracţiunile amintite sunt în concurs real.

Persoanele implicate şi trimise, cum spuneam, în judecată sunt: Precupeţu Marcel, zis „Cioară”, în vârstă de 22 de ani - agent de pază, Roşca Mihăiţă Alin, zis „Miţu”, de 19 ani - fără ocupaţie; Alexandru I., de 15 ani - elev  la Liceul Metalurgic; Zăbavă Viorel Ciprian  zis „Belea”, de 21 de ani - mecanic auto; Secan Romeo Daniel, 18 ani - elev la Liceul Energetic; Sofraz Ciprian, de 20 de ani; Dobrea Alexandru George, 16 ani - elev şi Tătaru Ionuţ Emil, zis „Românu”, 21 ani.

Cu bâta, cuţitul, pumnii şi picioarele

„Viaţa liberă” a relatat pe larg evenimentul din 25 aprilie. Totul a pornit de la un conflict petrecut cu o zi înainte, soldat cu dispariţia unui laptop. Cei doi minori se simţiseră jigniţi de acuzaţia că ei ar fi luat laptopul, după care s-au dus acasă la Roşca Mihăiţă, care sărbătorea ziua fratelui său.

Roşca Mihăiţă le-ar fi zis că va rezolva problema şi a adunat gaşca ce urma să le ceară socoteală celor vinovaţi de acuzaţia adusă minorilor. Roşca s-a înarmat cu o bâtă de baseball, Grigori Dosia (care se sustrage de la urmărirea penală) deţinea pistolul amintit, Secan Romeo avea un cuţit de la Sofraz Ciprian, cuţit cu mânerul căruia l-a lovit pe Streşină Cătălin, iar Tătaru Ionuţ avea un cuţit la centură.

De altfel, acesta din urmă, în contextul incidentelor cu violenţă care au durat circa cinci minute, l-a tăiat pe Streşină Traian la picior, provocându-i o leziune ce i-a pus viaţa în primejdie. Mai trebuie menţionat că Streşină Traian - tată şi Streşină Cătălin - fiu au fost implicaţi fără voie şi fără nicio vină în acele evenimente violente, care au provocat în cele din urmă un scandal public, creând o stare de panică locatarilor din zonă. Toţi ceilalţi au lovit cu pumnii şi cu picioarele.

Motivaţie pentru forma agravantă a infracţiunii

În rechizitoriul Parchetului s-a reţinut forma agravantă a infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice, din cauza „proporţiilor scandalului, a reacţiei pe care a creat-o în rândul opiniei publice, locului şi orei la care s-a produs incidentul, rezonanţei sociale pe care au provocat-o, din cauza stării de insecuritate provocată în sfera relaţiilor de convieţuire socială dată fiind amploarea conflictului, natura armelor şi obiectelor utilizate şi numărul mare al agresorilor…

Toţi participanţii la scandal ştiau de existenţa obiectelor contondente (bâte, cuţite şi pistol). Şi, chiar dacă nu toţi inculpaţii au lovit pe partea vătămată Streşină Traian, aceştia au avut o activitate conjugată cu cea a inculpatului Tătaru Ionuţ, care i-a pus viaţa în primejdie.”

În fine, cu astfel de argumente, dar nu numai, în instanţă se va hotărî cum vor plăti toţi cei inculpaţi pentru faptele lor.

În afara celor doi minori, împotriva cărora s-a dispus interdicţia de a nu părăsi localitatea, ceilalţi vor fi judecaţi în stare de arest preventiv. Vă vom ţine la curent cu evoluţia procesului.

Citit 2095 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.