Festivalul Internaţional de Folclor Galaţi/ Programul zilelor de weekend

Festivalul Internaţional de Folclor Galaţi/ Programul zilelor de weekend
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

„În fiecare an, încercăm să fim din ce în ce mai buni”, spunea Sergiu Dumitrescu, managerul Centrului Cultural „Dunătrea de Jos” (CCDJ), prefaţând ediţia a X-a a Festivalului Internaţional de Folclor „Doina Covurluiului”, manifestare tradiţională organizată de Centru în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local, eveniment care a început ieri seară, pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, pentru peste o mie de spectatori, şi se va încheia duminică seara. Locul principal de desfăşurare fiind în faţa Hotelului „Turist”, dar şi pe Faleză şi în Grădina Publică, pentru a se bucura şi gălăţenii ieşiţi la plimbare acolo. Şi, în judeţ, la Valea Mărului, la Fârţăneşti şi Tecuci.

Programul Festivalului, pentru azi, mâine şi poimâne

Vineri: Moldova, Slovacia, Serbia, „Olympos” Galaţi, Veta Biriş

Astăzi, 14 august, pe Esplanada de la „Păpădie”, de la 19,00 şi până la 22,30, vor evolua: ansamblurile folclorice „Hora Mare” – Republica Moldova, „Knahinka” – Slovacia, „Kostolac” – Serbia şi din oraşul gazdă, de la 21,00, Ansamblul Artistic „Olympos”, al Comunităţii Elene Galaţi. Urmând, de la 21,40, recitalul iubitei interprete populare Veta Biriş!

Sâmbătă: Cipru, Canada, Ucraina, „Kalofonis” Galaţi, Floarea Calotă

Sâmbătă, 15 august, de la 19, pe Esplanadă, ansamblurile folclorice „Digem Folk Dance Group” – Cipru, „La R´voyure” – Canada, „Sonechko” – Ucraina. De la 21,00: Asociaţia pentru Promovarea Patrimoniului Cultural „Kalofonis”, cu muzică din veacuri trecute, urmată, de la 21,40 (până la 22,40) de recital Florea Calotă şi taraful său.

Duminică: Gala laureaţilor

Duminică, 16 august, de la 19,00, pe Esplanadă va avea loc festivitatea de premiere, urmată, de la 20,00, de Gala laureaţilor, la care vor evolua (estimat până la ora 22,30), toţi participanţii la festival.

„Ciur” şi „sită” de calitate, dar şi de varietate!

Aflăm din culise că, selectate din 90 de oferte, nouă trupe din tot atâtea ţări, de pe trei continente, au adus la Galaţi nu mai puţin de 360 de dansatori şi interpreţi, la care se adaugă şi talentaţi artişti gălăţeni! „Chiar m-au rugat foarte insistent să vină şi cei din Algeria, dar le-am zis că nu mai aducem aceeaşi formaţie şi aceeaşi ţară, căci căutăm să vadă gălăţenii noştri şi altceva, alte ansambluri, alte culturi, din alte ţări” – a declarat directorul festivalului, dirijorul basarabean Ion Chiciuc. Ansamblul Folcloric „Fen Bladi” din Algeria fiind de altfel foarte apreciat – anul trecut a luat marele trofeu al festivalului gălăţean.

Recitaluri de excepţie!

O atracţie aparte o constituie concertele iubitelor interprete de muzică populară Veta Biriş şi Floarea Calotă. Aflăm şi că o trupă din Grecia s-a retras în ultimul moment, datorită situaţiei de criză economică prin care trece această ţară, ca şi o trupă de Ucraina, unde situaţia de tensiune rămâne critică, dar a sosit în schimb altă trupă ucraineană, care tocmai s-a întors de la un festival de la Sibiu: Ansamblul „Sonechko” a cântat neanunţat, ca repetiţie generală, de marţi seară, pe Faleză, fiind răsplătit cu aplauze. Au trecut Atlanticul cei din Quebec, cu un dans popular asemănător celui irlandez, cu numere de step. Ne vor uimi şi cei 16 coreeni, cu dansuri tradiţionale, atât de diferite de cultura europeană. Mai vin trupe din Cipru, Italia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Slovacia. Nu va fi o competiţie, însă un juriu special va da note de care organizatorii vor ţine cont atunci când, probabil la anul, vor scoate un album cu DVD al ediţiilor de până acum ale festivalului. Din juriu fac parte: maestrul Theodor Vasilescu, coregraf independent, profesor de dans românesc şi dans de caracter, cercetător de folclor şi de dans tradiţional românesc şi străin – preşedinte al juriului, coregraful ucrainean Mihailo Guzun – Artist al poporului, Oleg Volontir, muzician, director în Consiliul Naţional pentru Cercetare Folclorică din Republica Moldova, Iosif Piti Coandă, coregraf al Ansamblului „Mureşul” din Târgu Mureş şi directorul CCDJ, Sergiu Dumitrescu. Participanţii vor primi Trofeul festivalului, sub forma tradiţionalei inimi de sticlă a Centrului, cu inscripţia-slogan „Suflet către Suflet”. Apropo de suflet, „încercăm să facem marea unire pas cu pas, prin legături artistice”, explica Sergiu Dumitrescu prezenţa voluntară a ansamblului de dansatori „Vatra horelor”, din Slobozia Mare, Republica Moldova, desfiinţarea obligativităţii paşaportului fiind de mare folos la strângerea legăturilor noastre…

Citit 3433 ori Ultima modificare Joi, 13 August 2015 15:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.