FOTO/ "Cartierul agricultorilor" din Bădălan nu va fi reabilitat

FOTO/ "Cartierul agricultorilor" din Bădălan nu va fi reabilitat
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Despre mica aşezare de la marginea oraşului, situată pe drumul dinspre vama Giurgiuleşti, s-a mai scris în multe rânduri în "Viaţa liberă", însă problemele pe care oamenii de acolo le semnalează constant nu s-au rezolvat şi, probabil, după cum stau lucrurile, nici nu se vor rezolva vreodată.

Preşedintele asociaţiei de locatari din cartierul de blocuri situat pe terenul societăţii Agrogal, Vasile Stratula, are multe nemulţumiri cu privire la cum arată cartierul şi dă vina pe societatea care deţine terenul, pentru situaţia în care s-a ajuns. "Sunt acolo atâtea clădiri dărâmate, părăsite, vai de ele, care ar putea fi transformate în orice, fie că este vorba despre un cabinet stomatologic, un punct farmaceutic sau o grădiniţă pentru cei mici. Gunoaiele se adună, bălăriile la fel. E un cartier dezastruos", explică omul.

Iar Vasile Stratula nu este singurul care se plânge. În aceeaşi situaţie se află şi Paul Tănase, administratorul asociaţiei de locatari, care ne-a spus că nu mai ştie cum să facă pentru ca situaţia să se rezolve. "Tot ce îmi doresc este să locuiesc în condiţii normale, în civilizaţie. Trăiesc în Bădălan de când m-am născut, dar situaţia e mai grea ca oricând. La fiecare ploaie, se adună noroiul, de se face o mocirlă de nedescris în tot cartierul. Lipsa de interes a celor care, poate, ar trebui să se implice este foarte mare. Agrogal deţine terenul, dar nu face nimic pentru a ne ajuta", spune localnicul.

Oamenii şi-ar dori ca în zonă să existe o farmacie, un cabinet stomatologic, o minigrădină zoologică, poate chiar şi un parc şi o discotecă, pentru cei mai tineri. Aceste doleanţe, însă, nu sunt deloc noi, iar reprezentanţii Agrogal le ştiu prea bine.

"Încă din 2004, de când ocup această funcţie, le-am trimis înştiinţare acelor oameni că trebuie să părăsească zona, pentru că nu e de locuit. Să fim serioşi, e la marginea oraşului, au un singur mijloc de transport şi nimic altceva, iar blocurile alea nu ştiu cum de mai stau în picioare. Cantina şi grajdurile, care sunt dezafectate, sunt în această situaţie pentru că solul pe care au fost construite nu este deloc solid. Ţin minte că am fost să mănânc la cantină şi se mişca podeaua pe stratul de noroi de dedesubt", a explicat, pentru "Viaţa liberă", directorul SC Agrogal SA, Dragomir Dumitrache.

Blocurile se scufundă

Reprezentanţii Agrogal au încercat să îi convingă pe oamenii care locuiesc în acele blocuri să îşi caute locuinţe în altă parte, oferindu-le dovezi că blocurile nu sunt sigure pentru locuit. "Am convocat o comisie de specialitate, pentru a expertiza starea blocurilor, iar specialiştii s-au speriat. Au zis că unele blocuri sunt înclinate din cauza noroiului pe care sunt construite şi că, la un moment dat, vor cădea. Astfel, noi i-am înştiinţat pe oameni să părăsească acele clădiri, pentru a nu îşi pune viaţa în pericol, cu menţiunea că noi nu ne asumăm responsabilitatea în eventualitatea unei astfel de tragedii", a mai spus Dragomir Dumitrache, directorul Agrogal.

De altfel, starea precară a blocurilor este vizibilă cu ochiul liber. Tencuiala de pe pereţii exteriori a căzut, pe alocuri, până la cărămidă, ramele geamurilor abia mai rezistă, iar blocurile sunt pline de crăpături.

S-a încercat o negociere cu autorităţile locale

În timpul mandatului de primar al lui Dumitru Nicolae, Agrogal SA a încercat un schimb cu Primăria municipiului Galaţi. "Le-am oferit acel teren, pentru a-l gospodări şi a-l transforma într-un cartier adevărat. Sunt aproximativ şase hectare de teren, iar pentru asta noi voiam la schimb clădirea în care funcţionează atât sediul nostru, cât şi filiala unui partid politic. Din păcate, reprezentanţii autorităţilor locale au refuzat, la acea vreme, acest schimb", a mai spus directorul Agrogal.

"Nu plătesc chirie, dar vor condiţii"

Chiar dacă Vasile Stratula şi Paul Tănase, cei doi reprezentanţi ai locatarilor din "cartierul agricultorilor", ne-au spus că se plăteşte lunar o chirie către Agrogal, de la directorul societăţii am aflat că aceasta este o sumă modică, de 10 lei pe lună, singura obligaţie a celor care locuiesc în cartier fiind cea de a-şi plăti utilităţile şi de a se gospodări.

"Singurii vinovaţi suntem tot noi, societatea, pentru că i-am lăsat să stea atât timp acolo. I-am înştiinţat în 2004 că trebuie să plece şi iată că suntem în 2015, iar ei sunt tot acolo. Până la urmă, soluţia va fi evacuarea forţată, ei neavând contracte de chirie acolo. Unii sunt proprietari, cică, dar numai pe apartament, nu şi pe teren. Terenul aparţine Agrogal, iar acele clădiri vor fi demolate, pentru a putea întări solul. Din păcate, oamenii de acolo nu se gospodăresc singuri. Nu mă duc eu să arunc gunoiul şi să fac mizerie. Spun că nu au o groapă de gunoi, dar le-am pus la dispoziţie containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Le luăm 10 lei pe lună chirie şi banii pe utilităţi, iar unii nici pe aceştia nu vor să îî plătească. E o situaţie care durează de prea mult timp şi trebuie să punem stop. Nu e o soluţie umană, cea cu evacuarea, dar e singura rămasă", ne-a mai explicat directorul Agrogal.

Într-un cartier situat la marginea oraşului, a cărui singură legătură cu urbea se face prin traseul 8, disponibil din oră în oră, lucrurile nu sunt deloc roz. Locuitorii vor ca Agrogal să investească în reabilitarea zonei, în timp ce proprietarii terenului vor să demoleze tot. Astfel, cel mai probabil, familiile care locuiesc în acel cartier vor fi nevoite să se mute, şi asta cât mai curând.

Citit 4428 ori Ultima modificare Vineri, 14 August 2015 17:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.