SCĂDERE ALARMANTĂ a cotelor apelor DUNĂRII. Şanse pentru un nou RECORD?

SCĂDERE ALARMANTĂ a cotelor apelor DUNĂRII. Şanse pentru un nou RECORD?
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Luni, 28 septembrie, cotele apelor Dunării au ajuns la un nivel incredibil, de 65 cm, cu şase centimetri mai puţin decât în ziua precedentă. De altfel, în ultimele zile, nivelul Dunării la Galaţi a tot scăzut, lucru îngrijorător pentru cei care folosesc şenalul navigabil din dreptul oraşului nostru.

Scăderile repetate ale Dunării afectează şi transbordarea persoanelor cu bacul, de la Galaţi la I.C. Brătianu, vasele fiind obligate să facă un ocol de câteva sute de metri, pentru a evita insula de nisip care iese din ce în ce mai mult la suprafaţă. Momentan, însă, programul nu este afectat, iar transbordoarele pleacă de pe fiecare mal la intervale de 30 de minute.

SItuaţia pe Dunăre nu este critică doar la Galaţi, ci în mai multe puncte, printre care Cernavodă, Călăraşi şi Giurgiu, acolo unde nivelul fluviului este pe minus. La sfârşitul lunii iulie, când Dunărea a început să scadă alarmant, reprezentanţii Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos au anunţat, prin intermediului unui comunicat de presă, că "pe sectorul de Dunăre cuprins între km 610 şi km 375, sector administrat de Bulgaria, condiţiile de navigaţie sunt foarte dificile, din cauza adâncimilor mici înregistrate".

În dreptul urbei noastre, şenalul navigabil a rămas tot pe partea gălăţeană, dat fiind faptul că pe partea cealaltă nivelul Dunării este extrem de scăzut, fiind vizibile din ce în ce mai multe petice de nisip. De altfel, insula din mijlocul Dunării, cea care i-a fascinat pe gălăţeni toată vara, este acum un adevărat petic de plajă. Numai vremea nefavorabilă face ca gălăţenii să nu meargă până acolo pentru a încinge grătare, cum au făcut în luna august.

În 2012, cotele apelor Dunării au ajuns la 58 cm, iar în ritmul în care scade actualmente fluviul ne putem aştepta să depăşim acea cotă. Pentru următoarele două zile, sunt prognozate scăderi cu până la trei centimetri în punctele de control Brăila şi Cernavodă, fapt care va duce, probabil, la o nouă scădere a cotelor şi în dreptul Galaţiului.

Navigatorii aşteaptă precipitaţiile ca pe o mană cerească, însă acestea întârzie să apară, fapt care îi duce pe unii cu gândul la minimul istoric al cotelor Dunării la Galaţi, de 37 cm, înregistrat în august 2003.

Citit 3320 ori Ultima modificare Luni, 28 Septembrie 2015 19:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.