* Suma alocată judeţului nostru la „sărbătoarea Ridzi”, cum a fost numită anul acesta ziua de 2 mai, n-a fost mare - 5.000 lei * În schimb, la o participare de câteva sute de tineri, au fost trimise mii de materiale promoţionale * Tricouri, şepci, pixuri, baloane, postere, afişe, bannere etc. * Pliante mai sunt şi acum * Utilitatea lor e discutabilă *
Propusă ca sărbătoare oficială doar de câţiva ani încoace, Ziua Tineretului - 2 Mai este (sau era) o mare necunoscută chiar printre sărbătoriţi zilei. Anul acesta, ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi, acuzată că ar fi făcut jonglerii cu banii publici cheltuiţi de Ziua Tineretului, i-a făcut o reclamă teribilă.
Cercetările de la nivel central ne-au determinat să vedem şi noi cu ce s-a „ales” Galaţiul de pe urma acestei sărbători.
Buget separat
La Galaţi, Ziua Tineretului a însemnat peste 4.000 de materiale promoţionale, activităţi sportive şi de ecologie obişnuite şi în jur de 300-400 de participanţi.
Ca să organizeze evenimente pe 2 Mai, Direcţia Judeţeană pentru Tineret (DJT) Galaţi a primit anul acesta, de la minister, un buget de 5.000 de lei. Pare puţin, dar faţă de aşteptări şi alocările anterioare suma a fost generoasă.
Tinerii gălăţeni au fost invitaţi, pe faleză, la concursuri de cros, de ciclism şi de role. La sala Puşkin s-a ţinut un meci de streetball, iar în comuna Rediu un alt concurs de cros.
Manifestările sportive au ţinut cont de recomandările primite de la minister. O mână importantă de ajutor a venit de la trei parteneri: Direcţia pentru Sport Galaţi, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Universitatea „Dunărea de Jos”.
De la Direcţia pentru Sport Galaţi am aflat că în acea zi s-au mai cheltuit alţi 2200 de lei, pentru apa şi pacheţele cu dulciuri împărţite concurenţilor, bani din venituri proprii ale Direcţiei pentru Sport. În concluzie, la Galaţi, pe 2 Mai s-au consumat 7200 de lei şi materialele promoţionale, care la o estimare minimă ar putea însemna dublul sumei de mai sus.
Cum s-au împărţit fondurile?
Fondurile alocate de minister s-au dus pe plata cadrelor medicale de pe ambulanţă, care au asigurat permanenţa pe timpul concursurilor, pe „tratamentul” cu ciocolată şi apă al alergătorilor, pe transportul a 50 de copii la Tabăra de la Gârboavele şi pe prânzul lor, pe saci menajeri şi mănuşi pentru ecologizare (acţiune specială), pe materiale consumabile, ca cele necesare „Zidului semnăturilor”.
Direcţia pentru Tineret a plătit şi pentru difuzarea, pe canalul unei televiziuni locale (TVG), a spotului TV de promovare a evenimentului din 2 mai, spot despre care Consiliul Naţional al Audiovizualului a spus că ar fi publicitate electorală.
Consilierul pe probleme de tineret din cadrul DJT Galaţi, Mariana Nacu, ne-a precizat că, de regulă, direcţiile cheltuiesc pentru activităţile de 2 Mai cam 40 la sută din bugetul propriu de pe primul semestru, conform legislaţiei. Asta înseamnă în jur de 2000 de lei, dar s-a întâmplat, acum doi ani, ca 40 la sută din buget să se ridice la 4800 de lei „şi i-am putut chema la Galaţi pe membrii formaţiei «Bere gratis»”.
Cum, în acest an, la începutul lui mai, direcţiile nu aveau încă bugetul definitivat, ministerul a alocat special fonduri pentru Ziua Tineretului. „Nu ştim exact după ce criterii, pentru că am aflat că unele judeţe au primit sume diferite”, ne-a mai spus Mariana Nacu. De exemplu, Clujul a primit dublul sumei alocate Galaţiului.
Brelocuri cu o amintire
Niciodată însă direcţiile judeţene n-au primit atâtea materiale promoţionale. La Galaţi, ministerul a trimis 350 de tricouri, 350 de şepci, 600 de pixuri, 150 de brelocuri, inscripţionate cu sloganul „Am fost aici pe 2 MAI 2009 – M-am simţit de 2 ori MAI tânăr”.
Ca să întreţină atmosfera de sărbătoare, nu puteau lipsi 2.000 de baloane. De asemenea, 800 de pliante, 50 de afişe şi 2 bannere au susţinut strategia de marketing a ministerului.
Cu pliantele e o altă problemă. Ele conţineau întrebări pentru tineri, la care probabil nimeni nu aştepta vreun răspuns, din moment ce nu s-a cerut completarea sau returnarea lor. O simplă bifare în calendarul inutilităţilor.
„E prima dată când primim materiale promoţionale, dar nu ştiu de cine sunt realizate. Nici nu ştiu care e valoarea lor în bani. Brelocurile nu ne-au ajuns. În schimb, au mai rămas la sediu câteva pixuri, mai multe baloane, că nu le-am putut umfla pe toate, dar şi pliante”, am aflat de la consiliera pe probleme de tineret.
Coordonatorii gălăţeni ai evenimentelor nu au auzit decât din ziare de firma Artisan Consulting SRL, care, conform datelor aflate de jurnaliştii din presa centrală, ar fi încheiat cu Ministerul Tineretului şi Sportului contracte de organizare a evenimentelor din 2 mai în toate judeţele. Iar gălăţenii au organizat diversele manifestări de unii singuri, cu experienţa şi priceperea lor, nu a unei firme specializate din domeniu.
Foto: Ştefania Tristiana Cojocaru