Un secol şi jumătate de statistică

Un secol şi jumătate de statistică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Duminică, 12 iulie, se împlinesc 150 de ani de statistică oficială în România, zi sărbătorită în ultimii şapte ani, conform HG 592/2002 privind proclamarea „Zilei statisticianului”. 

Directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Galaţi, Nicolae Marinescu, a făcut  un scurt istoric al acestei instituţii: „Ziua de 12 iulie 1859, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza semnează Ordonanţa de înfiinţare a Oficiului Central de Statistică Administrativă, este recunoscută ca dată de naştere a statisticii oficiale din România”.

„Nivelul de astăzi al statisticii româneşti, a fost atins după 150 de ani de strădanii şi eforturi susţinute ale unor personalităţi remarcabile ale ştiinţei economice şi statistice, din rândul cărora o figură proeminentă a fost Dionisie Pop Marţian, cel care a pus bazele organizatorice ale statisticii oficiale şi a organizat în 1859 primul recensământ al populaţiei din România”.

„Aderarea României la Uniunea Europeană a însemnat şi pentru statistica românească un moment de racordare şi integrare la Sistemul Statistic European. Ca urmare a sprijinului tehnic metodologic şi operaţional, datele statistice produse astăzi sunt în concordanţă cu standardele UE şi în condiţii de comparabilitate. De ziua noastră îi felicit pe toţi colegii dar le şi  mulţumesc tuturor furnizorilor de date statistice - agenţi economici, instituţii şi organizaţii, persoane fizice - fără de care, orice demers statistic ar fi imposibil”.

Şeful Direcţiei de Statistică Galaţi a amintit şi din „proiectele viitoare”: recensământul general agricol, care se va realiza în 2010 şi recensământul populaţiei şi al locuinţelor (2011).

Citit 632 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.