Comemorare simbolică a "Zilei ocupaţiei sovietice"

Comemorare simbolică a "Zilei ocupaţiei sovietice"
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Poporul român a avut un parcurs istoric nu tocmai uşor, care a dus la modificări teritoriale, la schimbări de regimuri politice şi la nenumărate pierderi umane. Ecoul evenimentelor care au marcat soarta populaţiei româneşti mai răsuna şi astăzi. Pe data de 26 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administraţiei civile şi a armatei de pe teritoriul dintre Prut şi Nistru şi din regiunea Bucovinei de Nord. Pe 28 iunie, acum 76 de ani, Armata Roşie invada aceste teritorii, iar România pierdea Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa.

La Galaţi, „Ziua ocupaţiei sovietice” a fost comemorată, la iniţiativa Platformei Unioniste „Acţiunea 2012” şi a Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovinei (CSBB), printr-o lecţie de istorie, intonând imnul naţional şi păstrând un minut de reculegere.

„Sunt şi astăzi urmaşi ai acelor vremuri crâncene, care îşi datorează supravieţuirea faptului că au trecut până în 28 iunie graniţa trasată de creionul roşu al lui Stalin, care a inclus şi Ţinutul Herţa. Acesta niciodată nu a fost pomenit pe nicio hartă, pentru că nu a făcut obiectul ultimatumului din 1940”, a precizat Laurenţiu Vasile, coordonatorul „Acţiunii 2012”.

Despre urmările ocupaţiei sovietice a reamintit şi preşedintele CSBB Galaţi, Andrei Jurcăneanu: „Buneii mi-au povestit că ceea ce s-a petrecut atunci a fost o teroare. Au fost deportaţi inclusiv copii, oamenii au fost luaţi cu forţa pe front, apoi a urmat foametea organizată şi iarăşi un lanţ de deportări. Ocupaţia sovietică a însemnat deznaţionalizarea şi asuprirea acestor teritorii."

Citit 1069 ori Ultima modificare Joi, 30 Iunie 2016 14:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.