La Apă-Canal, restructurarea se amână iarăşi

La Apă-Canal, restructurarea se amână iarăşi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În schimb, nu mai cresc salariile * Poate doar preţul la apă * Şi totuşi finanţatorii ISPA cer reducerea personalului * Apă-Canal rămâne cu 1.045 de angajati *

Salariaţii de la SC Apă-Canal se pot lăuda că reprezentanţii lor sindicali au un cuvânt greu peste care directorii perindaţi politic în fruntea societăţii nu reuşesc să treacă, în ciuda intenţiilor restructuriste pe care le declară apăsat imediat după numirea în funcţie.

Şi cei doi predecesori ai actualului director, ing. Gelu Stan (foto 2), au fost puşi în situaţia de a  disponibiliza o parte din salariaţii societăţii, în vederea rentabilizării, aceasta fiind o condiţie impusă de Uniunea Europeană pentru finanţarea proiectului ISPA (construirea unei staţii de epurare şi reabilitarea sau după caz montarea a 130 de kilometri de conducte de canalizare şi de distribuţie a apei, în valoare de 60 de milioane de euro, din care UE finanţează 40 de milioane de euro).

Pentru găsirea celor mai bune soluţii de rentabilizare, Primăria a solicitat unei firme olandeze de consultanţă efectuarea unui studiu de specialitate a cărui concluzie a fost aceea că SC Apă - Canal ar trebui să aibă 700 de angajaţi.

Singurul dintre directorii societăţii care a reuşit să disponibilizeze 249 de angajaţi a fost Ion Ştefan (după ce, la înfiinţarea societăţii prin scindarea SC Apaterm, preluase 1.342 de salariaţi). Disponibilizaţii au plecat de bună-voie optând pentru plăţile compensatorii şi unii pentru pensionarea anticipată. După aceea însă, Ştefan a declarat că societatea nu poate funcţiona în parametri normali cu mai puţin de 900 de salariaţi.

Următorul director, Marin Costel, a preferat să nu facă război cu sindicatele din societate, motiv pentru care a decis că numărul angajaţilor nu mai poate fi redus fără periclitarea asigurării serviciilor în bune condiţii.

Cel care i-a succedat în fruntea SC Apă-Canal, Gelu Stan (fostul director de la Şantierul Naval Damen), a afirmat că a preluat societatea într-o situaţie critică, inclusiv din cauza excedentului de personal şi că, pentru a nu se pierde finanţarea ISPA, este necesară o restructurare. 

Totuşi, disponibilizarea a 150 din cei 1.045 de angajaţi ai SC Apă Canal, cel mai disputat punct al recentelor negocieri pentru noul Contract Colectiv de Muncă, nu se va mai face chiar dacă este una dintre cerinţele UE. Sindicatele i-au cerut şi actualului director menţinerea întregului personal, solicitarea fiind acceptată în cele din urmă.

În contrapondere, nu se vor acorda creşteri salariale şi nici premieri. Salariul mediu brut la SC Apă-Canal SA este de 1.740 lei. De asemenea, nu se vor mai face nici promovări de personal,  iar salariaţii vor avea mai puţine zile libere de Paşti.

Noul Contract Colectiv de Muncă a intrat în vigoare la data de 4 iulie. Dacă directorul Gelu Stan n-ar fi apucat să scumpească preţul metrului cub de apă, ca primă măsură de rentabilizare, chiar nu şi-ar fi putut permite să cedeze în faţa sindicatelor.

Oricum, în contextul crizei financiare care până una alta se adânceşte, s-ar putea ca, nu peste mult timp, să fie nevoit să solicite din nou Consiliului Local aprobarea majorării preţului apei. Cum rămâne însă cu condiţia finanţatorilor ISPA?

Citit 1055 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.