Protest spontan la Centrul de Transfuzii

Protest spontan la Centrul de Transfuzii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Asistentele medicale care recoltează şi pregătesc sângele pentru transfuzii au ieşit pe scările instituţiei *  Două ore de protest * Supărarea a pornit de la neplata unor sporuri * «Ne scade  salariul cu 36 la sută», ne explică o protestatară *

Peste 20 de asistente medicale de la Centrul Regional de Transfuzie Galaţi nu şi-au mai putut stăpâni nemulţumirile şi au declanşat ieri, între orele 10 şi 12, un protest spontan.

Motivul supărării, susţin protestatarele, este legat de faptul că nu şi-au mai primit niciun spor la salariu, în afara celui de vechime. Astfel, mai spun asistentele,nu li s-au plătit sporurile de laborator, de încordare psihică şi alte câteva. Per total s-ar fi ajuns la un salariu mai mic cu 36 la sută, potrivit cadrelor medicale.

Pe scările Centrului, alături de donatorii care îşi aşteptau cuminţi rândul, asistentele  medicale şi-a spus păsurile, în speranţa că astfel se va găsi o soluţie pentru a nu rămâne fără o mare parte din salarii - singura sursă de venit a multora.

«Aşa nu se mai poate!»

«Până la urmă, ni s-au luat toate sporurile, şi am rămas doar cu acesta de vechime, ne-a spus asistentul medical de laborator Ana Duţu. Şi să nu vă imaginaţi că avem cine ştie ce salarii. Nu, nu – luăm în medie 1.063 de lei, cel  cu grad principal. Celelalte iau şi mai puţin. Pierderea bănească pe care o suferim odată cu dispariţia sporurilor este de 36 la sută din salariu».

Revoltată, o altă asistentă ne arată fluturaşii pe care i-a primit odată cu banii. «Uitaţi, cu tot cu sporuri, ajunge la 1.154 de lei, da? Fără sporurile astea o să iau 890 de lei pe lună, după zeci de ani de muncă».

Într-adevăr, halal salariu pentru o persoană care se expune constant unui risc de îmbolnăvire destul de ridicat. 

La îndemnurile colegelor, pe trepele clădirii coboară o altă asistentă. Are halatul alb împroşcat cu sânge.  “Uite în cel hal sunt, domnule ! Şi mai devreme eram stropită şi pe mâini şi pe faţă. Şi totuşi ne-au luat toate sporurile? Putem oricând să ne îmbolnăvim de orice: hepatite, siflis, SIDA. E bătaie de joc. Eu lucrez de 36 de ani, domnule! », ne mai spune asistenta înainte de a se întoarce în clădire.

E de la sine înţeles că nervii se stăpânesc cu greu în astfel de situaţii. Fiecare are ceva de spus. O altă asistentă, Maria Sibionovici, ne explică: «La noi nu se acceptă nicio greşeală. Şi avem 60-70 de donatori pe zi. Trebuie să fim pregătite la orice oră să trimitem sânge, pentru operaţii, în spitale».

Imediat, o colegă o completează:  «Deci sângele pe care-l pregătim pentru bolnavi nu înseamnă nimic! Deci nici noi nu însemnăm nimic, nu-i aşa?». 

«Asistentele trebuie să îşi primească banii»

Detalii despre situaţia în cauză ne-a oferit şi preşedintele sindicatului SANITAS, Paraschiv Sălăvăstru. 

«Protestatarele nu au anunţat acest protest la SANITAS, a precizat preşedintele sindicatului. E sigur că nu s-a dat nici o dispoziţie prin care să se taie sporurile personalului medical. De altfel, semnale despre nemulţumiri  de acest fel am mai primit şi din alte centre. Pur şi simplu Institutul Naţional de Hematologie a avut un buget diminuat - au venit mai puţini bani şi nu s-au mai dat sporurile. Totuşi, nimeni nu avea dreptul să hotărască aşa ceva. Asistentele trebuie să îşi primească banii», a apreciat Paraschiv Sălăvăstru.

«Au dreptate !», spun donatorii

Printre cei câţiva donatori de sânge care aşteaptau ca protestul să se termine se afla şi Luminiţa Calcan. «Eu sunt din Cişmele, ne spune femeia. Sunt donatoare veche, că dau pentru soţul meu care e bolnav. Şi pot să vă spun că doamnele au dreptate. Munca e periculoasă. Mie poate să mi se facă rău când donez, poate că ori aici, ori până acasă la mine cad din picioare. Şi atunci…»  

Nici manageriatul n-a ştiut

Am încercat să luăm legătura cu managerul Centrului de Transfuzii de la Galaţi, dr. Tamara Bârsan. Am aflat însă că se află în concediu medical, aşa că am discutat cu d-na Camelia Stoichicescu.

«Nici noi n-am ştiu de această situaţie. Vă daţi seamă că şi eu sunt angajat al instituţiei. Ordonator secundar de credite, după Ministerul Sănătăţii, deci cei care se ocupă de astfel de probleme, sunt cei de la Institutul Naţional de Hematologie», a precizat Camelia Stoichicescu.

În momentul de faţă toţi ochii se îndreaptă spre Bucureşti. Preşedintele Sanitas spune că în perioada 23-27 august vor avea loc discuţii cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi că va fi pusă în discuţie şi această problemă.

Important ar fi ca măcar de-acum încolo asistentele să-şi primească salariul cu toate sporurile – un minim semn de respect pentru munca lor şi riscurile pe care şi le asumă.

Citit 1218 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.