Teatrul „Fani Tardini” a trecut ieri pe 62 de ani | Stagiunea reîncepe în forţă, cu repertoriu clasic

Teatrul „Fani Tardini” a trecut ieri pe 62 de ani | Stagiunea reîncepe în forţă, cu repertoriu clasic
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ieri a fost Ziua Teatrului Dramatic "Fani Tardini" - 62 de ani de scenă! O postare de pe pagina de facebook a teatrului ne amintea că exact pe 1 septembrie 1955 a fost înfiinţat „Teatrul de Stat Galaţi”.

Sărbătoare marcată prin muncă, prin reînceperea stagiunii: "Istoria lungă a bucuriilor născute aici ne face mândri de faptul că suntem atât de norocoşi să fim slujitorii săi. Această sărbătoare este marcată - cum altfel? - de deschiderea stagiunii 2017-2018. Primele reprezentaţii sunt programate în acest weekend, după cum urmează: "Domnişoara Nastasia" (astăzi, 2 septembrie, ora 19.00) şi "O scrisoare pierdută" (mâine, ora 19.00). Vă aşteptăm cu drag la teatru şi vă lăsăm să admiraţi, poate şi cu o uşoară nostalgie, primele schiţe ale clădirii teatrului nostru!".

Ni se oferă şi următoarele spectacole, asupra cărora vom reveni, împreună cu un bilanţ pe care managerul instituţiei, Florin Toma, l-a realizat la sfârşit de stagiune.

Propunere în ton: un (posibil) invitat de seamă la Teatru

Vorbind despre începuturile teatrului, botezat la îndemnul şi cu stăruinţa regretatului cărturar Paul Păltănea, aş vrea să-l amintesc pe strănepotul actriţei Fani Tardini, care a mai trecut, discret şi cu modestie, prin Galaţi, căutând urmele omagiilor noastre la adresa întemeietoarei  Teatrului gălăţean - sunt sigur că nu ar refuza o invitaţie oficială decentă, la o premieră sau un alt eveniment teatral.

Am avut onoarea unei corespondenţe cu strănepotul artistei, profesorul universitar Florin Popenţiu Vlădicescu, preşedintele fondator al Fundaţiei "Elena Teodorini", cu sedii la Londra şi Bucureşti - soprana craioveană, prima româncă pe scena Scalei din Milano, fiind nepoata lui Ioan Vlădicescu, fratele lui Alexandru, soţul lui Fani. Florin Vlădicescu este profesor la City University, Londra, Catedra UNESCO pentru Informaţii şi Ingineria Comunicării, şi profesor invitat la universităţi precum cele din Paris, Calcutta, Lyngby etc.

Citit 1289 ori Ultima modificare Vineri, 01 Septembrie 2017 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.