Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
2 comentarii

Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" din Galaţi a câştigat achiziţia publică organizată de Primăria municipiului Galaţi pentru cercetări arheologice preventive la Cavoul Roman şi la Poarta Turcească. Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, urmează ca zonele respective să fie împrejmuite şi, de îndată ce va fi primit avizul Ministerului Culturii, vor începe săpăturile.

"Sper ca, până la finele săptămânii, să obţinem avizul Ministerului Culturii, pentru că este ultimul act de care mai avem nevoie pentru ca cei de la Muzeu să poată începe lucrările. Sper din tot sufletul să găsim, la fel ca la Tirighina, aspecte care să ne permită să putem reface încă un punct de atracţie istorică la nivelul municipiului Galaţi. Cavoul roman este un edificiu extrem de important pentru noi şi pentru ceea ce ar putea însemna atât pentru arheologia naţională, cât mai ales pentru cea locală. În urma săpăturilor şi a raportului pe care îl vom primi de la specialişti, vor urma ceilalţi paşi legali, în vederea alocării de fonduri de la bugetul local pentru punerea în valoare a acestor două edificii - Cavoul Roman şi Poarta Turcească", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Se pregăteşte mutarea Cavoului Roman?

În 2011, chiar în ziarul "Viaţa liberă", era anunţată intenţia directorilor Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru şi, respectiv, Direcţiei pentru Cultură, Cătălin Negoiţă, de a muta Cavoul Roman din locul în care se află acum, sub o placă de beton, pe strada Oţelarilor, între blocurile D14-D16. O idee pe care profesorul Mihalache Brudiu, singurul care a studiat acest obiectiv arheologic la momentul descoperirii, în 1974, a respins-o vehement.

Comunitatea "Curăţăm Galaţiul", cea care, sâmbăta trecută, în plin cod portocaliu de ploaie şi vânt, a montat o plăcuţă informativă a Cavoului Roman, şi-a exprimat temerea că, odată cu deschiderea şantierului arheologic, se doreşte, de fapt, strămutarea. Motiv pentru care l-am întrebat pe edilul şef dacă se are în vedere aşa ceva: "Dacă cineva reuşeşte performanţa asta, chapeau! Şi să-l mutăm unde?! Nu cred că este posibil, din punctul meu de vedere. Specialiştii pot spune orice! Mi-e greu să cred că e posibil să iei bucăţică cu bucăţică şi s-o duci! Nu cred că lumea mută piramida mai la stânga, mai aproape de Nil sau mai departe de Nil, pentru că incomodează. Dacă acolo strămoşii noştri au construit, cred că acolo îi e locul", ne-a răspuns primarul.

Citit 1324 ori Ultima modificare Joi, 12 Octombrie 2017 17:49

2 comentarii

 • postat de Incoruptibilul Vineri, 13 Octombrie 2017 08:58 5.13.205.*** Link la comentariu
  0
  11

  În curtea casei Cuza înaintete de 1989 erau expuse 4(PATRU) sarcofaje din piatră. Unde sînt????????,dar GARDULl,acea bijuterie de panouri din fier forjat??????? cca.25 panouri de1000x600mm+poarta formată din două panouri de1500x1000mm avînd acelaşi model ca gardul????cum s-a construit căsoiul ciobănesc cu aspect de staul de oi în curtea casei Cuza muzeu,???????????????Deşteptarea GĂLĂŢENI vi se fură oraşul!!!!!!!!!

  Raportează
 • postat de Nicu Ifrim Vineri, 13 Octombrie 2017 08:21 91.208.234.*** Link la comentariu
  0
  7

  Bineinteles ca se poate muta!
  Se sapa pe dedesubt, se baga grinzi de metal care se prind intre ele, realizandu-se astfel o platforma, iar apoi se muta.
  Daca va uitati pe Discovery o sa vedeti ca se poate.
  Iar daca dati pe Google o sa vedeti cum in anul 1982 a fost mutata - pe un sistem de role - Biserica Olari.
  Dar, ideal ar fi sa se puna in practica ideea de mentinere si punere in valoare a cavoului "in situ" si construirea unui muzeu deasupra lui. Ideea apartine prof. Brudiu, existau planuri pentru asa ceva dar nu s-a realizat. Loc se poate face foarte usor, trebuie doar daramate niste constructii post-decembriste!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.