Câte mii de elevi îngrijeşte un medic şcolar?

Câte mii de elevi îngrijeşte un medic şcolar?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După calculele noastre, pot fi două dar pot fi şi trei mii de elevi * Medicii şi asistentele medicale şcolare trebuie să efectueze, în aceste zile, triajul elevilor întorşi din vacanţă * Spre deosebire de anii trecuţi, va fi nevoie şi de monitorizarea simptomelor de gripă  nouă * Iar reţeaua este în plin proces de reorganizare *

Reţeaua de medicină şcolară a oraşului Galaţi este formată, în acest moment, din numai 133 de persoane: 15 medici generalişti şi 10 medici dentişti care activează în reţeaua de medicină şcolară, cu toţii secondaţi de asistenţi medicali şcolari.

Aceştia ar trebui să acopere nevoile de consult şi triaj, respectiv tratament stomatologic, pentru un număr aproximativ de 40-50.000 de elevi. Asta dacă luăm în calcul şi învăţământul preşcolar şi îl lăsăm deoparte pe cel superior. Datele sunt însă controversate.

Un studiu statistic din anul şcolar 2007/2008 arăta că pe total învăţământ (de toate nivelurile), în judeţul nostru, erau peste 120.000 de elevi şi tineri studioşi. Scăzând studenţii şi împărţind cifra la doi, pentru că ponderea pe oraşul reşedinţă este aproape de jumătate am ajuns la cifra de mai sus.

Scăderea demografică poate să fi afectat cu câteva mii în minus populaţia din cele 53 de unităţi de învăţământ: 31 de şcoli gimnaziale şi 22 de licee, plus grădiniţele aferente.

Însă concluzia este că un medic şcolar, din cei 15 despre care vorbeam pare să aibă în grijă mai mulţi pacienţi decât unul de familie. Adică cam 3000 de elevi, în medie. Şi, pentru că aceştia nu sunt la un loc, zilele acestea, medicii şcolari din Galaţi au serios de furcă.

Triajul, extremă urgenţă

Cei câţiva medici şi cele câteva asistente trebuie să realizeze, zilele acestea, triajul elevilor proaspăt întorşi din vacanţă. Va fi nevoie spre deosebire de anii trecuţi şi de monitorizarea simptomelor de gripă nouă. Mai vin şi campanii de vaccinare … 

Chiar dacă, potrivit directorului adjunct al Direcţiei Generale de Sănătate Publică Galaţi, dr. Mihaela Debita, Ministerul Sănătăţii nu emisese, până ieri, nici un document către Direcţia gălăţeană privind noile măsuri de prevenire a noii gripe, monitorizarea trebui făcută, de medic, de asistent, sau în lipsa lor, de profesor.

Nu de alta, dar dacă un copil cu gripă nouă ar rămâne în clasă mai multe zile, până la „rondurile” săptămânale ale unui asistent medical sau medic şcolar, ar avea şanse bune să îşi îmbolnăvească şi colegii, iar situaţia nu ar fi tocmai una fericită.  

În mod evident, nu toate unităţile de învăţământ pot beneficia de serviciile unui medic şcolar. Detalii ne-a oferit noul coordonator al reţelei de medicină şcolară, dr. Mihaela Filoti.

„Momentan, este posibil să existe şi şcoli care să nu beneficieze de serviciile unui medic şcolar. Avem deja depuse două cereri de pensionare, iar un medic se află în concediu medical. Din primele informaţii, pot să vă spun că par să nu aibă medic şcolile Nr. 41 şi Nr. 5”, a precizat dr. Filoti.

Am telefonat la şcoala Nr. 5. „Noi avem un asistent de medicină şcolară, care mai merge în alte două şcoli, dar care ajunge la noi cam de două ori pe săptămână. Dar, dacă este o urgenţă, o contactăm telefonic şi poate veni repede, pentru că şi celelalte două şcoli sunt în zonă”, ne-a declarat Raluca Cibotaru, informatician.

Din câte am înţeles, atunci când constată că elevul prezintă simptomele unei boli, asistentul medical îl trimite la medicul său de familie. Care ar putea foarte bine să aibă cabinetul într-un alt colţ al oraşului.

Reorganizare: de la Spitalul de Copii la Consiliul Local

Informaţiile privind medicina şcolară pe care vi le oferim în acest articol nu sunt tocmai complete, reţeaua fiind în plin proces de reorganizare.  Şi asta pentru că anul trecut, atât medicii şcolari cât şi asistenţii medicali şcolari erau angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Apostol Ioan” din Galaţi. În anul şcolar care tocmai a început, însă, Consiliul Local este cel care va face plăţile.

„Abia am preluat reţeaua, a mai precizat dr. Filoti aşa că nu avem foarte multe informaţii precise”. Mai exact, transferul s-a decis încă din iulie, prin Hotărârea nr. 427 din 23.07.2009, atunci când a luat naştere Serviciul de Asistenţă Comunitară Medicală şi Şcolară în cadrul Centrului medico-social Galaţi.

Dar, e adevărat, oricât de multe planuri s-ar fi făcut „la rece”, abia acum începe să funcţioneze noul serviciu cu adevărat, pentru prima oară.

În judeţ cum o fi?

Informaţii despre situaţia de la Tecuci nu am putut afla, dar ştim cu siguranţă cum stăteau lucrurile în luna iunie, la finele anului şcolar trecut.

„Atunci, din evidenţele noastre, la Tecuci erau 4 dispensare şcolare, 2 medici şi 10 asistenţi medicali, plus încă cinci asistenţi în grădiniţele care oferă masă copiilor” ne-a declarat dr. Mihaela Ghiurcă din cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi.

Cât despre comune, nici acolo monitorizarea nu se anunţă simplă, din aceeaşi lipsă de cadre.

Vom afla, sperăm, în zilele următoare, dacă şi în şcolile gălăţene se vor organiza acele „comitete de gripă” pe care le-a planificat  deja  Ministerul Sănătăţii şi vom şti cu precizie ce înseamnă ele, din câţi membri vor fi compuse şi cum se va desfăşura monitorizarea împotriva gripei noi, deosebită faţă de monitorizarea curentă a stării de sănătate a elevilor la fiecare început de an şcolar.

Citit 1594 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.