INTERVIU cu noul prefect al Galațiului, Gabriel-Ioan Avrămescu. ”Îmi doresc ca prefectura să devină un hub de idei”

INTERVIU cu noul prefect al Galațiului, Gabriel-Ioan Avrămescu. ”Îmi doresc ca prefectura să devină un hub de idei”
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

”Nici măcar prin gând nu mi-a trecut vreodată să candidez pentru primărie”, spune noul prefect Gabriel-Ioan Avrămescu, într-o după-amiază de vineri, după încheierea programului obișnuit de lucru. ”Îmi doresc să am o carieră în funcția publică și să redăm statului autoritatea, încrederea și respectul pe care trebuie să le aibă”, a continuat acesta.

La nici 40 de ani, pe care îi va împlini peste circa zece zile, Gabriel Avrămescu are deja vechime în administrație. După nouă ani lucrați în cadrul Instituției Prefectului Județului Buzău, el a mai deținut diverse funcții de conducere în diverse structuri ale fiscului regional și central timp de alți circa șase ani. ”Județul Galați este, într-adevăr, mai mare, din punct de vedere al numărului de locuitori, iar ca specific local vorbim despre problematica Dunării, dar, față de Buzău, nu are zona muntoasă. Activitatea mea în funcția de prefect a presupus deja, până în prezent, întâlniri cu serviciile deconcentrate, cu mediul de afaceri, cu primari, cu universitatea, cu arhiepiscopia, dar și cu minoritățile și societatea civilă. E păcat ca un oraș care a avut 15 consulate să-și neglijeze istoria și punctele tari care ar putea să-l repună pe harta turistică. Mă preocupă să valorificăm posibilitățile de deschidere și de dezvoltare ale zonei”, şi-a descris, pe scurt, Avrămescu unele dintre preocupările actuale.

Abordare diferită la Instituția Prefectului

În aceeași ordine de idei, abordarea sa în ceea ce privește activitatea instituției pare să fie, și ea, una diferită. ”Rolul prefectului este de implicare și de așezare la aceeași masă a tuturor factorilor județeni care pot aduce plusvaloare comunității, mai ales în materie de educație, cultură, siguranță și sănătate și recunosc că multe din temele de interes le preluăm de la voi, din presă. Echipa prefecturii este una profesionistă, iar eu sunt adeptul colaborării cu toți funcționarii, nu doar cu cei cu funcții de conducere pentru că oricine poate avea o idee bună ce poate fi pusă în valoare. Oricum, doamna subprefect David are deja delegată calitatea de ordonator de credite și am o colaborare foarte bună și cu domnul subprefect Manoliu. Revenind la ce ne interesează, aș dori un parteneriat strâns cu Universitatea «Dunărea de Jos», dar și cu arhiepiscopia, ceea ce înseamnă proiecte de interes social și comunitar. Din acest punct de vedere, îmi doresc ca prefectura să devină un hub de idei pentru că avem și destule pârghii pentru a le implementa ulterior. Concret, avem în plan ca în jurul datei de 20 martie să marcăm cei 200 de ani de la nașterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza printr-o serie de evenimente derulate pe parcursul unei săptămâni dedicate. De asemenea, așa cum am mai spus, ne dorim o strânsă colaborare cu județul vecin, Brăila”, a mai spus Avrămescu.

O altă temă de actualitate pe agenda prefectului este cazul Mehid, relatat deja în paginile cotidianului nostru. ”Pe lângă o fugă generalizată de răspundere, există și probleme legate de comitetul creditorilor și interesele acestora în materie de ecologizare a zonei. Oricum, autoritățile de mediu ar trebui să fie mai implicate, în condițiile în care acolo găsim, la ora actuală, oameni ai străzii, iar peste drum se face noua judecătorie a orașului”, a descris prefectul situația gri din prezent. În acest context, el a amintit și de vizita ministrului Mediului, Costel Alexe, efectuată de curând la Galați, inclusiv pe platforma siderurgică a Combinatului Liberty.

”Fac doar ce e în fișa postului sau mă implic și vin să construiesc ceva pentru instituție, cu termene clare în serviciile către cetățeni. Nu putem merge la muncă în funcția publică să stăm pe scaun, să răspundem doar la rezoluțiile șefului și să ne luăm salariul” a descris Avrămescu ”paradigma” implicării funcționarului public, apreciind că nu simte nicio presiune din zona agitată a politicului la acest început de februarie 2020.

 
Citit 21542 ori Ultima modificare Vineri, 20 Martie 2020 23:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.