INTERVIU cu Ionel Petrea, şeful ITM Galaţi: "Anvelopările blocurilor se fac cu muncitori la negru"

INTERVIU cu Ionel Petrea, şeful ITM Galaţi: "Anvelopările blocurilor se fac cu muncitori la negru"

Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
14 comentarii

- Puteţi face o estimare a muncii la negru în judeţul nostru?
- E greu, pe plan local abia acum lucrăm la o estimare. Pe naţional, estimările arată că circa 30 la sută din totalul lucrătorilor ar munci la negru. Dar părerea mea e că procentul nu se susţine, în realitate fenomenul fiind mai mic. Din verificările noastre şi din sesizări nu rezultă că munca la negru ar fi un fenomen deosebit de extins. În primele zece luni din 2013 am găsit 278 de persoane muncind la negru. Anul trecut, tot pe zece luni, aveam cam tot atâtea, deci numărul celor care muncesc la negru nu e foarte mare. Noi dăm amenzi, dacă găsim până la cinci lucrători, inclusiv, fără forme legale. Fapta de a folosi mai mult de cinci lucrători la negru este infracţiune. În acest ultim caz, facem sesizare penală şi fapta e investigată de Parchet. Anul acesta am avut, într-adevăr, şapte astfel de propuneri de urmărire penală, adică am găsit şapte firme cu mai mult de cinci angajaţi la negru, iar într-un caz erau chiar 15 persoane.
- Economia nu a ieşit din criză, şomajul e la cote ridicate în Galaţi. Nu e munca fără forme strict legată de cele două aspecte, angajatul fiind mai dispus la compromisuri de teamă să nu rămână fără post?
- Tocmai, ne plângem că nu avem joburi. Unde să mai încapă şi negri? Mersul actual al economiei nu necesită mai multe locuri de muncă decât cele existente. Să aproximăm că la nivelul judeţului sunt 100.000 de lucrători în sectorul privat. Nu ştiu dacă ar mai fi alţi 30.000 de muncitori la negru, dacă este să respectăm procentul estimat pe naţional. Asta pentru că nu este activitate, nu se văd rezultate în economie.
- De câţiva ani, şi angajaţii pot fi amendaţi, dacă nu anunţă că nu au contract. Aveţi sesizări de la ei?
- Am avut foarte puţine sesizări de la ei. Iar acestea vin după ce se rupe relaţia de muncă, în timpul lucrului nu vine nimeni să ne spună sau zic: să nu afle angajatorul că eu am depus sesizarea că mă de afară. Noi îi încurajăm pe toţi să facă plângeri, căci avem obligaţia păstrării confidenţialităţii. Când constatăm că patronul are oameni care lucrează fără forme, îl sancţionăm fără nicio altă discuţie. Unii angajatori se conformează şi încheie imediat contracte de muncă, alţii, într-adevăr, renunţă la acea persoană.
- Există hibe ale legislaţiei în domeniu?
- Legea atenţionează în primul rând angajatorul să nu folosească munca la negru. Amenzile de 10.000 - 20.000 de lei aplicate doar pentru o persoană sunt foarte de mari. Am avut cazuri în care am găsit în chioşcuri, minibaruri o persoană sau două fără forme legale, iar valoarea amenzii depăşea valoarea stocului de marfă din unitate. O realitate este şi că aproape toate procesele noastre verbale sunt atacate în instanţă de către angajatori şi se suspendă o perioadă obligaţia plăţii amenzii.
- Ce tipuri de activităţi sunt predispuse la angajări la negru?
- Firmele cu nume, cu contabilitatea bine pusă la punct nu fac asta. Am găsit persoane fără forme la construcţii de locuinţe particulare, în spălătorii auto, în mici unităţi comerciale. Ne confruntăm cu mari probleme la anvelopările de blocuri. E o modă acum: un individ mai scuturat îşi cumpără două picioare de schelă, angajează 2-3 persoane şi le pune să învelească pereţii blocurilor, fără a se constitui într-o formă organizată.
- Îşi cunosc românii drepturile ca angajaţi?
- Să ştiţi că au început să şi le cunoască. E de apreciat că ştiu cum arată legea, uneori o cunosc mai bine decât angajatorii. Cred că această pregătire trebuie valorificată încă din momentul în care te duci la angajare.


Ionel Petrea, inspector-şef al Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, s-a născut  în 1952, în judeţul Galaţi. Este de profesie jurist, absolvent al Universităţii Bucureşti (1984), este căsătorit şi are un copil. Lucrează în unităţi ale Ministerului Muncii încă din 1990. Este inspector-şef al ITM Galaţi din anul 2000 (cu o întrerupere de câteva luni, în cursul anului 2013).

Citit 4417 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Decembrie 2013 12:50

14 comentarii

 • postat de Remus Luni, 20 Octombrie 2014 21:12 84.117.41.*** Link la comentariu
  0
  2

  Dar in saloanele de înfrumusețare si spălătoriile auto de ce patronii țin salariații cu 2 ore pe cartea de munca, ei lucrând 8 H, poate chiar mai mult...??? Sunt anunțati ca apare controlul???

  Raportează
 • postat de estela Marți, 24 Decembrie 2013 16:37 5.13.160.*** Link la comentariu
  0
  2

  Ar trbui sa li se ia tot de la acesti patroni ,incorecti .Sa ramana in fundurile goale,atata timp cat muncitorii lor nu au ce pune pe masa de craciun.Au copii ,rusine sa le fie,iar masa lor sa fie tot atat de goala ca a angajatilor.

  Raportează
 • postat de treziti-va!!! Marți, 10 Decembrie 2013 22:32 5.13.202.*** Link la comentariu
  1
  6

  Domnule ITM-ist! De unde stiti!? V-ati trezit din somnul de 20 de ani si ati avut vreo revelatie!? Pai la negru muncesc jdemii de oameni de zeci de ani!
  Asta este un fel de a spune ca ati descoperit roata si focul acum in secolul 21!!
  Apropo, ce stire e asta!?

  Raportează
 • postat de Ella Marți, 10 Decembrie 2013 20:26 5.13.159.*** Link la comentariu
  1
  0

  Multumesc ADOLF am sa fac lucrul asta chiar de maine .Si juristei am sa-i dau cadou de Craciun brosura . CODUL MUNCII

  Raportează
 • postat de Sandu Marți, 10 Decembrie 2013 18:00 92.85.158.*** Link la comentariu
  2
  4

  Voi toti cei care criticati activitatea unui om care de 13 ani conduce o institutie destul de grea care nu se ocupa numai cu munca la negru,sunteti multi habarnisti si carcotasi de profesie care comentati un subiect dupa ce auziti sau vedeti la televizor la emisiuni politice.Poate acest om a pierdut mult din sanatatea sa rezistind pe o functie expusa unor interese politice de toate culorile.Faptul ca a reusit sa se mentina in limitele legilor in viguare a deranjat acum anumite persoane pentru care nu s/a lasat compromis.Acesta este adevarul dar pentru unii el nu conteaza ci vor continu singe pe pereti.

  Raportează
 • postat de floriana Marți, 10 Decembrie 2013 14:54 5.13.165.*** Link la comentariu
  1
  3

  Legat de drepturile salariale vreau sa va scriu despre asistentii maternali ca ei nu au concediu platit asa cum prevede legea si mai stau si cu copii a casa pentru un salariu de 830 ron.Nu e corect si toti as marernali ar trebui sa dea in judecata Cosiliul Judeten ,ei au cistigat dreptur,i sporuri taiate insa pe as maternali nu are cine sa-i reprezinteAsa ca ITM poate faceti ceva ca unde s-a mai auzit ca in concediul de odihna sa stai cu copii acasa si nu platesc nici concediul,ar fi bn sa sa faceti verificari..

  Raportează
 • postat de Adolf pentru Ella Marți, 10 Decembrie 2013 13:08 81.12.239.*** Link la comentariu
  0
  4

  Drepturile salariale ce trebuie sa le primesti in urma admiterii de catre instanta a contestatie formulate impotriva deciziei de concediere, trebuie sa-ti fie achitate integral, actualizate si indexate, calculate de la data desfacerii contractului individual de munca pana la data reintegrarii efective.
  Obiectul achitari unor drepturi de natura salariala in mod esalonat, este reprezentat de acele drepturi(sporuri) acordate prin hotarari ale instantelor de judecata, iar Guvernul a stabilit executarea in mod esalonat.
  In situatia ta, tin sa-ti supun ca, executarea in parte a obligatiei figureaza ca neexecutare, sens in care te poti adresa executorului judecatoresc pentru a proceda la executarea silita a angajatorului debitor.
  Angajatorul nu-ti poate cere sa inchei nicio conventie de de renutare sau acordare a drepturilor altfel decat prevede legea. Incheiere unui astfel de acord este nul. Succes!

  Raportează
 • postat de Simona Marți, 10 Decembrie 2013 10:41 79.116.99.*** Link la comentariu
  4
  9

  Eu am luat tzeapa anul trecut de la o firma cu acte in regula care se ocupa de anvelopari. Mai sunt si altii in aceeasi situatie si ne tot judecam cu ei. Evident, persoanele responsaile nu au facut nici macar o zi de inchisoare si am aflat acum ca au alta firma. Pe astia nu-i vede nimeni.
  Evident, mi-am facut apoi izolatia la negru.

  Raportează
 • postat de GABI Marți, 10 Decembrie 2013 10:25 89.136.7.*** Link la comentariu
  5
  7

  ADEVARUL domnule Petrea...se fac sesizari ca firma X este in neregula sau nu respecta legea...ce fac angajatii dvs ????...suna firma respectiva si il da in primire pe angajat ca a fost la ITM dupa care seful sau patronul ii spune angajatului ca nu este compatibil si de luna viitoare sa-si caute de munca...RUSINE SA VA FIE ADUNATURA DE NESIMTITI.......AFARA CU POLITICA DIN INSTITUTIILE STATULUI.

  Raportează
 • postat de Ella Marți, 10 Decembrie 2013 09:29 5.13.210.*** Link la comentariu
  1
  6

  Va rog domnule Petrea, sa-mi spuneti si mie cand ati revenit la locul de munca ati primit darile salariale pe perioada suspendarii? Si eu m-am confruntat cu aceeasi situatie si cand am revenit la serviciu in urma unei hotarari judecatoresti irevocabile, darile salariale le primesc in 5 ani ; 5% in primul an ,10% in al doilea .......pana la 5 ani .Asa vede jurista de 2 bani a institutiei.Va rog poate stie cineva sa-mi dea un sfat ,o idee. Multumesc

  Raportează
 • postat de un galatean platitor de taxe din care este platit seful itm Marți, 10 Decembrie 2013 09:20 79.116.104.*** Link la comentariu
  4
  8

  D-nul Petrea spune ca de ce nu se fac sesizari , eu personal cu putin timp in urma am vrut sa sesizez organele abilitate ca la o firma lucrau multi oameni care erau in somaj, am sunat la AJOFM si mi-au spus ca nu este de competenta lor ci a ITM-ului , am sunat la ITM si mi-au spus ca trebuie neaparat sa-mi declin identitatea ca altfel nu pot lua masuri . De fapt erau un fel de a nu fi interesati de lucruri care se intimpla , dar de cei care lucreaza cite 10 ore pe zi si au contract de 2 sau cel mult 4 ore ce mai spuneti ,ar trebui sa-i fie rusine acestui magar de Petrea si celor care l-au pus inapoi in functie .

  Raportează
 • postat de unu Marți, 10 Decembrie 2013 09:07 82.137.9.*** Link la comentariu
  4
  5

  mincinosule, abia acuma ati identificat firma pe teren, o stiu eu de 10 ani pe teren si tu ditamai directorul nu o stiii
  pai daca turcu o inchide o deschide, o ascude o arata, mai bine se facea magician. Chiaar nu va este rusine domnule director Petree?
  Ce decizie ati luat pentru femeia insarcinata si cu firma RENO, chiar sunt curios si as ruga viata libera sa scrie despre acel subiect.

  Raportează
 • postat de unu Marți, 10 Decembrie 2013 08:56 82.137.9.*** Link la comentariu
  5
  6

  Si ce face ITM, sta la caldurica. A facut ITM controale? Sa nu va inghete funduletul domnilor.
  Si copii stiu ca se munceste la negru, altceva mai nou? Ati uat vreo masura pentru diminuarea muncii la negru?

  Raportează
 • postat de Habarnamism bine platit si doct argumentat... Marți, 10 Decembrie 2013 08:24 5.13.134.*** Link la comentariu
  3
  15

  Din estimarile Consiliului Fiscal, 1,5 milioane de romani muncesc la negru. In Galati traieste cam 2,5% din populatia Romaniei (400 si ceva de mii fata de 18 milioane). Asta inseamna ca, cel putin teoretic, aproape 38 de mii de persoane lucreaza in Galati la negru. In anvelopari pot lucra cateva sute, maxim! Cu spalatorii, chioscuri etc., hai, o mie. Hai, doua! Dar restul, pana la aproape 40 de mii, are macar idee domhul Petrea unde s-ar putea afla? Macar asa, geografic, incotro ar trebui s-o apuce ca sa-i gaseasca?

  El asteapta sesizari. Vezi, de aia unii au considerat ca seful ITM-ului sta degeaba in fruntea institutiei de 13 ani de zile. Si cand l-au pus pe liber, cum l-au pus, mai legal, mai putin legal, s-au gasit unii (multi) sa-l sustina, sa-l laude ca ce om bun e si ce inima mare are. Are si e bun, dar numai pentru el. Pentru societate e ce se vede, nestiutor in privinta a peste 30 de mii de angajati care se pot accidenta, imbolnavi profesional, pot fi abuzati de patroni, neplatiti etc. Dar aceia nici nu conteaza, nu?, de vreme ce, oficial, nu exista... Cam asta e cu marele inspector si profesor universitar (mai nou) Ionel Petrea: un personaj cu siguranta folositor lui insusi dar chiar daunator societatii. Mai protejati-l, ca ne va merge bine. Pe aripi-n zbor spre maretul viitor luminos, instelat chiar...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.