INTERVIU cu Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul „Dunării de Jos”. „Sărbătorim aşa cum credem, aşa cum simţim, aşa cum iubim!”

INTERVIU cu Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul „Dunării de Jos”. „Sărbătorim aşa cum credem, aşa cum simţim, aşa cum iubim!”
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Cu prilejul Zilei Sfântului Apostol Andrei, Sărbătoarea Galaţiului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepsicopul „Dunării de Jos”, a acordat "Vieţii libere" un scurt interviu. Ne-a vorbit despre iubire, despre bucurie şi mai ales despre puterea de a ierta.

- Înaltpreasfinţia Voastră, ce reprezintă pentru noi, gălăţenii, Ziua Sfântului Apostol Andrei? De multe ori e doar o zi liberă, în care mâncăm prea mult, bem prea mult…

- Sfântul Apostol Andrei este cel dintâi Om chemat de Hristos, Mântuitorul lumii, la munca istovitoare, mistuitoare şi continuă, din generaţie în generaţie, pentru a-i aminti omului - orice om din orice condiţie socială şi din orice areal geografic, de orice convingere filosofică - despre chemarea de a şi fi OM (cu „O” mare!).

"A fi domn e o întâmplare, a fi om e lucru mare!" se adevereşte în viaţa noastră de zi cu zi. Mai este aici necesară o subliniere: A fi OM pentru orice om, mai ales cu cel ce nu te acceptă, nu te suportă, nu te iubeşte! Acestuia trebuie să-i fii Om cu „O” mare!

Acesta este esenţialul mesajului lui Hristos către om: „Omule, rămâi mare prin iubire, prin cultură, prin respect, prin iertare, prin ajutorare! Rămâi Om!” Aşa se întrevede lumina înomenirii noastre şi tot astfel şi apropierea de Dumnezeu.

Sfântul Andrei, al cărui nume se traduce prin „bărbăţie”, cuviincioasă şi smerită, este Apostolul românilor, întrucât le-a vestit Evanghelia, împreună cu Sfântul Apostol Filip, străbunilor noştri dintre Mare şi Dunăre, iar mai apoi pe întinsul cunoscut al comunităţilor din primul secol al întâiului mileniu creştin.

Din 1908 este ocrotitorul Seminarului Teologic din Galaţi, cu învoirea şi Decretul Regelui Carol I. Din 1992 este ocrotitorul oraşului Galaţi. În 1996, Sfintele sale Moaşte de la Patras, aduse la Iaşi de Preafericitul Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, au venit şi la Galaţi. N-ar trebui uitată niciodată la Galaţi ziua de 17 noiembrie 1996! Ea este sărbătoare în Calendarul „Dunării de Jos”. De atunci avem o confirmare reală a prezenţei Sfântului Apostol Andrei la gălăţeni şi dunăreni. Dar, oare, în suflete este?!

Acum, sărbătoarea Sfântului Andrei este recunoscută pe plan naţional, este sărbătoarea noastră religioasă ca popor creştin.

- Cum să prăznuim noi, gălăţenii, ziua aceasta, ca să ne putem bucura cât mai mult de ea?

- Aşa cum simţim, aşa cum credem, aşa cum iubim, aşa cum iertăm, aşa cum renunţăm la osândirea aproapelui, când, adesea, suntem poate mai vinovaţi decât el şi aşa cum ne dictează conştiinţa de români, de creştini, de oameni buni, în timpuri tulburate de păcatele şi de neputinţele noastre. Avem mare nevoie de oameni modele, iar Sfinţii sunt cu adevărat modele! Tradiţiile populare, manifestările din sfintele biserici, programele culturale şi filantropice sunt forme de trecere de la singurătate la comuniune, de la tristeţe la bucurie, de la sărăcia materială la bucuria sufletească, în fond, sunt izvorul redresării speranţei prin resursele pozitive pe care Dumnezeu le arată în cei cu inimi bune, blânde şi generoase. Cuprinderea celor suferinzi, sufleteşte şi omeneşte, în „braţele” dragostei altruiste şi vindecătoare de răni este esenţialul Sărbătorii.

A venit acum la noi, în acest an, şi invitatul Sfântului Andrei, Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, doctor vindecător de boli prin fragmente din Sfintele sale Moaşte. Însă, prin orice om bun îl găsim viu pe Sfântul Andrei, pe Hristos, pe Dumnezeu!

- Cum să învăţăm, începând chiar din aceaste zile de sărbătoare, să fim mai toleranţi şi să ne iertăm unii altora mai multe decât am reuşit până acum?

- A fi toleranţi e prea puţin! Ar însemna o oarecare stare de superioritate faţă de cei ce ne supără, ne tulbură şi ne fac rău. Creştineşte însă trebuie să iubim pe cel ce nu ne iubeşte. Să-i dăm semne concrete atunci când nu suntem dispuşi. Să ne depăşim supărările, tulburările, dorinţa de răzbunare şi să oferim în schimb faţa luminată şi inima deschisă spre omul de lângă noi şi de departe de noi. Să-l acceptăm ca frate, ca prieten, ca partener al parcursului călătoriei comune, prin greutăţi către solidaritate, ajutorare şi civilizaţie. Orice om trebuie salutat, respectat şi cinstit. Atunci începem sărbătoarea în inimă şi, de aici, în viaţă! Dă-ne, Doamne, acest har şi această putere iubitoare. Aşterne în noi Pacea Ta. Dă-ne, Doamne, bucuria de a fi oameni pentru oameni!

Scurtă fişă biografică
Cine este Arhiepiscopul „Dunării de Jos”

Născut pe 18 martie 1955, în comuna Lopătari, din judeţul Buzău, Înaltpreasfinţitul Casian Crăciun este coordonatorul reconstrucţiei vieţii ortodoxe la „Dunărea de Jos” de după 1990.

După absolvirea studiilor, a fost iniţial profesor la Seminarul din Buzău. S-a călugărit în 1980, la Mănăstirea Ciolanu. Pleacă la studii cu aprobarea mentorului său, Înaltpreasfinţitul Antonie Plămădeală, iar în 1984 devine doctor în teologie, cu o lucrare susţinută la Universitatea Strasbourg II. În timp ce este doctorand, lucrează la înfiriparea şi apoi la consolidarea comunităţii ortodoxe româneşti din diaspora.

Întors în ţară, îşi reia postul de profesor, la Buzău. Activează, ulterior, în mediul teologic universitar şi devine inspector patriarhal pe probleme de învăţământ teologic.

A fost hirotonit episcop vicar al „Dunării de Jos”, cu titlul de “Gălăţeanul”, pe 18 februarie 1990. Devine arhiereu titular în 1994.

În activitatea sa de până acum, Î.P.S. Casian a înfiinţat peste 300 de parohii, a iniţiat şi susţinut construirea a peste 130 de biserici noi şi a fondat/reînfiinţat 11 mănăstiri şi un schit. A creat 30 de centre social-filantropice, de la grădiniţe parohiale până la cantine sociale. A publicat 13 volume de autor, peste 300 de articole şi a fondat două publicaţii periodice.

Citit 4373 ori Ultima modificare Marți, 08 Decembrie 2015 15:54

8 comentarii

 • postat de cetateanul
  Luni, 21 Decembrie 2015 10:22
  193.230.156.***
  Iata cum AGHIUTA ISI FACE TREABA. Sigur ca in biserica din punct de vedere administrativ sunt probleme ca si in celelalte institutii, dar sa confuzi actul de rugaciune cu faptele unora din sanul bisericii , in generat cei care conduc, este o strategie care se incearca de a/l batjocori pe DUMNEZEU. PRIN CINE ??? PRIN AGHIUTA. STATI LINISTITI CA BANI BISERICILOR NU S/AU MAI ALOCAT, TARA VA DUDUI DE BOGATIE , CA DOAR.... BISERICA A FURAT POPORUL. DEMENTILOR, OARE S/A INGROPAT VRE-UN PREOT CU BISERICA (CATEDRALA ) CU TOT????? NU AU RAMAS ACESTEA BUNURI PUBLICE?????? Ce sume au fost furate de politicieni , CATE MILIOANE SI MILIOANE DE EURO DIN BANII PUBLICI DE TOATE PARTIDELE?????? VA RAMANE CEVA DIN ASTA?????? NU, DEJA TOTI SUNT TRECUTI IN ALTA TARA, la banci, pentru PROGENITURILE ACESTORA. CATI BANI ATI DAT VOI LA BISERICI?????? STITI CATI SARACI MANANCA LA BISERICI????? CE AR FI CA BISERICA SA II TRIMITA LA VOI SAU LA PRIMARIE, CONSILIU.....DAR, toti cunoastem ca pe AGHIUTA il reprezinte tot unii cu fata de om. LA MULTI ANI.
  1
  2
  Raportează
 • postat de @ADEVARUL NE VA AFCE LIBERI
  Vineri, 11 Decembrie 2015 17:11
  82.78.13.***
  @ADEVARUL NE VA FACE LIBERI:VA FELICIT,pentru frumoasa pledoarie privind necesitatea asigurarii cu adevarat a libertatii spiritului,pe CALEA CUNOASTERII,A CERCETARII,A STIINTEI CARE NICIODATA NU TE DECEPTIONEAZA ,SUNT DINTRE MIILE CARE GANDESC LA FEL CA DUMNEAVOASTRA,una este credinta IN DUMNEZEU si alta afacerea nerusinata si atat de profitabila intr-o societate in care RELIGIA,MAI BINE SPUS PRACTICAREA ACESTEIA, A DEVENIT CEA MAI RENTABILA AFACERE,IN NUMELE SPERANTEI CASTIGANDU-SE ,IN SPECIAL DE LA CEI MAI MODESTI SI CA SPIRIT SI MATERIAL,SUME IMENSE,FARA A SE PLATI NICIUN BAN STATULUI,SI MAI MULT DE ATAT,PATRIARHUL AVAND NERUSINAREA SA MAI CEARA SI BANI DE LA BUGET PENTRU AFACEREA GRANDIOASA A INTREPRINDERII SALE!BLASCO IBANEZ drept ne spunea ca adevarata biserica si-o construieste fiecare in sufletul sau prin fapta buna si cu adevarat iubire de aproape!ma bucur ca sunt oameni care gandesc la fel ca si dumneavoastra,impiedicand ROMANIA sa se scufunde in intunericul medieval al extremismului religios ,al intolerantei si ignorantei crase,in numele,atat de hulit prin fapte de insasi biserica,a legendei lui IIsus Christos!sigur,un ..prieten ,, de pe aici ma va face analfabet si ma va acuza de impolitete ca am scris cu majuscule,dar scuza ca nu vad prea bine literele mici si scriu mai repede asa,sper ca va fi multum,itoare pentru unii dintre dumneavoastra!Consider ca este muult mai important ce spui,si nu neaparat forma in care o faci!sanatate si sa ne auzim de bine
  2
  4
  Raportează
 • postat de adevarul va va face liberi
  Joi, 10 Decembrie 2015 00:03
  78.97.221.***
  Eu cred in Dumnezeu caci el e binele , adevarul si viata dar nu cred in religie, in religii, in popi lacomi dupa bani care manipuleaza populatia credula , inculta si analfabeta si care fac castiguri uriase de pe urma noastra. Nu cred intr-un popa care imi spune sa fiu sarac, umil si sa nu adun averi pe pamant dar el are mercedes de 100 mii euro, vile, bani , pamanturi, averi, nu cred in astia care isi fac zeci de cruci si rugaciuni la biserica si cand pleaca de acolo injura, scuipa pe jos si arunca gunoaie pe strada. Religiile au aparut mii pe pamanc ca sa ne tina supusi, inculti pentru ca sa fim manipulati mai usor. Un om cult, bine informat si citit e greu de manipulat caci el stie adevarul si nu mai poate fi prostit. Popii nu muncesc si mereu au fost mana in mana cu puterea. Banul si nemunca sunt telurile lor. Preoti adevarati mai sunt in tara vreo 3 iar restul sunt popi lacomi dupa bani, averi. Stiati ca la teologie se studiaza metode de persuasiune? Adica cum sa il prostesti pe om. Inainte erau religii? Nu. Apoi au aparut ca ciupercile dupa ploaie si au profitat toti de naivitatea si incultura oamenilor. Eu nu zic ca biserica nu a facut si acte de caritate dar nu de la ei ci ce au adunat tot de la noi. Din buzunarul lor ei nu dau. Dupa ce strang ei de la noi apoi ei dau si spun ca ei de fapt au facut binele dar uita sa spuna ca banii sunt de la noi catre cei sarmani. Asadar se doreste desfiintarea religiilor si omul sa fie educat, cult, citit si fiecare sa se roage acasa in camaruta lui. Nu avem nevoie de popi ca intermediari, ca vamesi intre noi si Dumnezeu. Nu uitati ca multi dintre popi sunt informatori ai securitatii, ai actualui puteri, ai serviciilor si asa mai departe deci niciodata sa nu va spovediti la popi. Popi au cam vazut ca nu prea le merge si ca omul are acces la informatie, la carti, internet, arhive si au cam intrat in panica. Am urmatoarele intrebari: Cand a aparut biblia si cine a scris-o, cu ce scop? Cand au aparut religiile si de ce sunt mii de religii pe pamant dar Domnul e unul singur sau ma rog.... De ce fiecare si-a facut religie si profita de pe urma enoriasilor, adeptilor? De ce ei aduna averi pe pamant? De ce s-a produs marea schisma din 1054? Deocamdata aflati raspunsurile la intrebarile astea, cititi si o sa va dati seama ce e cu religiile, popii etc. Omul ar trebui educat doar sa faca bine, sa se somporte civilizat, sa faca fapte bune cu ceilalti si nu sa fie religiosi etc. Sa ne concntram energia pe stiinta, pe probleme tehnice, pe probleme urgente pt omenire, oameni si sa lasam pe ei in plata lor. Ati inteles acum manipularea? Ati inteles cum va domina guvernul, puterea dar si ei prin intermediul religiilor si unor invataturi care nu corespund cu realitatea de azi. Au fost mintiti si spalati pe creier de mii de ani. In ceea ce priveste constructiile de biserici e normal sa nu se dea de la buget de al guverc ca sunt banii nostrii. Cine vrea biserica nu are decat sa o faca pe banii lui iar daca credinciosii sunt atat de credinciosi pe cat par si vor biserica sa o faca din banii lor, cu munca lor. Si popii sa plateasca impozit ca doar si ei traiesc in tara asta. Noi muncim pe branci pt o paine si nu e corect ca doar noua sa ne ia. Intelegeti acum stimati cetateni ai tarii?!!
  3
  8
  Raportează
 • postat de Einstein
  Luni, 30 Noiembrie 2015 15:10
  79.116.99.***
  Religia trebuie scoasa urgent din scoli ! Nu trebuie sa creem o generatie de fundamentalisti , ci oameni cu gandire sanatoasa cu vedere spre stiinta ! Deja, tara asta este supta de resurse materiale . Nu vrem ca si valoarea umana sa fie intoxicata cu minciuna si prostie !
  6
  18
  Raportează
 • postat de Andra
  Luni, 30 Noiembrie 2015 14:48
  5.13.250.***
  Religia ucide ! Dar mai rau ca acapareaza prosti si profita de acestia !
  6
  19
  Raportează
 • postat de julien
  Luni, 30 Noiembrie 2015 09:59
  79.116.106.***
  popii jubileaza cand vin sarbatorile ca se burdusesc buzunarele cu ochiul dracului.
  7
  26
  Raportează
 • postat de dumnezeii matii de manipulator
  Luni, 30 Noiembrie 2015 08:36
  5.13.219.***
  bai lasati bisericile so prosteala cu viata de apoi in loc sa fi construit biserici la fiecare intersectie de strada mai bine faceati centrale de cartier si azi lumea nu mai statea in frig
  8
  23
  Raportează
 • postat de dedy
  Luni, 30 Noiembrie 2015 01:21
  89.136.186.***
  Casian imi doresc ca de srbatori sa nu prind la mine la usa nici un mebru a gasti tale de nija. ca va alerg cu ranga si sa o terminati cu milogeala..eu propun un boicot national de sarbatori ca doar nimeni nu ii invita sa sfinteasca casa....trebuie arsi unde ii doare mai tare. la bani
  10
  28
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.