INTERVIU/ Cristina Iacob şi a sa "Poveste de Dragoste" - "Iubirea adevărată înseamnă să lupţi zilnic pentru ea"

INTERVIU/ Cristina Iacob şi a sa "Poveste de Dragoste" - "Iubirea adevărată înseamnă să lupţi zilnic pentru ea"
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Gălăţeancă get-beget, Cristina Ana Iacob, în vârstă de 27 de ani, este una dintre stelele noului val din cinematografia românească. Tânăra regizoare a reuşit deja să ducă la bun sfârşit trei scurtmetraje de ficţiune, un documentar, dar şi câteva filme de anvergură, cele mai cunoscute fiind "Selfie", "Poveste de Dragoste" (care a fost prezentat chiar de ea la cinematograful "Prof.Ioan Manole" din Galaţi) şi "Selfie 2 - Cum să te măriţi în trei zile", care va avea premiera în aprilie 2016. 

Deşi acum este în plină ascensiune, Cristina Iacob nu a fost dintotdeauna un regizor de succes. Plecată de acasă de la 16 ani, mai întâi şi-a încercat norocul în televiziune, iar apoi a decis să îşi deschidă o afacere, înainte să îşi îndrepte privirea spre regia de film. "Cristina e o fată normală, ca toate celelalte, care întâmplător practică această meserie, regia de film, şi încearcă să o facă foarte bine. Sunt gălăţeancă şi mă mândresc cu asta! Am plecat din Galaţi acum 11 ani, iar primul job pe care l-am avut în Bucureşti a fost cel de reporter, la Prima TV. Am lucrat acolo doi ani şi jumătate, însă cred că eram prea crudă pentru o meserie dură. Am luat contact cu realităţile societăţii moderne şi am zis, într-un final, că nu e de mine. Apoi, am început o mică afacere cu detergenţi în Bucureşti, înainte să îmi dau seama că, de fapt, eu vreau să fac regie de film", ne-a explicat Cristina, la începutul interviului pe care i l-am luat înainte de prezentarea în faţa unei săli arhipline a filmului "Poveste de Dragoste". 

Părinţii nu au privit cu încredere alegerea

"Când i-am spus mamei că asta vreau să fac, prima ei întrebare a fost <<Ce meserie e asta, regizor?>>. Vă puteţi imagina că fiecare părinte îşi vede copilul având un loc de muncă serios, nu în astfel de domenii aparent boeme. Acum, însă, sunt mândria lor, dar nu mă pot abţine să nu îi tachinez din când în când şi să le amintesc că, la început, erau sceptici în privinţa alegerii mele. Nu e o meserie deloc uşoară, mai ales că puteam alege drumul actoriei. A fi regizor înseamnă să ştii atât munca actorului, cât şi ce se întâmplă în spate, să poţi coordona totul pentru ca totul să iasă bine. Mi-a plăcut mereu viaţa din spatele camerelor de luat vederi, poate de asta am şi ajuns la concluzia că meseria de regizor mi se potriveşte cel mai bine", ne-a spus tânăra regizoare. 

Viaţa de regizor nu e deloc uşoară

"Din păcate, cea mai mare provocare este aspectul financiar. Este foarte greu să găseşti finanţare pentru ideile pe care le ai, să găseşti oameni care să te susţină din acest punct de vedere, iar apoi ca filmul să şi producă bani. De regulă, banii se dau cu împrumut, trebuie returnaţi, iar câştigarea pâinii, cum se zice, este cu atât mai grea. Este un business dur!"

Pe când era încă regizor în devenire, Cristina Iacob primea sfaturi... să renunţe, nu să continue. Din fericire, nu a renunţat la visul ei. "Nu m-a îndrumat nimeni, din contră. Toţi îmi spuneau că regia de film este o meserie pentru bărbaţi. Toată lumea credea că o să mor de foame de pe urma meseriei. Iată, însă, că ambiţia şi credinţa în visurile proprii te duc pe culmi înalte", ne-a mărturisit artista. 

"Poveste de dragoste", o idee care să îi atragă pe toţi

"Am scris singură primele şapte drafturi ale scenariului, dintre cele 12, de la o idee simplă. Am vrut să creez ceva care să poată fi înţeles cu uşurinţă de marele public.  Şi ce puteam să fac mai bine decât o poveste de dragoste, ceva ce am trăit şi eu până la vârsta asta? Am ales Braşovul cu uşurinţă, pentru că povestea se desfăşoară iarna, iar Braşovul este minunat în acest anotimp. Chiar dacă mulţi spun că sunt tânără, că am doar 27 de ani şi am făcut atâtea, eu zic că, de fapt, nu mai sunt atât de tânără. Tocmai pentru că am trăit atâtea până la vârsta asta", ne-a mai spus regizoarea Cristina Iacob.

"Astăzi, tindem să idealizăm foarte mult, mai ales generaţia nouă, vedem starurile într-un anumit fel, modele photoshopate. De asemenea, cred că dragostea înseamnă să ai răbdare, să nu ceri divorţ la prima ceartă. Dragostea adevărată înseamnă să lupţi în fiecare zi pentru ea", a mai adăugat Cristina Iacob.

Scenariul filmului este semnat de Cristina Iacob şi Dan Chiriac. Cei care dau viaţă "Poveştii de dragoste" sunt actorii Dragoş Bucur şi Raluca Aprodu. Imaginea îi aparţine lui Viorel Sergovici, scenografia este semnată de Călin Papură, iar costumele, de Doina Levintza. Montajul a fost realizat de Ovidiu Văcaru şi Cătălin Cristuţiu, muzica originală aparţine HaHaHa Production, sunetul, lui Dragoş Stanomir, iar mixajul, lui Cristinel Şirli (Creative Sound).

Ca orice personaj din lumea cinematografie, Cristina Iacob are modelele ei, atât în ceea ce îi priveşte pe regizori, cât şi în ceea ce priveşte filmele. "Dintre regizori, îi apreciez pe foarte mulţi, de la Inarritu la Tarantino, dar şi un regizor belgian mai puţin cunoscut după nume, Jaco van Dormael, care a regizat şi filmul meu preferat, "Mr. Nobody". Tot el a regizat un alt film care îmi place foarte mult, "Testamentul Nou Nouţ". Dintre actorii români cu care am lucrat, mi-ar plăcea foarte mult să mai am oportunitatea de a fi colegă de platou cu Maia Morgenstern, cu Marian Râlea, Răzvan Vasilescu, cei din garda veche, dar şi cu cei din noul val, Vlad Ogirean, Alex Călin, Olimpia Melinte, Flavia Hojda şi aşa mai departe", ne-a mai spus tânăra regizoare.

Bucuroasă că Galaţiul are în sfârşit o sală adevărată de cinema, Cristina Iacob promite că va mai aduce şi alte filme de-ale ei în oraşul natal, pentru ca publicul gălăţean să se poată bucura aproape de casă de creaţiile sale. De altfel, Galaţiul a fost primul şi singurul oraş în care Cristina Iacob a venit să îşi prezinte filmul, în restul ocaziilor ea insistând ca pe scenă să vină actorii, nu regizorul.

Pentru actorii şi regizorii aflaţi la început de drum, Cristina Iacob nu are decât un singur sfat. "Nu renunţaţi la luptă, dacă asta vă doriţi cu adevărat, indiferent de cine va încerca să vă pună piedici. Din aceştia vor fi mulţi. Însă ambiţia este cea care determină drumul în viaţă".

Cristina Iacob este licenţiată în Regie de FIlm la UNATC Bucureşti şi Absolventă de Master în Cinematografie la London Film. Printre filmele care poartă semnătura regizoarei gălăţene se numără şi "În film la Naşu'" - mediumetraj (2012), "Zestrea" - scurtmetraj (2011), "Mircea Veroiu" - documentar (2010) şi "Raport despre indiferenţă"- scurtmetraj (2010). "Zestrea" a fost selecţionat la Cannes Short Film Corner, Festivalul Internaţional Dakino, Festivalul Internaţional de Film Cinemaiubit, Ruby Mountain Film Festival USA, unde a câştigat şi premiul pentru cel mai bun scurtmetraj studenţesc, iar "În film la Naşu'" a fost selecţionat în numeroase festivaluri internaţionale şi a obţinut premiul pentru pentru cel mai bun scurtmetraj de comedie la Eugene International Film Festival, în SUA. De asemenea, Cristina Iacob este şi preşedinta Asociaţiei Scenariştilor din România (ASCER).

Citit 10232 ori Ultima modificare Marți, 06 Februarie 2018 15:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.