INTERVIU cu directorul Ecosal, Mirela Furtună. ”Un oraş curat este unul în care şi oamenii păstrează curăţenia”

INTERVIU cu directorul Ecosal, Mirela Furtună. ”Un oraş curat este unul în care şi oamenii păstrează curăţenia”
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

După ce a câştigat fotoliul de primar al Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, fostul director al societăţii de salubrizare Ecosal, a lăsat liberă funcţia pe care a ocupat-o şi a numit-o, în locul său, pe Mirela Furtună, la acea vreme şef secţie depozite şi reciclare, dar şi responsabil cu staţia de sortare de la Tirighina.

Deşi are o experienţă de un deceniu la Ecosal, prima ei zi de lucru în cadrul instituţiei fiind în 2006, Mirela Furtună consideră că încă mai are multe de învăţat despre felul în care funcţionează societatea şi speră ca, în următorii patru ani, Galaţiul să fie un oraş curat, cu care să ne putem mândri la nivel naţional.

Pentru a-şi face obiectivele auzite de către gălăţeni, noul director al Ecosal Galaţi a fost de acord să răspundă la câteva întrebări pentru "Viaţa liberă".

- Ce înseamnă pentru dumneavoastră accederea în funcţia de director al Ecosal Galaţi?

- Este o recunoaştere a muncii depuse şi înseamnă că, de-acum, am o responsabilitate faţă de acest oraş şi faţă de locuitorii săi. Sper ca pe parcursul mandatului meu să reuşim să stopăm atât abandonul de deşeuri la voia întâmplării, cât şi abandonul de animale.

- Având în vedere că oraşul Galaţi este unul cu multe gunoaie aruncate la întâmplare, ce vă propuneţi în acest sens, pentru următorii ani?

- În primul rând, gălăţenii trebuie să înţeleagă că un oraş curat este unul în care şi oamenii păstrează curăţenia, nu în care doar măturătorii trec prin cartiere. Noi suntem o societate subordonată Primăriei Galaţi, iar din acest motiv acţionăm doar la ordinul Primăriei şi după un program bine stabilit. Nu putem intra în toate cartierele pentru curăţenie doar pentru că un locatar de acolo cere asta. Pentru următorii ani, îmi propun o colaborare mult mai bună cu Poliţia Locală, astfel încât să fie stopat fenomenul de aruncare la voia întâmplării a deşeurilor menajere. Cred că, în acest sens, se poate trece, în primă fază, la avertismente verbale, iar ulterior la amenzi contravenţionale. Este necesar ca oamenii să înţeleagă că este şi de datoria lor să arunce gunoiul în locul special amenajat, nu peste tot prin oraş.

- A fost de multe ori pus în discuţie subiectul curăţeniei în jurul blocurilor, cu precădere în grădinile aferente. Depinde acest lucru de Ecosal sau de asociaţia de locatari?

- Acesta este un alt obiectiv pe care mi l-am propus. Sper ca, în cel mai scurt timp, să ne putem aşeza la masă, împreună cu reprezentanţii Primăriei şi să stabilim unde este domeniul public şi unde este domeniul ce ţine de asociaţia de locatari, astfel încât să nu mai existe cazuri în care angajaţilor noştri să li se reproşeze că nu mătură până la uşa blocului. De asemenea, şi aici este nevoie de intervenţia Poliţiei Locale, mai ales în cazul celor care aruncă gunoaie de la etaj, din comoditate sau lipsă de bun simţ.

- Sunt, încă, multe străzi pe care coşurile de gunoi sunt rare, iar pe alocuri nici nu există. Aveţi vreun proiect în acest sens?

- Da, avem chiar acum în derulare un proiect de curăţenie în jurul şcolilor, în cadrul căruia ne-am propus să instalăm mai multe coşuri de gunoi stradale în jurul instituţiilor de învăţământ şi în parcuri. Momentan, putem instala doar coşurile de gunoi pe care le avem în stoc, urmând ca pentru străzile unde acestea sunt mai rare să fie achiziţionate altele. Din câte am înţeles de la Primărie, se doreşte achiziţionarea unor coşuri mai rezistente şi mai estetice.

- Cât de necesară este îngrădirea containerelor din punctele de coelctare?

- Şi această măsură a fost luată tot din cauza celor care răscolesc prin containere. Am încercat, prin îngrădire, să păstrăm o oarecare curăţenie în jurul punctelor de colectare. Însă, din păcate, ne-am lovit şi de lipsa de simţ civic a cetăţenilor, care, văzând că există gard şi doar o fantă pe unde se poate băga gunoiul, aleg să lase deşeurile lângă tomberon. Nu e nromal, iar o colaborare extinsă cu Poliţia Locală cred că ar duce la rezolvarea problemei. Trebuie ca fiecare cetăţean să înţeleagă că are şi responsaiblităţi, nu doar drepturi. Acelaşi lucru este valabil şi pentru agenţii economici, care nu binevoiesc să sune pentru ridicarea gunoiului şi astfel se adună mormane întregi. Nu mai vorbim de curţile părăsite unde se aruncă deşeuri. Aşadar, instalarea acestor îngrădiri este necesară, cel puţin momentan. Sperăm să existe şi o mai bună înţelegere din partea oamenilor, să nu ne mai trezim cu containerele vandalizate.

- Cum se situează Galaţiul, la nivel naţional, în ceea ce priveşte reciclarea?

- Nu suntem nici în fruntea ţării, dar nici la coadă. Suntem undeva în medie, ceea ce este bine, având în vedere că la noi încă se mai abandonează deşeuri la întâmplare, la marginea oraşului, ori amestecate, fără să se ţină cont de containerele speciale. Am fost responsabilă de depozitele de reciclare şi nu vreţi să ştiţi ce găseam aruncat în containerul de sticlă, ori în cel de hârtie. Nu avem, din păcate, o educaţie civică în acest sens.

În ceea ce priveşte aparatura electronică şi electrocasnică, aşteptăm în continuare ca gălăţenii care vor să arunce astfel de echipamente să le aducă la punctele noastre de colectare, nu să le abandoneze la container, dat fiind că acolo sunt, de multe ori, vandalizate pentru cupru sau fier. Cetăţenii care au deşeuri electrice şi electronice le pot aduce la staţiile noastre, una lângă Talcioc, alta lângă Piaţa Ruşilor, la secţia noastră de pe strada Nufărului şi la staţia de sortare, sau pot suna la dispecerat să vină un echipaj care să le preia de la domiciliul apelantului.

- Câţi angajaţi are Ecosal în acest moment şi de câţi are nevoie pentru a asigura curăţenia în tot oraşul?

- Dacă facem referire la întregul colectiv, adică echipele care lucrează la reparaţia străzilor, oamenii din padoc, măturătorii, avem, actualmente, o organigramă aprobată de 295 de persoane, dar pentru a onora toate comenzile primite şi având în vedere caracterul sezonier al unor activităţi pe care le desfăşurăm, suntem nevoiţi să apelăm la forţă de muncă temporară.

- Pe străzile Galaţiului sunt aproximativ 15.000 de câini. Există discuţii pentru construirea unui padoc modern, de cel puţin zece ori mai mare decât cel existent. Care sunt şansele să se rezolve definitiv problema câinilor fără stăpân, odată cu ridicarea acelui adăpost?

- Într-adevăr, există acele discuţii, am participat şi noi la întâlnirile cu primarii din comunele limitrofe Galaţiului, însă momentan se caută teren. Adăpostul pe care îl avem în administrare este, din păcate, la capacitate maximă, dat fiind că avem aproximativ 1.400 de câini în padoc. Dacă se va reuşi construirea unui padoc în care să încapă cel puţin 10.000 de câini, eu cred că vom reuşi să rezolvăm problema câinilor fără stăpân, mai ales că vor mai urma şi campanii de sterilizare ale femelelor capturate, precum şi eutanasieri, conform normelor legale, ale câinilor bătrâni, bolnavi, etc.

- Nu doar câinii sunt o problemă în Galaţi. În această perioadă, multe pisici nasc, iar numărul felinelor de pe străzi creşte. Ce se poate face în acest sens?

- Din nefericire, nu există o legislaţie în acest sens, astfel că nu se alocă fonduri pentru adunarea pisicilor de pe stradă, tratamente, hrană, sterilizare, etc. Dacă în padocul care urmează să se construiască va fi montat şi un ţarc special pentru pisici, iar Primăria va aloca fonduri pentru strângerea lor,  vom încerca să diminuăm şi numărul acestor animale de pe străzi. Până atunci, însă, adopţiile de către cetăţeni sunt cea mai bună soluţie. De asemenea, ducerea pisicilor maidaneze la sterilizat în cadrul campaniilor organizate de ONG-uri.

- Se observă o creştere uşoară în numărul adopţiilor de câini din padoc. Pot fi oamenii "împinşi" spre adopţia unui câine?

- Cred, în primul rând, că ar trebui stopat fenomenul de abandon. Nu de puţine ori, ne-am trezit la poarta padocului cu pui sau căţele gestante, în cuşti improvizate, abandonate de stăpâni. De asemenea, se întâmplă să vină oameni, să ia câini din padoc şi să le dea iar drumul pe stradă. Noi identificăm stăpânul, anunţăm Poliţia Locală, dar mai departe nu depinde de noi. Cei mai mulţi câini din padoc sunt adoptaţi de diverse ONG-uri, în timp ce numărul persoanelor fizice care adoptă este minim, una sau două pe săptămână. Un animal este o responsaibilitate, tocmai de aceea cerem o dovadă de venit, copie de buletin, microcipăm animalul, tot ce trebuie. În ceea ce priveşte "împingerea" oamenilor spre fenomenul de adopţie, cred că este mai dificil. Le cerem gălăţenilor să lase echipajele Ecosal care vin să strângă câinii să îşi facă treaba, astfel încât să nu mai avem parte de scandaluri cu oamenii care îngrijesc patrupede în jurul blocurilor.

Cine este Mirela Furtună

Data naşterii: 21 mai 1980

Locul naşterii: com. Niculiţel, jud. Tulcea 

Studii: Colegiul Naţional "Spiru Haret" Tulcea,  Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos", Master Facultatea de Mediu, Master Administraţie Publică

Căsătorită, doi copii

Angajată la Ecosal din 2006

Citit 14097 ori Ultima modificare Luni, 05 Septembrie 2016 06:10

16 comentarii

  • postat de gheorge
    Marți, 20 Septembrie 2016 12:42
    69.50.161.***
    Animalele FATA, nu "nasc"...
    Nici nu se boteaza, nici nu se cununa, ...
    0
    2
    Raportează
  • postat de bibi
    Joi, 08 Septembrie 2016 13:47
    82.208.137.***
    spatiile verzi din jurul blocurilor si condominurilor se pot gestiona simplu de catre asociatiile de proprietari, este nevoie de o hotarare de CL prin care administratiile: sa poata utiliza hidrantii de apa aferenti limitei de proprietate in vederea realizarii lucrarilor de irigare a spatiilor verzi cu ajutorul furtunurilor de stropit (apa exista, hidranti exista, instalatii de pompare a apei exista) sa poata constitui un fond de rezerva pentru reabilitarea spatiilor verzi, sa existe ca in urma cu 30 de ani acele zile de "munca patriotica" la care sa participe toti locatarii sau proprietarii din condominurile municipiului, cateva ore pe luna, sa se auto-organizeze administrativ, fara a fi tot timpul supuse tirului de intrebari din partea autoritatilor locale, dar nu in ultimul rand sa existe vointa din partea celor ce populeaza acest oras. Daca vrem un oras civilizat, cel putin la nivelul anilor 70-80 este nevoie de luarea de masuri energice in vederea restabilirii ordinei in urbea noastra.
    0
    2
    Raportează
  • postat de Vali
    Luni, 05 Septembrie 2016 10:18
    193.231.148.***
    D-na Furtuna, in curtea fostei UM din str. General Daragalina s-a adunat o haita de caini; acestia latra toata noaptea , deranjind locatarii din blocuri.........Chiar nu se poate face nimic? Problema este mult mai veche si speram sa o rezolvati dvs!
    0
    2
    Raportează
  • postat de jardin
    Duminică, 04 Septembrie 2016 18:33
    109.98.102.***
    deci tanti asta este responsabila de curatenia orasului si eu m-am luat de alta. Draga doamna, mergeti in Piata Centrala, "la scari", unde s-au facut odata cu refacerea tronsonului piata-baia comunala, niste jardiniere care sunt pline de balarii si rahati de caine, chiar in buricul tirgului, nu se poate sa nu vedeti si sa trimiteti o echipa sa curete locul si sa planteze ceva, niste crizanteme, sau obligati-i pe cei cu firme care au in fata respectivele jardiniere sa le foloseasca, ca nu e mare lucru sa ingrijesti 3 metri de spatiu, plus ca bucura ochiul...dar ce vorbesc eu...
    0
    4
    Raportează
  • postat de Parcalabul Alexandru Cuza
    Joi, 01 Septembrie 2016 23:25
    84.117.45.***
    De ce pe strada Alex.I.Cuza nr.51 ecosal nu ridica gunoiul si nu matura trotuarul unde de peste un an de zile sunt gramezi de gunoi si resturi asfaltice care ocupa locurile de parcare iar pe trotuar au crescut otetari si buruieni de peste 3m inaltime unde salasluite haita de caini maidanezi din padocul muzeului Cuza? Oare locatarii din acest imobil sunt ciumati si sortiti sa traiasca in mizerie? Poate dupa o plecare a lu Pucheanu care a lasat in urma numai mizerie si pe care probabil o va proteja ca edil sef al galatiului,doamna "Furtuna"(nume predestinat) va spulbera gunoiul si va scoate din radacini copacii si buruienile de pe trotuar lasand loc liber pietonilor sa mearga la vot ca la alegerile locale nu au votat neputand sa patrunda prin jungla.
    0
    3
    Raportează
  • postat de Mircea
    Joi, 01 Septembrie 2016 20:31
    5.13.179.***
    In zadar matura cei de la Ecosal toata ziua, asa cum ii vad, daca cetatenii arunca in urma lor pe jos hartii, pahare si sticle de plastic, pungi, batandu-si joc si de munca lor si de curatenia orasului.
    Galatenii nu vor avea niciodata un oras curat pentru ca nu vor.
    1
    8
    Raportează
  • postat de Iancu Jianul
    Joi, 01 Septembrie 2016 19:45
    79.116.106.***
    Nu trebuie sa stabiliti nimic dma, legea spune clar dupa spatial ocupat de balcoane etajelor superioare avem cota parte indiviza de 1,6-2M de 1/5 sau 1/10 in care desi toti de pe tronson au drepturi, doar cei de la parter investesc si muncesc in avel spatiu propietate proprie si mare parte comuna cand e vorba de obligatii se ascund dupa perdea si tac. Eu am bagat peste 1100 de lei in reamenajare intrucat politie nu mai avem! Dupa acei 2m dupa spatial balcoanelor, tot cei de la parter fac curat incepand cu mucurile de tigare, oase de cane si resturi alimentare praf, covoare si alte consumabile biologice si akariene ale vikingilor veniti in Galati dupa deschiderea combinatului care inca nu realizeaza nici dupa 26 de ani ca TRAIESC LA ORAS! pardon CATUN vai ce erroare eram sa fac! Trec odata angajatii gospodarie rurala sau eco-SAL'! si cand pe spun sa fac curate si-n gradina imi cer de'o bere! c-au carat crengile din gradina adunate de mine... le-am dat o apa milenara ca'n BD! Nu-s patronal! Poveste reala din iulie! Asa ca pliscu mic... si joc de glezne Primaria Galati! Sunteti praf de stele verzi!
    Platesc taxe pe iluzii cancerigene rosii...
    0
    2
    Raportează
  • postat de Turtita
    Joi, 01 Septembrie 2016 18:37
    109.166.134.***
    Directorul Ecosal nu știe ca de fapt conduce un serviciu si nu o societate? Asta e buna! Serviciul Public Ecosal, doamna! Nu este societate! M-am lămurit.
    1
    4
    Raportează
  • postat de galatean pur
    Joi, 01 Septembrie 2016 14:34
    5.13.225.***
    Asa va fi in veci acest oras-municipiu ,un oras murdar si neingrijit,fara o perspectiva de revenire la cele normale atita timp cit sub denumirea de ORASUL ROSU va fi condus in continuare de mafiile pesedisto-peneliste ,unde conducerile centrale ale acestor doua partide nu vor fi trecute pe tusa. La alegerile urmatoare trebuie sa ne orientam pentru oameni noi , pentru programe noi ,pentru stabilirea de noi viziuni municipale .Gata cu Pislaru ,cu Dobre , cu Nicolaie ,cu Chebac , Cu Durbaca :
    3
    17
    Raportează
  • postat de Vasilache
    Joi, 01 Septembrie 2016 12:40
    5.13.174.***
    Inca un padoc de 10000 de caini? De eutanasiere nici un cuvant? In aceste conditii, rezolvarea problemei cainilor fara stapan in Galati devine o utopie!
    11
    18
    Raportează
  • postat de no coment
    Joi, 01 Septembrie 2016 10:31
    91.206.158.***
    Ne plingeam cind era primar d-nul Neculai......dar era lux......mizeria este la ea acasa peste tot........unde te uiti este mizerie....nu am vazut de pe vremea lui Pucheanu.....oameni Ecosalului care dau cu matura...........
    11
    4
    Raportează
  • postat de furculision
    Joi, 01 Septembrie 2016 10:03
    5.13.143.***
    Un oras curat mai inseamna si trotoare asfaltate, nu cele mostenite de la tovarasi, din ciment care se macina sub fiecare pas, generand praful zilnic.
    Sau spatii verzi doar acolo unde e intr-adevar necesar, nu unde sunt in "drumul" pietonilor, care din dorinta de a "scurta" le vor batatori oricum.
    Vezi Kaufland! In locul potecii facuta prin spatiul verde, pe pamant, au construit o alee, o "scurtatura"pt. ca asa era firesc.

    La hala veche din Piata Centrala se asfalteaza, dar deja au lasat loc pt. gazon, unde n-a fost inainte! In spatiul respectiv se putea face un intrand pt. parcare, gazonul va fi calcat oricum, intr-o zona zilnic aglomerata...

    Poate isi face cineva timp dintre "desteptii" din fruntea urbei, sa constate si sa remedieze cat mai e timp...
    3
    19
    Raportează
  • postat de julien
    Joi, 01 Septembrie 2016 09:58
    5.13.187.***
    un oras curat este cel care nu are caini vagabonzi si cacati pe strada.solutia este cea prevazuta clar de lege,adica eutanasierea.care nu se aplica deoarece nu ar mai exista posibilitatea de a fura bani publici.
    11
    34
    Raportează
  • postat de Miu
    Joi, 01 Septembrie 2016 09:23
    109.103.162.***
    Ati inteles, da? intai sa faceti voi curat apoi intervine si Ecosalul, ca nu e de capul lui, sa curete unde este mizerie . Doamna e buna, are limbajul potrivit de bugetar care nu intelege ca este in slujba cetateanului si nu profesorul cetateanului. Ii prevad o cariera deosebita la cum ne trage acum de urechi.
    12
    25
    Raportează
  • postat de costina
    Joi, 01 Septembrie 2016 07:45
    5.13.193.***
    CARE CURATENIE ? IN ORASUL ASTA CRED BLESTEMAT DE SOARTA,PORNIM ATUNCI CAND ALEGEM EDILI CU O SPERANTA DE MAI BINE,DAR IN SCURT TIMP SPERANTELE SE NARUIE IMEDIAT.SE AGITA PUTIN INAINTE DE ALEGERI,DUPA CARE TOTUL DEVINE UN VIS PTR NOI,IAR PENTRU EI O SURSA DE CASTIG SI DORINTA DE A AJUNGE DIRECTORI ,SEFI PE ORIUNDE.NU VOM AVEA NOI CRED NICIODATA EDILI CARE SA FACA CEVA PTR ORASUL ASTA .
    4
    25
    Raportează
  • postat de Marius
    Joi, 01 Septembrie 2016 02:18
    82.5.222.***
    Total gresit! Un oras curat e orasul unde cei platiti sa faca curătenie fac curătenie,indiferent ca e sambata,duminica etc! Va pot trimite poze cum arata un oras curat ,european( cat or mai sta in UE)duminica dimineata dupa chefurile de sambata noaptea! Si cum la 6:30 duminica dimineata masinile matură străzile!
    7
    25
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.