Evaluaţi acest articol
(14 voturi)
14 comentarii

La un an după ce a preluat funcţia de director al serviciului public Ecosal, Mirela Furtună a fost de acord să răspundă reporterilor "Vieţii libere" la câteva întrebări despre provocările pe care le-a avut de înfruntat în această funcţie, dar şi despre realizările din ultimul an, precum şi despre planurile de viitor ale serviciului public de salubrizare.

- Cum a decurs primul an în funcţia de director al Serviciului Public (SP) Ecosal? Ce proiecte aţi reuşit să implementaţi, ce proiecte v-au eşuat? 
- Având în vedere că activitatea Serviciului Public Ecosal este o activitate complexă care se desfăşoară în întreg municipiul (salubrizare stradală, menajeră, deszăpezire precum şi întreţinere şi reparaţii urbane, marcaje rutiere, etc) nu pot spune că a fost un an uşor. În acelaşi timp, nu a fost nicio muncă foarte grea, deoarece am plecat la drum cu avantajul de a cunoaşte atât activitatea, cât şi personalul, dat fiind că lucrez în cadrul SP Ecosal de 12 ani.  În ceea ce priveşte proiectele, am continuat înnoirea parcului auto prin achiziţionarea unei autoutilitare transport containere de 24 mc, 4 autogunoiere şi o automăturătoare. Împreună cu echipa secţiei Menaj s-a reuşit implementarea parţiala a unei noi  strategii privind salubrizarea stradală. Astfel, oamenii au fost împărţiţi pe sectoare şi fiecare muncitor este instruit şi trebuie să cunoască harta sectorului pe care trebuie să-l salubrizeze, detaliile de execuţie şi reperele de ghidare. Pe viitor, ne dorim să implementăm un proiect privind colectarea deşeurilor reciclabile de la fiecare scară de bloc, în cadrul unei asociaţii de proprietari, iar în funcţie de rezultatele obţinute să extindem colaborarea şi cu alte asociaţii care doresc să colaboreze în acest sens. 
Ce nu am reuşit să facem. Ne-am dorit să continuăm îngrădirea punctelor de gunoi menajer şi selectiv, precum şi creşterea numărului de puncte de colectare a deşeurilor reciclabile, însă nu am reuşit. De asemenea, din cauza capacităţii limitate a padocului, nu s-a putut realiza o creştere semnificativă a numărului de câini capturaţi. 

- Ce atribuţii v-aţi dori să preluaţi de la Gospodărire Urbană pentru anul următor?
- Am solicitat primăriei Galaţi preluarea activităţii de montare şi întreţinere coşuri de gunoi stradale întrucât în momentul de faţă Ecosalul are atribuţii doar de golire a lor, iar în teren s-a constatat că multe dintre ele sunt deteriorate sau chiar lipsă. Momentan, nu mai avem competenţa de a interveni. Dacă municipalitatea va decide să preluăm anul viitor o parte din cositul ierbii, ne vom mobiliza şi organiza în sensul acesta, astfel încât să putem realiza o întreţinere corespunzătoare a spaţiului verde din oraş în anul următor.

- Cum stau lucrurile cu groapa de gunoi a oraşului? Ce durată de viaţă mai are şi ce soluţii avem ulterior?
- După aproape 6 ani de funcţionare, volumul ocupat din capacitatea depozitului de deşeuri este de aproximativ  60 la sută. Asta înseamnă că, dacă în viitor cantităţile de gunoi nu vor varia foarte mult, putem spune că mai avem capacitate de depozitare pentru încă alţi 4-5 ani, timp în care ar trebui să se contureze o soluţie privind managementul integrat al deşeurilor la nivel judeţean.

- În ceea ce priveşte colectarea selectivă a gunoiului, ce cantităţi din fiecare tip de deşeu se strâng, în medie, lunar? 
- Media lunară de deşeuri colectate separat şi reciclate/reutilizate este 350-400 tone. Menţionăm că sunt colectate separat şi deşeurile verzi, acestea fiind supuse procesului de compostare. După cum am mai menţionat, dorim să creştem aceste cantităţi şi de aceea dorim să demarăm parteneriate de colaborare în acest sens cu asociaţiile de proprietari, cu şcolile, instituţiile şi chiar cu persoanele fizice şi cu agenţii economici la care, în baza unei comenzi scrise sau telefonice la dispeceratul nostru, ne deplasăm pentru preluarea deşeurilor reciclabile.

- Actualmente, există în primărie o persoane care poate decide eutanasierea câinilor din padoc, în limitele legii. Este asta o măsură de luat în calcul pentru reducerea numărului de câini fără stăpân? Aţi identificat şi alte soluţii? 
- Cert este că noi, până în prezent, nu am primit nici o comandă de eutanasiere. Având în vedere capacitatea limitată a padocului, faptul că numărul adopţiilor se menţine constant şi nu a înregistrat o creştere care să permită eliberarea locurilor în padoc, în momentul de faţă intervenim pentru a captura doar în baza reclamaţiilor primite punctual. Nu cred că extinderea sau construcţia altor padocuri şi îngrijirea unui număr mai mare de căţei poate rezolva această problemă şi nu cred că bugetul alocat acestei activităţi poate susţine acest lucru. 

- Câţi angajaţi are SP Ecosal şi de câţi ar avea nevoie?
- Având în vedere că fluctuaţia numărului de angajaţi este destul de mare şi că salubrizarea nu este un domeniu de activitate facil, preferăm să lucrăm şi cu zilieri, urmând ca după ce aceştia  încheie perioada permisă de lege, de 90 de zile, să fie angajaţi. Numărul de angajaţi ai SP Ecosal este suficient pentru a realiza salubrizarea municipiului. Partea cu adevărat proastă este că sunt multe zone în oraş în care curăţenia nu se păstrează.

Citit 5845 ori Ultima modificare Joi, 05 Octombrie 2017 00:23

14 comentarii

 • postat de Stan Miercuri, 25 Octombrie 2017 14:55 81.196.55.*** Link la comentariu
  1
  3

  Ce faceti cu punctul de lucru de pe str. Nufaru. Masinile fac un zgomot infernal. Vara este imposibil de a sta cu geamurile deschise. Miroase foarte tare a gunoi si o parte din angajati foarte necivilizati. Tipete si injuraturi, cu asta isi incep ziua locuitorii din zona.
  Va rog sa mutati acest punct de lucru in afara orasului.

  Raportează
 • postat de Turbarea Miercuri, 11 Octombrie 2017 16:42 81.12.149.*** Link la comentariu
  1
  9

  Ia priviti la postările de mai jos si vedeti cum haita de la partid a iesit la comandă si a dat unlike-uri la mesajele nefavorabile lor!
  Câtă manipulare perfidă!

  Raportează
 • postat de Vali Marți, 10 Octombrie 2017 09:25 188.24.243.*** Link la comentariu
  1
  8

  D-na directoare, pe str. G-l DRAGALINA exista o haita de peste 10 caini care deranjeaza toti locatarii, ziua si noaptea....Acesti caini au ca " baza" UM . Chiar nu se poate rezolva situatia?

  Raportează
 • postat de florin Miercuri, 04 Octombrie 2017 20:42 78.96.59.*** Link la comentariu
  5
  1

  Am vrut sa fac un compliment sincer doamnei directoare dar viata libera nu mi-a publicat mesajul, asa ca il mai scriu o data: doamna directoare sunteti foarte frumoasa. Multumesc

  Raportează
 • postat de pentru ecosal o nota buna Miercuri, 04 Octombrie 2017 17:12 89.136.187.*** Link la comentariu
  10
  1

  pentru cei ce comenteaza: va rog sa vedeti care sint atributiile ecosal galati si ale gospodariei urbane. dupa aceia sa comentati in cunostiinta de cauza. pot spune ca ecosalul isi face treaba, doamna mirela furtuna e chiar un bun manager dar la gospodarire urbana e jalea de pe pamint. va rog sa va informati de atributiile ce le revin acestor societati ale orasului si apoi sa faceti obiectii punctuale. ecosal-ul isi face datoria pentru oras spre deosebire de gospodarire urbana.

  Raportează
 • postat de Akbar Miercuri, 04 Octombrie 2017 16:34 188.24.227.*** Link la comentariu
  1
  10

  Tot matura a ramas "arma"de baza a Ecosalului.
  Nu exista colectarea selectiva a deseurilor atata vreme cat in masinile Ecosal gunoiul se pune de-a valma (sticla, plastic, gunoi menajer, haine, resturi din demolari etc). Care colectare selectiva ? Doar aceea realizata de cetatean ?
  Cat despre cainii comunitari, exista lege si neaplicarea ei impune sanctiuni. Iar padocurile suplimentare sa le construiasca asociatiile iubitoare de caini comunitari si cei ce-i hranesc pe la colturi de bloc, pe terenuri date gratis de Primarie.

  Raportează
 • postat de Cetatean Miercuri, 04 Octombrie 2017 13:23 213.177.4.*** Link la comentariu
  44
  18

  Legat de maidanezi vad ca doamna director *o cam scalda *, evita sa spuna exact de ce nu se rezolva problema. intr-un fel e si normal , sun o gramada de bani la mijloc . Daca nu ar mai fi maidanezi...nu ar mai fi nici bani. Pana la urma tot cu EUTANASIA se va rezolva dar pana atunci se mai papa niste bani .

  * Numărul de angajaţi ai SP Ecosal este suficient pentru a realiza salubrizarea municipiului.* Pai atunci inseamna ca sunt ineficienti daca suficienti sunt. Orasul e plin de mizerie si asta nu numai din cauza nesimtirii unora . Nici angajatii asa zisi *suficienti* nu isi fac treaba .

  Raportează
 • postat de Adrian Miercuri, 04 Octombrie 2017 13:12 86.127.209.*** Link la comentariu
  45
  20

  Nu am inteles cati salariati sunt la Ecosal in total( cu perioada nedeterminata si nedeterminata).
  Trebuie vazut cati salariati sunt la tona de gunoi colectat.
  Acesta este principalul indicator.
  Al 2-lea indicator cati caini sunt stransi de pe strada lunar.
  Restul vorbe pe bani publici.

  Raportează
 • postat de cetgltro Miercuri, 04 Octombrie 2017 10:27 194.102.208.*** Link la comentariu
  37
  23

  Cum sa faci curatenie cu metode primitive: CRENGI legate de un bat sau SUFLANTE (manuale, pe benzina) poluante (v. G.P.) ?!?...

  Raportează
 • postat de galati 2017 Miercuri, 04 Octombrie 2017 09:29 84.243.108.*** Link la comentariu
  21
  22

  in tarile civilizate deseurile sunt reciclate si trimise spre reutilizare marilor procesatori. La Galati a fost construit unul dintre cele mai moderne procesatoare de deseuri din Romania, este acesta folosit la maxima capacitate? Pentru ca nu trebuie sa ne punem problema unde, ci cum vom reusi in viitor sa procesam aceste deseuri. O alta problema este colectarea selectiva a deseurilor unde se constata ca 90% dintre clientii casnici ai SP Ecosal nu au nici macar acele pubele de colectare selectiva, nu mai vorbim si despre educatia necesara realizarii acestei selectii menajere... Este foarte mult pana departe doamna director, insa fara eforturi concertate din partea tuturor reprezentantilor autoritatilor locale, ceea ce enuntati dumneavoastra in interviu este doar o poveste frumos narata. Cat despre acei necajiti ai orasului care incearca sa isi faca de treaba pe marginea strazilor de prin oras tragand o pubela si incercand sa matura portiunea de strada arondata, acestia ar trebui educati/scoliti sa utilizeze instalatii si echipamente mecanizate de curatenie stradala.

  Raportează
 • postat de ady Miercuri, 04 Octombrie 2017 09:03 5.2.205.*** Link la comentariu
  24
  17

  Era mai curat orasul pe vremea lui Pucheanu, semn ca se pricepe mai bine la curatenia orasului decat la conducerea lui.

  Raportează
 • postat de Teodor Miercuri, 04 Octombrie 2017 08:58 109.103.173.*** Link la comentariu
  20
  15

  Colectarea deseurilor reciclabile lasa de dorit,este ca si inexistenta. De un an de zile am un aspirator inutilizabil si nu stiu unde sa-l duc. Am fost directionat catre poarta Ecosl,dar cum ? Cu autobuzul ; cu taxiul ? Chiar nu stiu ce sa fac cu el

  Raportează
 • postat de frvfrvfrv Miercuri, 04 Octombrie 2017 08:46 194.102.208.*** Link la comentariu
  65
  37

  "nu am primit comanda de eutanasiere"... de la cine ?!? Faceti-o fara comanda sau dati-vi-o singuri ! EXISTA LEGE, trebuie doar sa nu o incalcati, ci sa o RESPECTATI !!! It's that simple, so simple...

  Raportează
 • postat de marius Miercuri, 04 Octombrie 2017 06:11 5.13.195.*** Link la comentariu
  17
  20

  Lucratorii ecosal sunt mana in mana cu tiganii. Acum ca avem pubele pentru colectare selectiva, le deschid si ii lasa sa adune din acestea. Nu msi este nevoie sa caute in gunoi. Sunt cumva supravegheati acesti lucratori ai lor?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.