Mihail Boldea s-a întors la bară

Mihail Boldea s-a întors la bară
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

O decizie a Curţii de Apel Bucureşti le permite avocaţilor care sunt urmăriţi penal sau care au fost trimişi în judecată să profeseze. Mai exact, dacă nu există o decizie definitivă de condamnare, avocaţii pot apărea în faţa instanţei, în robă, pentru a-şi apăra clienţii. Asta dacă nu sunt într-una dintre situaţiile prevăzute expres de Legea 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. Situaţia a apărut după ce judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au anulat un articol din Statul profesiei de avocat.

Procesul, început încă din anul 2015, a primit o soluţie, la Curtea de Apel Bucureşti, la finele anului 2017. Ulterior s-a uzat de căile de atac, dar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a rămas definitivă decizia luată la Curtea de Apel Bucureşti. Dosarul a fost deschis de fostul deputat Mihail Boldea, care a chemat în judecată atât Uniunea Naţională a Barourilor, cât şi Baroul Galaţi, solicitând să fie anulată decizia prin care el a fost suspendat din funcţie.

Ce spune legislaţia

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au reţinut în timpul procesului faptul că în Legea 51/1995 se menţionează, la art. 28, că un avocat poate fi suspendat din funcţie în caz de incompatibilitate, pe durata acestei stări, pe perioada interdicţiei de a profesa, dispusă prin hotărâre judecătorească sau disciplinară, în caz de neplată totală sau parţială a taxelor şi a contribuţiilor profesionale către barou, către UNBR şi către sistemul propriu de asigurări sociale, timp de trei luni de la scadenţa acestora şi până la lichidarea integrală a datoriilor, sau la cererea expresă a avocatului. De asemenea, la art. 90 din acelaşi act normativ, se arată că "în caz de abatere evidentă şi gravă, instanţa disciplinară poate lua măsura suspendării avocatului din exerciţiul profesiei până la judecarea definitivă a cauzei". Totodată, art. 50 din Statutul profesiei de avocat stipulează că "dreptul de a exercita profesia de avocat poate fi suspendat în cazul în care împotriva avocatului s-a pus în mişcare acţiunea penală sau s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natură să aducă atingere prestigiului profesiei, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive.

Legea primează

Citând actele normative mai sus menţionate, judecătorii bucureşteni au arătat faptul că "este evident că art. 50 din Statut conţine o reglementare nouă, care adaugă nepermis la Legea 51 (1995), în temeiul căreia a fost adoptat, această împrejurare constituind un viciu grav de nelegalitate, de natură a atrage nulitatea". Mai mult, judecătorii susţin că art. 50 din statut încalcă şi art. 53 din Constituţia României, care prevede că drepturile unui cetăţean pot fi restrânse numai prin lege. "Statutul profesiei de avocat este un act administrativ normativ, nefăcând parte din categoria legilor", mai reţin judecătorii în motivarea deciziei.

În aceste condiţii, judecătorii au decis să anuleze art. 50 din Statutul profesiei de avocat, astfel că toţi avocaţii care au fost suspendaţi pe baza acestui articol îşi vor relua activitatea. Primul care a beneficiat de acest lucru a fost chiar fostul deputat Mihail Boldea, care a fost reprimit în Baroul Galaţi şi a şi început să profeseze.

Citit 10637 ori Ultima modificare Vineri, 02 Martie 2018 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.