Poliţistul Toader Teodoru, judecat pentru omor calificat

Poliţistul Toader Teodoru, judecat pentru omor calificat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe data de 23 octombrie a.c., la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, a fost soluţionat, prin rechizitoriu, dosarul penal prin care este inculpat agentul principal de poliţie Toader Teodoru (32 de ani), ajutor de şef de post la Postul de Poliţie Oancea, judeţul Galaţi.

Absolvent al Şcolii Militare de Subofiţeri Câmpina, promoţia 1999, an în care s-a şi angajat în comuna Oancea, judeţul nostru, ca ajutor de şef de post, altfel un poliţist destoinic, aşa cum reiese din declaraţiile mai multor localnici şi nu numai, căsătorit, tată a doi copii minori, Toader Teodoru a fost trimis în judecată sub acuzaţia de omor calificat.

A ajuns în această situaţie dramatică după evenimentele din 2 august 2009, atunci când l-a împuşcat mortal, cu pistolul din dotare, pe localnicul Muşat Ciprian (28 de ani).

Şicane şi ură

Conform datelor cuprinse în rechizitoriu, precum şi din cele pe care le-am obţinut prin intermediul procurorului Sorin Leau - Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, deznodământul tragic din fatidica zi de august îşi are, cumva, rădăcini într-un fapt petrecut în 2001.

Atunci, poliţistul Toader Teodoru i-a întocmit lui Muşat Ciprian un dosar penal pentru furt. M.C. a fost condamnat pentru această faptă şi a fost eliberat în 2003. De la data la care a ieşit din puşcărie a început, aşa cum scrie şi în rechizitoriul Parchetului, să-l şicaneze pe poliţist, ameninţându-l pe acesta în mod indirect.

M.C. a dispărut apoi din comună şi a revenit în toamna anului 2008. A reînceput şicanele la adresa poliţistului. La un moment dat, aflat în autoturismul său împreună cu familia, în urma unor manevre făcute de M.C., poliţistul a intrat cu maşina într-un şanţ.

Poliţistul locuia cu familia într-un bloc prin faţa căruia, atunci când trecea cu maşina (un BMW), M.C. dădea drumul la muzică la maximum, aceasta fiind o altă probă a seriei de şicane de care am vorbit.

În fine, conform graficului de muncă, poliţistul în cauză a fost liber în zilele de 1 şi  2 august, eventuale solicitări prin telefonul de urgenţă 112 fiind asigurate de lucrătorii de poliţie rurală Tg Bujor.

Ultima provocare

Duminică, 2 august a.c., Toader Teodoru se afla la domiciliu cu soţia şi cei doi copii minori. La un moment dat, în jurul orei 13,00, prin faţa blocului, a trecut M.C., care a dat iarăşi muzica la maximum, fiind aruncate în eter şi texte cu caracter obscen.

Iniţial, poliţistul s-a îmbrăcat în uniformă cu gândul de a discuta cu M.C., dar acesta dispăruse din zonă. A revenit în apartamentul de la bloc, s-a dezbrăcat şi, după un sfert de oră, a auzit, iar, acelaşi gen de muzică în faţa barului A.F. Gâdei din localitate, situat pe strada Roşcani.

S-a uitat pe geam, a văzut maşina lui M.C., s-a îmbrăcat cu un pantalon şi cu un tricou şi a plecat la bar luând şi pistolul  pe care-l avea în dotare.

Răspuns mortal

A ajuns la bar, s-a îndreptat spre M.C., a avut un schimb de replici cu acesta, M.C. l-ar fi înjurat după care… aşa cum reiese din rechizitoriul Parchetului, din cauza stării de surescitare în care se afla şi pentru că n-ar fi dormit cu o noapte înainte, fără să tragă nici un foc de avertizare, a tras un foc de armă asupra lui M.C., lovindu-l pe acesta în piept. A mai tras două focuri de armă atingând victima în zona braţelor şi a abdomenului.

După această serie de focuri, M.C. a fugit pe strada Roşcani, poliţistul Toader Teodoru urmărindu-l până în momentul în care cel împuşcat a căzut în dreptul locuinţei unui consătean. Atunci, poliţistul a mai tras două focuri de pistol, gloanţele lovind victima în picior şi în cap.

Fiind convins că M.C. a murit, nu i-a mai acordat acestuia primul ajutor. A revenit acasă, evident, tulburat şi i-a spus soţiei „l-am împuşcat” după care s-a urcat în maşină luându-şi întreaga familie şi oprind tocmai  la Bereşti. Acolo s-a predat, depunând şi arma cu care trăsese.

Moarte - din şase focuri

În acest timp, victima  atacului cu  arma letală a fost transportată la Spitalul de Urgenţă Galaţi, apoi, cu un elicopter SMURD la Spitalul Floreasca din Bucureşti. A doua zi, pe data de 3 august a.c., a murit.

Avusese leziuni la cap, la plămânul drept, la braţul stâng (glonţul a intrat prin braţul stâng apoi a pătruns în partea laterală stângă a toracelui, atingând vena aortă şi ficatul). A suferit, de asemenea, leziuni deasupra ombilicului (leziunea ligamentului gastrocolic), precum şi ale pancreasului, la nivelul coapsei stângi, a gambei stângi.

Poliţistul a tras, se poate spune, foarte bine, toate cele şase gloanţe din încărcătorul pistolului atingându-şi ţinta. Teoretic, dar şi practic victima nu putea să aibă nicio scăpare, ceea ce s-a şi întâmplat. În cauză s-a făcut şi o expertiză balistică pentru că aşa e procedura, altfel lucrurile erau foarte clare şi fără aceasta.

Trimis în judecată pentru omor calificat, pe parcursul cercetării şi urmăririi penale, Toader Teodoru a recunoscut totul, afirmând că, pe un fond de stres puternic, după ce îndurase tot felul de şicane, de jigniri din partea victimei, a comis gestul fatal.

Din păcate, oricum, e vorba de o tragedie pentru ambele familii implicate indirect în acel conflict.

Citit 2711 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.