Cazul Meran are deja 12 amânări în instanţă

Cazul Meran are deja 12 amânări în instanţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Despre dosarul 3502/233/2008, în care este inculpat Dorin Meran, „Viaţa liberă” a scris de mai multe ori, dar am promis că vom reveni mereu la acest caz, până ce va fi finalizat.

De această dată, readucem în discuţie cazul pentru că, ajuns în instanţă după doi ani de cercetări la DNA, dosarul a primit şi cea de-a 12-a amânare. Şi asta într-un an şi jumătate de când a fost înregistrat la Judecătoria Galaţi.

Să vă reamintim câteva din motivele amânărilor. Prima înfăţişare în faţa judecătorilor a fost pe 16 aprilie 2008, când cauza a fost amânată din lipsă de procedură cu părţile. S-a dat un nou termen pentru data de 4 iunie 2008, adică după două luni de zile. Şi lista amânărilor a continuat până pe 11 noiembrie 2008, ultimul termen pe anul trecut.

Primul termen din noul an, 2009, a fost pe 21 ianuarie. Dar, să nu vă gândiţi că s-a întâmplat ceva spectaculos. Dosarul a fost amânat iar şi iar, din lună în lună, până pe 30 septembrie a.c.

La termenul din septembrie… o nouă amânare. Motivul? Pentru a se continua cercetarea judecătorească, respectiv, pentru a se cita martorii din lucrări in vederea audierii. Noul termen? 4 noiembrie.

Într-un an şi jumătate, de când dosarul a ajuns în instanţă, judecătorul care se ocupă de caz a avut, probabil, şi timpul necesar pentru a citi toate cele 5.142 de pagini din dosar.

Ce s-a întâmplat?

Vă reamintim, pe scurt, obiectul acestui dosar. În iunie 2006, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi, prin Biroul de Investigare a Fraudelor, s-a sesizat din oficiu despre faptul că S.C. Roconstruct (înfiinţată de Dorin Meran, ca persoană fizică, şi de S.C. Data Consult - ca persoană juridică, Dorin Meran fiind administrator cu puteri depline de decizie) a beneficiat de un fond Phare în valoare de 45.624,25 Euro, pentru instruire de personal în cadrul Proiectului  „Persoană pro-pasivă versus persoană pro-activă”, pe care l-au utilizat în alte scopuri.

Alături de Dorin M. mai sunt încă cinci inculpaţi - Ene Burueană şi Marinica Pintilie acuzaţi în acest dosar pentru că ar fi cheltuit nelegal diverse sume obţinute din fonduri europene (Phare) precum şi din cofinanţare de la bugetul de stat şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, Alexandru Petrea, Iordan Buruiană şi Constantin Ghiţă acuzaţi numai de fals în înscrisuri.

După obţinerea fondurilor Phare, Dorin Meran şi Ene Burueană au schimbat, conform rechizitoriului DNA, în mod repetat, destinaţia acestor fonduri, în final multe sume de bani fiind însuşite de Dorin Meran, responsabilul proiectului. Inculpaţii au întocmit acte în fals, pentru a ascunde faptul că nu au cumpărat materialele necesare realizării proiectului.

Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice se judecă la Galaţi

Proiectul, obţinut prin  Ministerul Integrării Europene - Agenţia Regională de Dezvoltare Sud-Est Brăila, valora în total 45.624,25 euro. Din această sumă, nerambursabili au fost doar 43.124,25 - 34.500 euro fonduri Phare, iar restul de la bugetul de stat. 2.500 euro, pentru completarea sumei necesare proiectului (45.624,25 euro),  au fost scoşi din buzunarul solicitantului. În acest dosar, Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor s-a constituit parte civilă.

Rămâne să vedem, pe 4 noiembrie, dacă se va discuta, totuşi, ceva în acest caz. Vă vom ţine la curent cu aceste amănunte sau, de ce nu, cu alte motive pentru amânarea cauzei.

Citit 1541 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.