Informaţii notariale - Despre contractul de comodat

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comodatul (împrumutul de folosinţă) este un contract prin care o persoană, numită comodant, dă spre folosinţă temporară unei alte persoane, numită comodatar, un bun determinat cu obligaţia pentru aceasta din urmă de a-l restitui.

Contractul de comodat este esenţialmente gratuit, dacă s-ar percepe o sumă de bani în schimbul cedării folosinţei, acesta s-ar transforma într-un contract de închiriere.

Drept de folosinţă

În temeiul contractului, comodatarul dobândeşte numai dreptul de folosinţă, devenind un detentor precar (persoana care deţine un bun, stăpânindu-l fără intenţia sau voinţa de a efectua această stăpânire pentru sine, de a se comporta cu privire la bun ca proprietar sau ca titular al altui drept real).

Pe toată durata contractului, comodatarul are obligaţia de a se îngriji de conservarea lucrului împrumutat, de a întrebuinţa lucrul numai la destinaţia determinată prin natura lui sau prin acordul părţilor şi de a suporta cheltuielile necesare folosinţei lucrului (cheltuielile de întreţinere), neavând dreptul să ceară restituirea acestora, iar la expirarea datei stipulate în contract, comodatarul are obligaţia de a restitui bunul împrumutat în stare corespunzătoare.

Dacă mai multe persoane au împrumutat acelaşi lucru, ele răspund solidar faţă de comodant pentru executarea obligaţiilor (art. 1571 din Codul civil).

Spre exemplu, folosirea autoturismului pentru altă destinaţie şi timp mai îndelungat decât s-a convenit, atrage răspunderea solidară a comodatarilor, cu toate că avaria s-a produs din vina unuia dintre ei.

Citit 1511 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.