Stăneştii evazionişti de la Rinpost

Stăneştii evazionişti de la Rinpost
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

SRL-ul Rinpost din judeţul nostru a „beneficiat” recent de o colaborare Garda Financiară - Serviciul de Investigare Fraude în privinţa unor verificări ce au vizat tranzacţiile comerciale raportate de partenerii de afaceri. E vorba de achiziţii de bunuri şi prestări de servicii efectuate pe teritoriul României.

De la datele iniţiale referitoare la unele ilegalităţi, după verificările făcute, s-a ajuns în final şi la o sesizare trimisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi cu privire la existenţa unui prejudiciu creat bugetului de stat în sumă de 395.385,97 lei de către reprezentanţii SC Rinpost SRL, ca urmare a relaţiilor comerciale perfectate cu SC Hard Metal Grup SRL Grajduri, judeţul Iaşi şi SC Gavmark Solutions SRL Galaţi.

Trei Stăneşti - administratori analfabeţi

Echipa de control  a Gărzii Financiare - Secţia Galaţi împreună cu un agent de la Postul de Poliţie din Iveşti, judeţul nostru, s-a deplasat la sediul social declarat al societăţii în cauză unde i-a contactat pe administratorii societăţii.

Aceştia au făcut-o pe „niznaiul”, declarând mai întâi şi mai întâi că sunt analfabeţi şi că societatea pe care o conduc nu deţine vreo evidenţă contabilă, că nici nu funcţionează la sediul social declarat.

Asta deoarece au înfiinţat societatea la rugămintea unor terţe persoane, cetăţeni de etnie rromă din aceeaşi localitate, cărora le-au întocmit procuri pentru reprezentarea în numele societăţii, formularele (facturi, avize, chitanţe) comandate la SC Eurografica SRL fiind predate terţilor.

Şi din datele furnizate prin aplicaţia informatică a ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), precum şi din baza de date publică a Ministerului de Finanţe, reiese că, până la data controlului, agentul economic de care vorbim nu a depus nicio declaraţie privind obligaţiile de plată către bugetul de stat.

În plus, cei de la SC Rinpost SRL Iveşti nu au nici puncte de lucru declarate sau alte sedii secundare la Oficiul Registrului Comerţului Galaţi. Mai mult, în ziua de 9 aprilie 2009, SC Rinpost SRL a fost declarat  contribuabil inactiv prin Monitorul Oficial al României.

E de menţionat şi faptul că echipa de control financiar-fiscal a mai avut ca bază pentru verificări şi extrasele de cont de la BRD - G.S.G., sucursala Tecuci.

A urmat o serie de verificări la o lungă listă de societăţi comerciale din judeţul nostru şi din ţară, ocazie cu care au fost identificate livrări de mărfuri, după care s-a trecut la identificarea persoanelor care au reprezentat firma în speţă şi care au derulat acte de comerţ în numele ei.

Grup infracţional organizat

Ulterior, din analiza documentelor obţinute în urma controalelor încrucişate, a rezultat faptul că societatea a fost înfiinţată în scopul derulării de activităţi comerciale fără evidenţierea acestora în contabilitate, precum şi în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor către bugetul consolidat al  statului.

Din analiza acestor documente a mai rezultat că o parte din delegaţi au fost înscrişi în mod eronat în facturile de livrare ale SC Rinpost SRL, existând suspiciunea că în acest mod au fost omise persoanele care au derulat în realitate tranzacţiile comerciale (Stănescu Cătălin, Stănescu Cipriana, Stănescu Maria).

Reprezentanţii organelor de control au mai tras concluzia că aceste persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat al cărui scop a fost însuşirea sumelor de bani rezultate din tranzacţiile comerciale derulate în numele societăţii.

În această situaţie s-au calculat prin estimare obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat pe baza documentelor găsite.

De asemenea, pentru facturile fiscale primite de la SC Rinpost SRL de la diverşi furnizori, reprezentând marfă care la data controlului n-a putut fi identificată şi individualizată pe teren, s-a apreciat că această marfă a fost comercializată.

În final, s-a ajuns la concluzia că prejudiciul total creat produs bugetului de stat a fost de 615.321,17 lei, sumă compusă din impozit pe profit stabilit suplimentar - 281.289,68 lei şi TVA de plată - 334.031,49 lei.

Pentru faptele descrise, comisarii Gărzii Financiare consideră că persoanele care au derulat în realitate tranzacţiile comerciale menţionate (cei trei Stănescu de mai sus) sunt făptuitorii reali, alături de persoanele împuternicite să efectueze operaţiuni în contul societăţii şi care au folosit formularele cu regim special ale acesteia.

Faptele constatate au şi fost comunicate organului de cercetare penală.

Citit 1539 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.