Informaţii notariale - Dreptul de abitaţie

Informaţii notariale - Dreptul de abitaţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un cititor ne întreabă care sunt implicaţiile legale privind dreptul de abitaţie. Domnul notar George Schin ne-a oferit informaţiile necesare.

Dreptul de abitaţie conferă titularului său dreptul de a poseda şi folosi o locuinţă proprietatea altei persoane, pentru satisfacerea trebuinţelor de locuit ale lui şi ale familiei sale.

Privit în individualitatea sa, dreptul de abitaţie se caracterizează prin două particularităţi: titularul său poate fi numai o persoană fizică şi are caracter personal, putând fi exercitat, de regulă, numai pentru satisfacerea nevoilor de locuit ale titularului şi ale membrilor săi de familie. Aceasta înseamnă că dreptul de abitaţie este inalienabil, insesizabil şi nu poate fi închiriat.

Totuşi, potrivit art. 572 alin. 2 C.civ., prin excepţie, cel care are un drept de abitaţie are posibilitatea să închirieze o parte din locuinţă dacă, fiind prea mare, depăşeşte nevoile de locuit ale lui şi ale familiei sale.

Dreptul de abitaţie poate fi constituit prin contract şi testament. De asemenea, Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de moştenire al soţului supravieţuitor reglementează un drept de abitaţie legal care se naşte fără alte formalităţi.

Potrivit art. 4 din Legea nr. 319/1944, soţul supravieţuitor are un drept de abitaţie asupra casei de locuit care a aparţinut soţului predecedat, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:

a) casa de locuit să facă parte din succesiunea soţului decedat;

b) soţul supravieţuitor să nu aibă o altă locuinţă proprie.

Acest drept de abitaţie este recunoscut numai temporar, până la ieşirea din indiviziune a moştenitorilor, dar cel puţin pe timp de un an de la decesul celuilalt soţ.

Dacă soţul supravieţuitor se recăsătoreşte, dreptul de abitaţie încetează automat, chiar daca nu s-a procedat la ieşirea din indiviziune. Dreptul de abitaţie al soţului supravieţuitor nu poate fi închiriat, nici măcar în situaţia reglementată de art. 572 alin. 2 C.civ.

Dacă locuinţa nu este necesară în întregime soţului supravieţuitor, moştenitorii pot cere restrângerea dreptului de abitaţie. Ba mai mult, ei au dreptul de a-i procura soţului supravieţuitor o altă locuinţă.

Citit 1328 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.