Macarale nu mai râd în soare

Macarale nu mai râd în soare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Una din cele mai oribile „minuni” ale Galaţiului, macaraua de la Grădina Botanică,  este pusă la pământ în aceste zile *

Uneori, lucrurile ies din amorţire chiar dacă asta pare aproape imposibil în oraşul în care ne-am obişnuit să credem că nu se întâmplă nimic niciodată.

Primul semnal (că lucrurile se mişcă) a fost momentul – din această toamnă – când ruina din centru, din faţa Bisericii Mavramol a fost demolată, după aproape 20 de ani de „rezistenţă”.

Al doilea semnal – care certifică incontestabil faptul că deja avem de-a face cu un fenomen! – este … macaraua de la Grădina Botanică, utilaj care în această perioadă se demontează, în sfârşit, după ce timp de 13 ani, a umbrit (la propriu şi la figurat) Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii.

În topul „minunilor Galaţiului”, pe care „Viaţa liberă” vi l-a prezentat, în acest an, macaraua de la Grădina Botanică a ocupat un loc fruntaş.

Gălăţenii au decis – prin vot – că scheletul metalic de la Botanică este unul dintre cele mai oribile „monumente” din oraş; la această decizie au contribuit şi sutele de tineri căsătoriţi care doar cu programul Photoshop au putut să elimine scheletul metalic din fotografiile de nuntă!

Macaraua cu pricina datează încă din 1996, când a ajutat la construcţia clădirii din Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii. După lucrări însă, a rămas înţepenită în peisaj, alături de scheletul metalic al viitoarei sere pentru palmieri – un proiect al regretatului preşedinte al CJ Galaţi, Răzvan Angheluţă.

Lucrările de demontare a macaralei au început în urmă cu o săptămână şi jumătate şi se derulează în ritm destul de alert.

Directoarea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, Camelia Burluc, ne-a declarat, pe scurt, povestea macaralei:

„De aproape doi ani am purtat corespondenţă cu firma care deţinea macaraua, pentru a o demonta. Firma respectivă ne trimitea întotdeauna la ICMRS, pe motiv că această societate a câştigat lucrarea iniţială şi că lor doar le-a subcontractat lucrarea pentru utilaj”.

„ICMRS ne răspundea întotdeauna că demontarea macaralei trebuie plătită de noi, lucru pe care l-am refuzat. Nu mi se pare corect să plătească Complexul Muzeal, pentru demontarea macaralei, atât timp cât noi am plătit lucrarea efectivă!”.

„Ei, după aproape doi ani de litigiu, când aproape că era să ajungem în instanţă, am aflat că firma care deţinea macaraua a avut datorii la stat pe care nu le-a achitat, iar Direcţia de Finanţe Galaţi a executat-o”.

„Datoriile au fost preluate de o altă firmă, care chiar se ocupă de macarale; dacă vor putea să o mai folosească pe viitor, probabil că asta vor face, dacă nu, bănuiesc că o vor vinde la fier vechi”.

La sfârşitul săptămânii trecute, lucrările erau deja trecute de jumătate. Până la finele anului, probabil macaraua va dispărea cu totul din peisaj. Va rămâne însă scheletul ruginit al serei de palmieri, pe care Camelia Burluc vrea să o construiască „prin intermediul unui proiect european”.

Cum tocmai am fost martorii schimbării unei situaţii care trenează de 13 ani, poate că şi sera pentru palmieri va fi într-o zi, gata. Totul este să nu ne pierdem speranţa…                  

Explicaţii foto

1-2: Imagini de la începutul lucrării de demontare

3-4: Aşa arătau lucrările de demontare după o săptămână

Citit 1111 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.