Turcii îşi vor cimitirul înapoi

Turcii îşi vor cimitirul înapoi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Turcii gălăţeni morţi… pleacă în Dobrogea! * Viceprimarul Ciumacenco promite să rezolve situaţia *

O comunitate mică, turcii gălăţeni s-au mai înmulţit după Revoluţie: au mai venit oameni de afaceri din Turcia, iar alţii, băjeniţi, s-au întors acasă. Cam 160 de suflete îşi organizează viaţa ca şi ceilalţi, fără a se putea întâlni însă într-un locaş de cult.

Iar când mor… trebuie să ia maşina către localităţi din Dobrogea, unde pot fi înmormântaţi în cimitir musulman şi slujiţi după toate regulile religioase. Comunitatea turcă din Galaţi nu are unde să îşi îngroape morţii!

Un recent colocviu cultural chiar pe tema toleranţei se încheia cu un apel mai puţin obişnuit. Vicepreşedintele Uniunii Democrate Turce din Galaţi, Feizdulah Fazant, se întreba ce vor arăta oaspeţilor din Turcia care îi vor vizita, căci fosta geamie din port, demolată în vremea comunismului, nu a mai fost reconstruită: răul făcut a rămas bun-făcut.

Aşa cum  s-a întâmplat şi cu Poarta turcească, distrusă practic cu un sarcofag de ciment ordinar!

Dar nu mai există nici măcar cimitirul musulman şi casa mortuară, unde morţii să fie spălaţi şi pregătiţi pentru odihna veşnică! La Brăila, situaţia s-a rezolvat.

În timp ce, de exemplu, Cimitirul israelit s-a păstrat bine până azi, cel turcesc, din nordul Cimitirului „Eternitatea”, a fost desfiinţat în timp:

„De la gardul tipografiei vechi, la 50 – 60 de metri, spre strada Coşbuc, cândva acolo era o clădire în care trăia o familie de musulmani. În 1982 au demolat-o, au fost mutaţi la bloc. Acolo, după tradiţie,  ne duceam morţii, în pijamale, îi spălam şi apoi îi duceam să-i îngropăm alături”.

„Şi acum mai e o pancartă pe care scrie: «Parcelă turci – 192 de morminte». Dar nu ştiu dacă mai există vreo cinci morminte, pentru că s-au vândut locurile. Acolo a fost îngropat tatăl meu, mama mea…”

„Erau şi monumente vechi de sute de ani acolo… N-am fost ajutaţi de nimeni. Să primim 50–100 de metri: «Aici îngropaţi-vă morţii!»”.

„Noi trebuie să ne îngropăm morţii în ziua când au murit, de când răsare soarele şi până apune. Mama mea este bolnavă şi dacă se întâmplă ceva, ce mă fac? Deci trebuie să avem locul asigurat… Cei de la Brăila au totul asigurat, frumos, noi nu…”, a spus vicepreşedintele Fazant. Care a făcut şi o cerere, în nume propriu, la Primărie.

Preşedinta UDT Galaţi, Gulten Abdula Nazare, a pregătit de asemenea un memoriu, pentru acordarea unui spaţiu pentru cimitir, eventual într-unul dintre cimitirele unde mai este loc.

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco ne-a asigurat că va încerca să rezolve această situaţie: „Şi ei sunt ai noştri – trebuie să găsim o soluţie. Dar să ne trimită un memoriu, ca să avem de la ce porni”.

Explicaţie foto: Dl Fazant a cerut deja un loc de veci

Citit 1558 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.