Întreruperea concediului de odihnă

Întreruperea concediului de odihnă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul Mihai Urâtu ne întreabă care sunt condiţiile în care angajatorul poate chema din concediul de odihnă un angajat. De asemenea, cititorul nostru ne întreabă dacă salariatul îşi poate întrerupe concediul de odihnă fără ca angajatorul să ceară acest lucru.

Concediul de odihnă poate fi întrerupt atât la cererea salariatului, cât şi a angajatorului. Salariatul îşi poate întrerupe concediul pentru motive obiective. Observăm că legea nu stabileşte în mod concret care sunt motivele obiective la care face referire art. 146 din Codul muncii.

În această situaţie, partenerii sociali pot include în cadrul contractului colectiv de muncă situaţiile care constituie motive obiective de întrerupere a concediului de odihnă.

De asemenea, angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă:

1. în caz de forţă majoră;

2. pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă.

În situaţia rechemării din concediu, angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă, de exemplu contravaloarea biletelor de transport, a costului biletelor pe care angajatul le-a achiziţionat într-o staţiune etc.

Legea nu precizează ce se întâmplă după încetarea situaţiilor care au determinat întreruperea concediului de odihnă. Evident, salariaţii au dreptul la restul zilelor de concediu neefectuate.

Problema care se pune însă este când vor efectua aceste zile? Imediat după încetarea cauzei care a determinat întreruperea concediului sau la un alt moment, printr-o nouă programare a concediului în cursul aceluiaşi an calendaristic.

Se pot ivi situaţii în care nu este posibilă continuarea concediului după încetarea situaţiei care a determinat întreruperea acestuia, ca atare este recomandabil să se precizeze în mod concret în contractul colectiv de muncă cum se va proceda în cazul întreruperii concediului la solicitarea expresă a salariatului ori la cererea angajatorului.

Citit 1059 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.