O „şcoală” de învăţat reintegrarea

O „şcoală” de învăţat reintegrarea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Penitenciarul are o clădire nouă; societatea - o şansă * S-au descoperit oseminte! *

Joi s-a sfinţit o clădire modernă, „prizonieră” în Penitenciarul Galaţi, unde deţinuţii de azi vor fi pregătiţi pentru integrarea socială de mâine.

Proiect pe bani europeni, câştigat. Cadre, invitaţi, deţinuţi: greu de deosebit după haine: nişte oameni în faţa unor icoane pictate de deţinuţi talentaţi.

Totul a început cu slujba oficiată de părintele protopop Buruiană şi de părintele Obreja – preot duhovnic, de 15 ani, la capela penitenciarului. Părintele protopop a făcut apel la întoarcerea către Biserică, de unde poate veni pacea atât de necesară celor care şi-au pierdut pentru un timp libertatea.

„În puşcărie sunt mai puţine femei, pentru că în biserici sunt mai multe femei”, a citat părintele protopop un sondaj de opinie.

Am avut parte de un concert de colinde – bărbaţi şi femei privaţi de libertate, cum se spune acum mai european şi mai cu înţelegere creştinească.

Aveam să aflu că, în timpul lucrărilor la clădirea cu fason european, au fost descoperite oseminte umane aparţinând unei singure persoane, sub un planşeu de beton – podeaua fostei hale în care se confecţionau coşuri din împletituri de nuiele. Ana lui Manole?

Oasele dezgropate au fost preluate de criminalişti: probabil, o dramă a trecutului comunist care poate va fi elucidată…  Rugăciunile au fost deci cu atât mai necesare noului aşezământ, modern, ridicat pentru pregătirea unui viitor mai bun celor care vor fi eliberaţi.

Spirit de echipă

Directorul Penitenciarului, judecătorul Nicolae Burlibaşa, şi-a asumat joi doar rolul de „maestru de ceremonii” şi nu s-a împăunat cu reuşita proiectului, început la venirea sa la conducere. Deşi am putea spune că se poate lăuda că lucrarea s-a ridicat în jumătate din timpul necesar, după proiect.

I-a lăudat pe cei care au pus umărul, dar va avea ocazia să conducă un efect mult mai mare, în colaborare cu penitenciarele din Botoşani şi din Giurgiu, în valoare de cinci milioane de euro. „Am găsit aici un spirit de echipă”, a spus directorul Burlibaşa.

Juristul penitenciarului, Cristian Alexandru, un „motor” important în scrierea proiectului, a vorbit despre greutăţile întâmpinate şi despre cei care au muncit pentru proiect, cărora le-a mulţumit; inclusiv şoferului.    

320 de deţinuţi învaţă să rămână liberi

Proiectul se numeşte „Împreună pentru viitor” şi este finanţat prin Programul PHARE 2006 Coeziune Economică şi Socială, Servicii sociale.

Proiectul câştigat de penitenciar vizează reinserţia socială post liberare, promovând principiul egalităţii de şanse în accesarea serviciilor sociale printr-un parteneriat activ cu două fundaţii gălăţene: Fundaţia de Sprijin a Vârstnicilor şi Fundaţia Familia, care îi vor ajuta pe deţinuţii eliberaţi.

S-a ridicat deci o clădire nouă, Centrul de servicii integrate pentru deţinuţi, în care se vor desfăşura servicii sociale oferite de către specialiştii unităţii: învăţarea şi practicarea unor arte şi meserii, consiliere de tot felul - socială, psihologică, juridică.

Grupul-ţintă: 320 de persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate de peste cinci ani, care provin din familii aflate în dificultate. Femei, tineri de până la 25 de ani, vârstnici. Şi alte câteva acţiuni.

În timp, se vizează crearea unor modele de succes pentru ceilalţi deţinuţi, mai ales că proiectul va continua în viitor şi cu alţi deţinuţi.

* Joi au fost mulţi oaspeţi din oraş, prieteni ai instituţiei. Doi oficiali de la Bucureşti şi unul de la Constanţa şi-au pierdut… libertatea, fiind blocaţi în zăpadă, aşa că n-au mai putut ajunge.

În final, ne-am urat numai bine, pentru că părintele Obreja ne-a avertizat: „Aici nu se urează… La mulţi ani!”

Explicaţii foto:

1 - Directorul Penitenciarului le-a mulţumit tuturor celor implicaţi în proiect

2 - Coriştii Penitenciarului au cântat colinde şi cântece religioase

Citit 1330 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.