Cine plăteşte pentru moartea Claudiei Stoica?

Cine plăteşte pentru moartea Claudiei Stoica?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urmă cu trei ani avea loc pe Faleza Superioară a Dunării Festivalul Motorock. Atunci a fost prima şi ultima ediţie a acestui festival deoarece evenimentul s-a terminat tragic.

Paul Bulai, unul dintre participanţi, a pierdut la un moment dat controlul motocicletei pe care o conducea, autovehiculul izbindu-se apoi violent de un copac de pe marginea carosabilului.

În urma impactului, din motocicletă s-au desprins mai multe fragmente care au fost proiectate în spaţiul din imediata apropiere.

Din păcate, una dintre aceste bucăţi de motocicletă a lovit-o mortal pe Aurelia Claudia Stoica, în vârstă de  numai 13 ani.

În acel accident au mai fost rănite  alte două persoane, care n-au avut decât vina de a fi fost prezente în preajma unei competiţii sportive prost organizate.

Cercetarea şi urmărirea penală au fost făcute de Poliţie sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. Ulterior, dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a şi dispus trimiterea în judecată a lui Paul Bulai,  Anton Banciog şi Vasile Ivaşcu, pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

În primă instanţă şi în final

Iniţial, judecătorii gălăţeni au hotărât că Paul Bulai se face vinovat de omor din culpă şi i-au dat acestuia o pedeapsă, cu suspendare, de un an şi două luni.  Aceeaşi decizie a fost luată şi în privinţa organizatorilor Anton Banciog şi Vasile Ivaşcu.

Mai trebuie precizat că, în privinţa celor trei persoane condamnate la pedepse cu suspendare, instanţa a mai stabilit un termen de încercare de trei ani şi două luni, răstimp în care aceştia nu mai pot comite nicio infracţiune; în caz contrar pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune va fi adăugată la cea primită pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

În urma judecării apelului la Tribunalul Galaţi, nu s-a schimbat mare lucru. Singurele modificări au fost legate de pedeapsa lui Paul Bulai, care a fost mărită până la doi ani, dar tot cu suspendare. Şi termenul de încercare a fost uşor mărit, de la 3 ani şi 2 luni la 4 ani.

După apel, celelalte dispoziţii din sentinţa judecătoriei au rămas neschimbate

Astfel, familia victimei va primi suna de 15.000 lei daune materiale (cheltuieli cu înmormântarea victimei şi pomeniri), precum şi suma de 30.000 lei – daune morale pentru ireparabila pierdere.

Facem precizarea că tatăl fetiţei decedate în accident solicitase despăgubiri de 50.000 lei – daune materiale şi de 200.000 de lei daune morale.

Cei trei inculpaţi mai au de dat şi câte 80 de lei fiecare drept cheltuieli de judecată către stat. Oricum, nici o sumă nu ar putea compensa moartea fetiţei de 13 ani.

Rămâne de văzut dacă părinţii Aureliei Stoica se vor opri aici sau vor  ataca şi sentinţa Tribunalului Galaţi.

Citit 2713 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.