Comisarul şi promovarea de urgenţă

Comisarul şi promovarea de urgenţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Corpului Naţional al Poliţiştilor - Consiliul Teritorial Galaţi, Ghiorghe Vârtosu (FOTO), acuză că avansarea în grad a actualului şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, Daniel Miron, este una cusută cu aţă albă.

Vârtosu susţine că Miron s-a transformat în doar câteva luni din inspector principal în comisar, lucru care nu ar fi permis de Statutul Poliţistului.

Poliţistul mic - poliţistul mare

Vârtosu a organizat ieri o conferinţă de presă în cadrul căreia a adus acuze serioase la adresa conducerii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi.

Cea mai gravă dintre aceste acuzaţii face referire la modul în care actualul comandant al IPJ Galaţi, Daniel Miron, a primit gradele profesionale şi a reuşit să ocupe funcţia de comandă a inspectoratului gălăţean de poliţie.

„Am pus problema avansării domnului inspector-şef Miron Daniel. În luna martie a anului 2009, de Ziua Poliţiei, a fost avansat înainte de termen de la gradul de inspector principal la gradul de subcomisar”.

„Din câte îmi amintesc, la sfârşitul lunii iulie a fost schimbat din funcţia de conducere a Inspectoratului domnul inspector-şef Fănel Aramă cu domnul subcomisar Miron Daniel”.

„Apoi, la începutul lunii septembrie, deci după doar cinci luni, Miron Daniel este avansat la gradul de comisar”.

„Eu nu am mai văzut în atâţia ani de lucru în Poliţie (nici Statutul Poliţistului nu prevede acest lucru) să avanseze cineva la excepţional în acest fel”.

„Ce fapte excepţionale a făcut acest om?”, a întrebat retoric Vârtosu, încercând să argumenteze faptul că ascensiunea actualului şef al IPJ Galaţi nu are o bază reală şi nici una legală.

Acesta a continuat spunând că există ordine şi prevederi legale care ar fi impus parcurgerea anumitor stagii pentru promovare.

„În baza ordinului 533 din 2005 trebuia să fi dat şi Corpul Naţional al Poliţiştilor avizul în momentul în care un ofiţer este avansat la excepţional”.

„Numai că nu a fost solicitat avizul nostru, asta pentru că automat am fi ridicat întrebarea ce merite are, ce a făcut excepţional acest domn ofiţer ca să fie avansat la gradul de comisar în numai cinci luni?”.

„Nu ar fi avut ce răspuns să ne dea...”, a mai spus preşedintele CNP.

Promovare împotriva legii?

Avansarea actualului şef al IPJ Galaţi a făcut şi obiectul unor sesizări înaintate de către preşedintele Corpului Poliţiştilor, filiala Galaţi, Ghiorghe Vârtosu, către mai multe instituţii ale statului.

Ca răspuns la solicitarea făcută de către reprezentanţii poliţiştilor gălăţeni, Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Direcţia Generală de Control şi Audit Intern răspunde sec printr-un document că în urma verificărilor făcute s-a concluzionat că  „avansarea inspectorului principal Miron Daniel în gradele profesionale următoare s-a făcut în conformitate cu prevederile Legii 360 din 2002 privind statutul poliţistului”.

Actul legislativ cu pricina arată însă că pentru obţinerea gradului profesional următor poliţistul trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii.

În primul rând trebuie să aibă împlinit stagiul minim în gradul profesional deţinut sau să îl împlinească în cursul anului calendaristic respectiv, cu excepţia comisarilor-şefi de poliţie cu o vechime minimă de 2 ani în gradul profesional, care au îndeplinit cel puţin 5 ani funcţii cu gradul profesional de chestor de poliţie sau general de brigadă ori superioare.

Alte condiţii specificate în lege arată că poliţistul care urmează a fi promovat trebuie să fi fost apreciat în ultimii doi ani ai stagiului minim în grad cu calificativul „excepţional” sau „foarte bun”, iar în ceilalţi ani ai stagiului cel puţin cu calificativul „bun”.

După cele prezentate de către Ghiorghe Vârtosu am încercat să luăm legătura cu şeful IPJ Galaţi, Daniel Miron.

Acesta a refuzat însă solicitările noastre, transmiţând prin intermediul departamentului de relaţii cu presa că este implicat în activităţi legate de prevenirea incidentelor la acţiunile de protest şi nu poate răspunde.

Sesizări cu zecile

În cadrul aceleiaşi conferinţe, liderul CNP a făcut referire şi la alte „abuzuri” făcute de ofiţeri din cadrul IPJ Galaţi dar şi de la Poliţia Tecuci.

Acestea reclamă sancţionarea nejustificată a unor poliţişti, felul în care a fost făcut trasferul acestora de la un post la altul dar şi la atitudinea unora dintre superiori în relaţia cu subordonaţii.

Fără să intrăm în amănunte, vom preciza că aceste aspecte au fost sesizate de către Corpul Poliţiştilor la MAI, la Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor din Camera Deputaţilor sau la IGPR

Citit 2292 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.