14 contrabandişti la judecată

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Alde „Liga”, „Ştiucă”, „Bubui”, „Ciorbă”, „Prâslea” & Co au dat un tun de peste 1.300.000 lei *

Numele şi isprăvile infracţionale ale unui grup format din 14 persoane au umplut paginile unui dosar impresionant - ca volum şi complexitate – soluţionat zilele la acestea la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Galaţi.

14 persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 31 de ani, din Galaţi, din Măcin, din I.C. Brătianu sau din Grindu (Pisica), judeţul Tulcea au fost trimise în judecată sub diverse acuzaţii, în funcţie de contribuţia pe care a avut-o fiecare.

Cele 14 persoane sunt: Costea Gheorghiţă, zis „Liga”, Baruz Florin Iulian, Bariz Romică Ciprian, Butură Marian, Enciu Cristian, Ţopa Marian, Popa Ionuţ, zis „Doru” sau „Ştiucă”, Boca Dănuţ Florin, Chiriac Ion, zis „Ciorbă”, Manolache Sterică Petrică, zis „Bubui”, Toader Săndel, Chiriazică Săndel, Ghenea Marcel şi  Daniel P., zis „Prâslea”.  După cum vedeţi, au şi nume şi porecle pe măsură.

Toţi aceştia au colaborat în diverse moduri la comiterea unei serii de acţiuni de contrabandă cu ţigări din Republica Moldova şi au creat în acest mod un prejudiciu  total de 1.343.441,3 lei, sumă pentru care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Autoritatea Naţională a Vămilor – Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi  s-a constituit parte civilă în proces.

Urmărire pe uscat, dar şi flagrant pe Dunăre

Reţeaua de contrabandişti a fost adusă în lumina legii, după ce a fost monitorizată o vreme şi după ce, în noaptea de 7/8 aprilie 2010, procurorii DIICOT sprijiniţi de echipaje pedestre, dar şi cu echipaje dotate cu ambarcaţiuni specifice, au organizat şi dus la bun sfârşit un flagrant.   

Teatrul de operaţiuni din acea noapte a fost zona de la vărsarea Prutului în Dunăre. Atunci, o lotcă cu motor amplasat în exterior aluneca încet pe Dunăre când a fost observată cu instalaţiile de vedere pe timp de noapte ale Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (I.J.P.F.) Galaţi.

În barcă erau două persoane care, în momentul în care au fost somate să oprească au accelerat motorul. Au intrat apoi în zona împădurită şi inundată de pe malul Dunării, dar n-au avut nicio şansă fiind blocaţi, atât pe apă, cât şi pe uscat. Nu însă fără a fi trase focuri de avertisment.

La un moment dat, cei doi contrabandişti au apucat să arunce în apă 6 baxuri de ţigări. Mai mult, pilotul lotcii, Popa Ionuţ, a sărit în apă, fiind salvat de la înec chiar de către urmăritorii săi. Celălalt „navigator” era Ţopa Marian.

În barcă erau 27 de baxuri de ţigări, adică nu mai puţin de 16.875 de pachete. Acestea ajungeau în ambarcaţiunile contrabandiştilor români după ce erau preluate la Gura Prut, aproape de Podul de la Giurgiuleşti, în dreptul unei clădiri situată cam la 150 de metri de podul amintit, pe malul stâng al Prutului.

8 aprilie a însemnat pentru contrabandişti şi pierderea unei bătălii pe uscat. Atunci, după o urmărire periculoasă, un Audi A4 cu număr de Tulcea a fost blocat, după ce conducătorul acestuia, Bariz Iulian Florin, încercând să scape, a avariat două autoturisme, după care s-a izbit frontal de un al treilea (VW Caddy), coliziune în urma căreia autoturismul Audi a devenit inutilizabil. Fugarul a fost prins apoi, după aproximativ un kilometru de urmărire, în zona Ţiglina I.

Fiecăruia, instanţa i-a dat cât a meritat

Cele 14 persoane amintite, care erau cumva structurate pe trei ramuri, au fost  trimise în judecată fiind acuzate, după caz, de constituire a unui grup infracţional organizat,  aderare la un grup infracţional organizat, contrabandă şi instigare la contrabandă, complicitate la contrabandă, trecerea ilegală, complicitate  şi instigare la trecerea ilegală a frontierei de stat în formă continuată, contrabandă în formă continuată.

În acţiunile lor ilegale, cei 14 au folosit autoturisme, ambarcaţiuni, căruţă cu cal etc. Toate acestea au fost confiscate. Totodată, aşa cum reiese din rechizitoriul DIICOT Galaţi, au fost dispuse şi măsurile necesare pentru sechestru asiguratoriu acolo unde a fost cazul.

Cei 14 îşi împărţeau profitul obţinut din contrabanda cu ţigări conform regulilor stabilite de ei înşişi, la judecată însă, evident, pedepsele le vor fi împărţite după cu totul şi cu totul alte principii.

Citit 3561 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.