Procedura succesorală notarială

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doamna Janeta O. ne-a trimis o scrisoare pe adresa redacţiei prin care ne roagă să discutăm problema succesiunii notariale. Care este procedura succesorală notarială ne-a explicat domnul notar George Schin.

Procedura succesorală notarială este procedura nelitigioasă, graţioasă, parcursă de notarul public în urma solicitării adresate de către susceptibilii moştenitori ai acestuia, procedură ce se finalizează cu emiterea unui certificat de moştenitor sau, după caz, certificat de moştenitor de calitate.

Esenţială pentru procedura notarială este inexistenţa unui litigiu, a unui conflict între cei care solicită dezbaterea succesorala. Notarul public reprezintând o instanţă nelitigioasă, instrumentează proceduri nelitigioase.

În cazul în care se constată un litigiu, un conflict între cei ce solicită dezbaterea succesorală, îşi va declina competenţa şi va îndruma părţile către instanţă.

Parcurgerea rapidă a procedurilor notariale şi costurile scăzute prin comparaţie cu termenele foarte lungi şi costurile ridicate, generate de procedurile instanţei de judecată, fac ca procedura notarială să fie mai avantajoasă şi cea mai solicitată procedură în materie succesorală.

Procedura succesorală notarială este deci o procedură nelitigioasă care este parcursă în conformitate cu Legea nr. 36/1996 - Legea privind notarii publici şi a activităţii notariale, a Regulamentului de aplicare a Legii nr. 36/1995 şi a Codului civil.

Citit 841 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.