Compensaţie pentru concediere

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Salariatul căruia i-a încetat contractul individual de muncă pe motivul desfiinţării postului trebuie să primească un salariu cu titlu de compensaţie?”, ne întreabă un cititor.

Încetarea contractului individual de muncă pe motivul desfiinţării postului reprezintă o concediere din motive ce nu ţin de persoana salariatului. În această situaţie, potrivit art. 78 alin. 1 din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, angajatorul este obligat să acorde salariatului o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

Drepturi salariale pentru studii superioare

„Dacă am terminat o facultate şi am fost angajată ca recepţioneră, angajatorul este obligat de lege să îmi acorde salariul pentru studii superioare sau un salariu conform fişei postului (de recepţioner)?”, ne întreabă doamna Alina.

Potrivit art. 40 alin. (1) lit. d) din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, salariul minim pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare va fi de 1.200 lei.

Deci, pentru acordarea acestui salariu, trebuie ca ocuparea funcţiei să necesite studii superioare.

Pentru ocuparea funcţiei de recepţioner sunt necesare studii medii, astfel încât salariul minim de la care porneşte negocierea trebuie să fie de 720 lei, în baza art. 40 alin. (1) lit. b) pct. 1 din acelaşi contract.

Prevederile de mai sus se aplică tuturor salariaţilor din ţară în baza art. 247 din Codul muncii.

Recuperarea indemnizaţiei necuvenite

„Cum se recuperează banii pe concediul efectuat în avans de la salariatul căruia i-a încetat contractul individual de muncă?”, întreabă domnul Marian L.

Într-adevăr, o problemă controversată în practică o reprezintă restituirea de către salariat a indemnizaţiei de concediu, în cazul în care după efectuarea acestuia, raporturile sale de muncă încetează în cursul acelui an calendaristic.

Este evidentă lacuna Codului muncii care reglementează numai durata concediului de odihnă, indemnizaţia proporţională cu această durată, compensarea în bani a concediului neefectuat în cazul încetării contractului individual de muncă, nu şi ce se întâmplă cu indemnizaţia primită de salariat când, după efectuarea concediului, contractul său încetează.

Suma de bani aferentă concediului efectuat în avans reprezintă o sumă primită necuvenit. Recuperarea acesteia se poate face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti.

În acest sens dispune art. 164 alin. 2 din Codul muncii: „Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă”.

Totuşi, recuperarea sumei primite necuvenit se poate realiza şi prin „învoiala părţilor” ( un contract cu acest obiect) sau prin angajamentul de plată - act unilateral al salariatului. Dar nici „învoiala părţilor” şi nici angajamentul de plată nu constituie titluri executorii.

De aceea, în cazul în care după ce s-au constituit aceste acte şi chiar s-a recuperat parţial suma primită necuvenit, dar părţile nu se mai înţeleg, se va apela tot la instanţa judecătorească. În acest sens, subliniem că angajamentul de plată echivalează cu o recunoaştere a pretenţiilor angajatorului şi poate fi utilizat ca probă în cadrul procesului declanşat de acesta.

Citit 1172 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.